Každý kúsok ovocia a zeleniny obsahuje látky, ktoré nás chránia

, 19.03.2013 06:00
leto - ovocie - sezónne ovocie a zelenina -...
Ilustračné foto. Autor:

Antioxidanty potrebujeme. A potrebujeme ich veľmi veľa. Preto treba vo veľkom prijímať flavonoidy, antokyanidíny, vitamín C, tokoferoly, limonén a tioly... To všetko sú látky, ktoré patria do skupiny označenej ako „antioxidanty“. A na čo ich potrebujeme? V skratke: Aby sme starli pomalšie a čo najväčšmi sa ochránili pred chorobami.

Ako vysvetlil odborník na výživu, MUDr. Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy, antioxidanty majú jednu spoločnú vlastnosť. Sú schopné neutralizovať agresívny účinok voľných radikálov v organizme bez toho, aby sa samy stali pre človeka nebezpečnou molekulou. Ako ďalej povedal, kto nemá dosť antioxidantov, tomu sa „pokazí“ DNA a začne produkovať choré bunky. „A to je rýchla skratka k rakovine,“ doplnil lekár. V tele v takom prípade nastane oxidačný stres, ktorý podporuje vznik rakoviny, aterosklerózy, katarakty, reumatoidnej artritídy, degeneratívnych ochorení nervového systému a mnohých iných chorôb a chorobných stavov. ˇ

Betakarotén

Aj betakarotén je antioxidant. Podľa Bukovského slov sa o ňom ale už roky vie, že ak ho napríklad fajčiar užíva v syntentickej forme vo väčších dávkach, môže svoje riziko rakoviny pľúc dokonca zvýšiť!

Vitamín C

Ľudské telo ho potrebuje, keď „nechce“ ochorieť, alebo mu chceme pomôcť a liečenie urýchliť. Avšak! Jeho nadbytok môže byť počas choroby alebo u ľudí, ktorí konzumujú veľa živočíšneho železa v mäse, škodlivý – paradoxne sa totiž stáva oxidačným faktorom podporujúcim tvorbu voľných radikálov.

Stovky rastlinných látok

Antioxidanty sú stovky rôznych a predovšetkým rastlinných látok. „Len karotenoidov je viac ako šesťsto a fenolov viac ako štyri tisíc. Každý kúsok ovocia a zeleniny, každé obilné zrnko (a celozrnná múka tiež), každý orech, olejnaté semeno, každá fazuľka, šošovica a sója obsahujú látky, ktoré vás chránia, pretože sa obetujú a zastavia šírenie elektrónovej búrky vo vašom tele,“ vysvetlil Bukovský.

Len v tabletkách?

Bukovský nazýva antioxidanty spoluhráčmi. Spolupôsobia medzi sebou. „Kto sa chce napríklad spoľahnúť len na betakarotén v tabletke namiesto toho, aby jedol mrkvu, paradajky, marhule, brokolicu alebo červený melón, ktoré obsahujú deisatky rôznych karotenoidov, tvrdí, že brnkanie Beethovenovej symfónie jednoručne na klavíri je to isté, ako keď tú symfóniu hrá celý orchester,“ priblížil a odporučil: „Nebrnkajte jednou rukou na klavíri, vychutnajte si silu celého orchestra antioxidantov! Jedzte potraviny, ktoré vám poskytnú najviac antioxidantov a fytochemikálií s antioxidačným účinkom.“

Sleduj najnovšie články na našom Facebooku