Sedem najdôležitejších jesenných potravín

Podľa odborníka na výživu, lekára Igora Bukovského z Ambulancie klinickej výživy, sú najdôležitejšími potravinami jesene jablko, hrozno, slivky, ovsené vločky, fazuľa, červená kapusta a žltá tekvica.

04.11.2011 06:00
shutterstock 77649583 Foto:
Hrozno obsahuje veľa cenných vitamínov a stopových prvkov.
debata

Jablko – je kráľom ovocia už preto, že mu stačí len pár týždňov na to, aby znížilo v ľudskom organizme cholesterol. „Dve jablká týždenne znižujú riziko a prejavy astmy a výrazne zlepšujú priebeh cukrovky II. typu“, tvrdí I. Bukovský. Vďaka všetkým cennostiam, ktoré jablko obsahuje, chráni srdce, cievy, mozog, pľúca, pečeň, oči, nervy, kosti aj svaly a „upratuje“ v hrubom čreve. Lekár upozorňuje tiež na to, koľko vitamínov sa skrýva v šupke, preto je najlepšie jesť jablko neošúpané.

Hrozno – Bukovský preferuje zo všetkých odrôd práve červené hrozno. Rovnako ako v prípade jablka, aj v hroznovej šupke sa skrývajú veľa cenností, napríklad fytochemikálie. „Chránia LDL cholesterol pred oxidáciou, krvné doštičky pred zlepovaním, znižujú krvný tlak a vás tým všetkým chránia najmä pred infarktom a mozgovou porážkou,“ hovorí Bukovský.

Slivky – toto ovocie obsahuje draslík a pektín, ktorý pomáha ľuďom chorým na aterosklerózu, ischemickú chorobu srdca, vysokú hladinu cukru v krvi, tlak a podobne. Majú aj tú silu, že dokážu dezinfikovať tráviaci trakt. Ale pozor, bavíme sa iba o slivkách. Tie „v tekutom stave“ nemajú podľa Bukovského žiaden pozitívny účinok. „Dôkazom sú cirhózy alebo alkoholické demencie, ktoré surové slivky nikdy nespôsobia,“ vraví Bukovský a dodáva, že slivky je lepšie sušiť ako destilovať.

Ovsené vločky – surové či varené obsahujú veľa bielkovín, vlákniny a vitamínu B. Znižujú preto cholesterol, stabilizujú hladinu cukru v krvi a sú účinné proti rakovine.

Fazuľa – Bukovský dáva návod na to, ako spoznať v mori druhov fazuliek tú, ktorá obsahuje najviac antioxidantov. Tajomstvo je na svete – je zo všetkých najtmavšia. „Ale aj biela fazuľa je asi 66-krát zdravšia ako diétna šunka,“ myslí si. Ak by sme mali pokračovať v zaujímavej štatistike, spomínaná čierna fazuľa obsahuje desaťkrát viac antioxidantov ako citrusové ovocie.

Červená kapusta – podľa Bukovského slov chráni pred rakovinou, podporuje pečeň v detoxikácii a obsahuje veľa vitamínov a minerálov. „Ľudia, ktorí jedia kapustu aspoň 2-krát týždenne, majú o 40–60 percent nižšie riziko rakoviny v porovnaní s tými, ktorí kapustu nejedia vôbec“, uviedol lekár.

Žltá tekvica, tzv. hokaido – tekvica je zdravá už z titulu, že neobsahuje veľa tuku a sodíka. Zároveň je bohatá na betakarotén, vitamín E, draslík a vápnik. Bukovský ju odporúča zaradiť do jedálnička ľuďom s vysokým krvným tlakom.

debata chyba