Recept na aknóznu pleť: Menej mlieka a soli

Akné je jedným z najčastejších kožných ochorení, s ktorým mladí ľudia vyhľadávajú dermatológa.

25.07.2013 06:00
Mlieko je absolútne dokonalá potravina, tvrdí... Foto:
Dermatológovia radia mladým s akné obmedziť príjem mlieka.
debata

Tí radia, aby obmedzili mlieko. Dalo by sa to charakterizovať aj tak, že „jeden pohár mlieka prihodí človeku niekoľko vyrážok“. Nepiť mlieko, resp. znížiť jeho konzumáciu sa odporúča len tým, čo s akné už problém majú. Okrem toho mlieko aj zhoršuje priebeh akné a dlhšie sa lieči.

V praxi by to malo vyzerať tak, že keď si mladý človek s ochorením akné doteraz doprial liter, prípadne liter a pol mlieka (a je jedno, či to bolo v podobe kakaa, syrov alebo jogurtov), mal by túto konzumáciu znížiť na 250 ml denne. Stav by sa mal zlepšiť. Štúdie ukázali, že v mlieku sa nachádza hormón hovädzieho dobytka, ktorý akné zhoršuje, lebo naň pôsobí ako testosterón.

Ďalšou surovinou, ktorá by mala zhoršovať akné, je jód. Nachádza sa v kuchynskej soli. Niektoré štúdie na to poukazujú, v iných sa to ale nepotvrdilo. Každopádne, morská soľ neobsahuje toľko jódu ako kuchynská.

Podľa niektorých odborníkov je čistým nezmyslom informácia, že akné zhoršujú oriešky alebo čokoláda. Individuálne prípady sa nevylučujú, avšak na veľkých množstvách ľudí sa to nepotvrdilo. Čo môže naopak zlepšiť stav kože, je príjem vitamínu A – v minulosti sa používal ako liečba.

debata chyba