Rybie mäso v cestíčku z fast foodu je najnezdravšie jedlo v USA

V cestíčku vysmážané rybie mäso vybrala americká skupina obhajujúca práva spotrebiteľov za najhoršie jedlo podávané v reštaurácii v USA. Zaslúžila sa o to predovšetkým skutočnosť, že jediná porcia tohto pokrmu obsahuje škodlivé nasýtené tuky v množstve, ktoré by vystačilo na dva týždne, napísala agentúra AFP.

03.07.2013 14:00
ryba, hranolky, cestíčko, vysmážané Foto:
Ryba v cestíčku - ilustračné foto.
debata

Pokrm Big Catch, ktorý predáva reťazec rýchleho občerstvenia Long John Silver's, obsahuje 33 gramov trans tukov a 3700 miligramov soli, uviedla skupina Centrum pre vedu vo verejnom záujme (CSPI). Podľa odporúčania Americkej asociácie srdcových chorôb (AHA) by ľudia nemali prijímať viac ako dva gramy trans tukov denne a neprekračovať množstvo 1500 miligramov soli denne.

„Jedlo Big Catch reštaurácie Long John Silver's si zaslúži, aby bolo pochované 20 000 míľ pod morom,“ uviedol vo vyhlásení výkonný riaditeľ CSPI Michael Jacobson. „Táto spoločnosť vezme dokonale zdravú rybu – a pochová ju do hrubej vrstvy cestíčka a oleja. Výsledok? Infarkt na háčiku.“

Ryba sa smaží na oleji a podáva sa s vyprážanými cibuľovými krúžkami a vyprážanými guličkami vyrobenými zo zvyšku cestíčka, kukuričnej múky a cibule. Celkový počet kalórií tohto pokrmu je nízky – prinajmenšom na jedlo z fast foodu – len 1320, uviedla CSPI. Ale cievy upchávajúce trans tuky, ktoré v tele zvyšujú hladinu „zlého cholesterolu“ a znižujú „dobrý cholesterol“, z neho robia pochybného víťaza v prieskume CSPI.

debata chyba