Sladidlá sú stokrát sladšie ako cukor. Môžu znížiť množstvo prijatých kalórií

Sladkú chuť netreba z jedálnička úplne vylúčiť. Myslia si to aj odborníci na výživu. Často vraj stačí konzumovať menšie porcie a viac zeleniny, klasický cukor vymeniť za sladidlo a všetko doplniť zodpovedajúcou pohybovou aktivitou.

13.01.2013 06:00
shutterstock 75616918 Foto:
Cukor podľa niektorých odborníkov stojí za jednou z najčastejších príčin úmrtí v USA.
debata (24)

V potravinách a nápojoch sa často používajú názvy ako „prírodný“ alebo „bez pridaného cukru“, aby sa odlíšili potraviny a nápoje bez alebo s upraveným množstvom cukru. Telo však pri trávení, vstrebávaní a spaľovaní nerobí rozdiely. Nevie totiž rozlíšiť, čo presne je zdrojom glukózy alebo fruktózy, a preto ich absorbuje bez ohľadu na to, či pochádzajú z medu, sirupu, ovocia, cukrovej trstiny, kockového cukru, koláča alebo nealkoholických nápojov. Glukóza je hlavným zdrojom energie pre mozog, centrálny nervový systém a červené krvinky. Denná potreba glukózy je pre ľudské telo pomerne malá, asi okolo 150 g, ale pretože náš organizmus túži po omnoho väčšom množstve, ponúkajú sa nízkokalorické sladidlá, ktoré majú tiež sladkú chuť a pritom minimálny obsah energie.

Sladidlá predstavujú ideálne riešenie v momente, keď máte chuť na sladké, ale zároveň si chcete strážiť prísun kalórií. Slúžia ako plnohodnotná náhrada sladkej chuti cukru a v nemusíte mať z nich obavy. Samozrejme je naivné si myslieť, že keď prejdete na stravu s nízkokalorickými sladidlami, môžete jesť „sladké“, čo hrdlo ráči. Strava musí byť predovšetkým vyvážená, bohatá na vitamíny a vlákninu a sladké by malo byť vždy len doplnkom v rozumnej miere a v kombinácii s pohybom.

„Odporúčam vyvažovať množstvo prijatej a vydanej energie športovou alebo aspoň zvýšenou pohybovou aktivitou,“ uviedol gastroenterológ MUDr. Peter Minárik a dodal: „Nízkokalorické sladidlá umožnia znížiť energetický obsah potravín a nápojov a ľahko tak znížiť množstvo prijatých kalórií pri zachovaní pôvodnej nezmenenej sladkej chuti potravy. Pôžitok zo sladkej chuti ostáva tak plne zachovaný.“

Sladidlá sú v priemere stokrát sladšie ako cukor. Môžu tak nahradiť veľké množstvo prijatého repného cukru a tým znížiť množstvo prijatých kalórií. Nízkokalorické sladidlá tiež neovplyvňujú hladinu glukózy v krvi a nezvyšujú produkciu inzulínu. Je preto možné ich využiť v čase, keď sa snažíme vyhýbať potravinám s vyšším obsahom cukru, pri cukrovke a iných ochoreniach.

Medzi najznámejšie nízkokalorické sladidlá patrí aspartám. Jeho sladivosť je 180 až 200-krát vyššia ako sladivosť sacharózy (stolového cukru). V súčasnosti je povolený vo viac než 100 krajinách a vo svete je používaný vo viac ako 6 000 výrobkoch. Ako sladidlo ho nájdeme v nízkokalorických nápojoch, v mliečnych produktoch (jogurty „light“), v marmeládach a iných sladkých nátierkach (napr. čokoládových, arašidových) s nižším obsahom cukru, v žuvačkách, sladkostiach bez cukru a v mnohých farmaceutických výrobkoch (lieky, sirupy ).

Najdôležitejšie fakty o sladidlách

  • Nízkokalorické sladidlo je potravinárska prísada často s výraznejším chuťovým efektom než cukor, ale s výrazne nižším množstvom energie.
  • Väčšina nízkokalorických sladidiel je stonásobne sladšia ako cukor, čo znamená, že malým množstvom môžeme nahradiť veľkú dávku cukru.
  • Na rozdiel od klasického cukru neprispievajú sladidlá k vzniku zubného kazu a neovplyvňujú hladinu krvného cukru a inzulínu. Pre túto svoju vlastnosť boli totiž pôvodne vyvinuté, teda ako náhrada cukru v strave diabetikov.
  • Najznámejšie nízkokalorické sladidlo aspartám je jednou z najdôkladnejšie preskúmaných ingrediencií používaných pri výrobe potravín v súčasnosti.
  • Najnovšie nekalorické sladidlo, ktoré bolo Európskou komisiou schválené na sklonku roku 2011, nesie názov steviol-glykozidy a ide o sladidlo z prírodného zdroja vyrobené z listov rastliny stévia.

„Sladidlá preferujú ľudia, ktorí obľubujú sladkú chuť potravín a zároveň si kontrolujú svoju energetickú bilanciu. Nízkokalorické sladidlo aspartám sa pokladá za bezpečné a je jednou z dobrých možností, ako nahradiť tak veľmi obľúbený sladký cukor. Zároveň napomáha znížiť príjem energie,“ povedal gastroenterológ MUDr. Peter Minárik a dodal, že nemá negatívne vplyvy na zdravie pre tých, ktorí chcú schudnúť a pre pacientov s diabetom.

24 debata chyba