Hustota potravín je dôležitá, nemala by presiahnúť 2000 kilojoulov

Odborníci na výživu sa zhodujú na tom, že až dve tretiny stravy, ktorú prijímame, by mala tvoriť zelenina, ovocie, strukoviny a celozrnné obilniny. Reč, samozrejme, nie je len o vegetariánoch.

24.01.2013 06:00
zelenina, jedlo, výživa, diéta, zdravá strava,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (15)

Podľa gastroenterológa MUDr. Petra Minárika by sme mali sledovať hustotu potravín. Zdôrazňuje, že všetko, čo má nad 2000 kJ, sú tzv. „kalorické bomby“. Výnimku však tvoria napríklad orechy. Možno ich jesť často, ale v malých množstvách. Nevýhoda energeticky hustých potravín je, že sú bohaté na tuky a cukry a obsahujú len málo vody a vlákniny. Patrí sem všetko, čo nezdravé. Zoznam sa začína čokoládou, pokračuje vyprážanými rezňami či pizzou.

Ako sú na tom potraviny s nízkou energetickou hustotou? Podľa Minárikových informácií obsahujú veľa vody aj vlákniny. Ich výhodou je, že nás zasýtia a ešte viac v prípade, že obsahujú zároveň aj bielkoviny. Do tejto skupiny patrí čerstvá zelenina, ovocie a nízkotučné mliečne výrobky.

Rastlinná strava s obsahom vlákniny pomáha aj pri prevencii rakoviny, chráni predovšetkým pred rakovinou hrubého čreva – vďaka vitamínom, minerálom a stopovým prvkom, ktoré obsahuje. Zelená strava pôsobí antikarcinogénne a posilňuje imunitu.

Jesť odporúča Minárik aj celozrnné obilniny. Oproti bielemu chlebu a bielym cestovinám uvoľňujú energiu pomaly a tiež majú nižší glykemický index. Upozorňuje: „Pozor, nie tmavý chlieb, ale celozrnný!“ Viaczrnný a celozrnný totiž nie je to isté. Platí tu isté pravidlo: čím je potravina tmavšia, tým je zdravšia. Aj ryža je zdravšia hnedá.

Podľa najnovších informácií pomáhajú pri prevencii rakoviny aj fytochemikálie. Najviac ich obsahuje brokolica, karfiol, kapusta, paradajky, cibuľa, cesnak, paprika, špenát, hrach, fazuľa, šošovica, sója, kukurica, celozrnné obilniny a pohánka. Z ovocia sú to citrusy, tmavé hrozno, jablká, čučoriedky, maliny, jahody, černice, broskyne, ríbezle a brusnice. Onkoprotektívne sú aj huby, orechy, ľanové, marhuľové a slnečnicové semienka, no i kvalitná čokoláda s obsahom kakaa nad 70 percent, skonštatoval Minárik.

15 debata chyba