Vajce varené v moči. Zdraviu prospieva, či je to len povera?

Nezvyčajnú špecialitu pripravujú na jar v meste Tung-Jang na juhovýchode Číny. Hlavné ingrediencie sú vajcia, ktoré sa varia v chlapčenskom moči. Táto špecialita sa tam pripravuje stovky rokov.

30.03.2012 07:00
čína, vajce, moč Foto:
Vajce uvarené v moči.
debata (10)

Mnoho miestnych obyvateľov, podobne ako ich predkovia si myslia, že ich konzumácia zlepšuje krvný obeh, znižuje telesnú teplotu a má všeobecne posilňujúce účinky.

Jasné vysvetlenie, prečo má ísť práve o moč chlapcov, najlepšie mladších ako desať rokov, ale podľa agentúry Reuters nie je.

„Ak ho zjete, nedostanete úpal,“ tvrdí 51-ročný Ku Jao-chua, majiteľ jedného z pouličných stánkov, v ktorom sa maškrta s nezameniteľným zápachom pripravuje. „Sú zdraviu prospešné. Naša rodina si ich dáva ku každému jedlu,“ tvrdí.

Príprava jedinečných vajíčok trvá skoro celý deň. Proces sa začína vložením surového vajca do kúpeľa z moča, ktorý sa zbiera do nádob na záchodoch v miestnych základných školách. Vajce sa potom na miernom ohni varí ešte niekoľko hodín po tom, čo škrupina praskne. Predavači pritom dávajú pozor, aby vajcia neboli prevarené, a prilievajú do hrncov ďalšiu tekutinu.

Ken špecialitu obľúbenú vraj kvôli slanej chuti predáva vyše 20 rokov. Špeciálne upravené vajcia predáva za viac ako dvojnásobok ceny obyčajného vajca. Niektorí obyvatelia mesta sa pritom podľa Reuters nespoliehajú len na pouličný predaj. Moč od chlapcov získavajú sami, aby si lahôdku uvarili doma.

Miestna vláda obľúbenú maškrtu zapísala na zoznam kultúrneho dedičstva. Lekárske kapacity ale na jej zdravotné výhody nepozerajú jednoznačne a niektorí upozorňujú na problémy spojené s hygienou. Niektorí obyvatelia Tung-jang, mesta v pobrežnej provincii Če-ťiang, tvrdia, že jarnú vaječnú špecialitu nenávidia.

10 debata chyba