Pitný režim je počas horúčav dôležitý

Leto a letné horúčavy prinášajú okrem dovoleniek aj množstvo zdravotných rizík. Na naše telo vplývajú horúčavy, ale aj jedlo, potraviny, voda v prírodných či umelých kúpaliskách a pozornosť treba venovať aj pieskoviskám na detských ihriskách.

31.07.2013 06:00
voda, pitný režim, výživa, chudnutie, strava,... Foto:
Počas leta treba dodržiavať zásady pitného režimu aj výživy.
debata (2)

Počas horúčav by ste tak mali dodržiavať niekoľko hlavných zásad. Podľa prodekana Lekárskej fakulty UPJŠ Daniela Pellu si treba dávať pozor na veľké teplotné rozdiely pri prechode z exteriéru do vnútorných priestorov a naopak. „Zvlášť to platí pre starších ľudí, deti, tehotné ženy a ľudí s kardiovasku­lárnymi ochoreniami,“ povedal.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Zásady správneho pitného režimu v lete.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Veľmi dôležitý je pitný režim. „Smäd je však relatívne neskorým indikátorom nedostatku tekutín, prichádza, až keď už telo stratilo približne 2 % vody. Dvojpercentná strata tekutín pritom vedie až k 20-percentnej strate energie a 5 %-ná dehydratácia už reálne hrozí prehriatím a kolapsom krvného obehu. V lete telo prichádza o tekutiny potením i dýchaním rýchlejšie, dôležité je preto na ich priebežné dopĺňanie aktívne myslieť. Ideálne je pritom piť v menších množstvách, no častejšie,“ hovorí doktorka Eva Beňová.

Dospelý človek by mal podľa Pellu počas dňa vypiť najmenej tri litre tekutín. Piť treba o to viac, čím je človek fyzicky aktívnejší, a to predovšetkým minerálnu alebo stolovú vodu a ovocné šťavy a džúsy. Vhodný je aj bylinkový či v primeranej miere zelený čaj, nevhodné sú presladené nápoje, kofeín, chinín či alkohol. „Piť alkohol v horúčavách je nebezpečné, je totiž močopudný a vedie k strate tekutín v organizme a tiež spôsobuje rozširovanie ciev, čím sa znižuje krvný tlak, krv sa zahusťuje a mozog sa slabšie okysličuje,“ upozornil.

Aj piť však treba bezpečne. „Riadenie obsahu vody a solí v tele majú na starosti obličky. Odstraňujú z krvi splodiny metabolizmu, ale aj prebytočnú vodu,“ hovorí doktorka Beňová a vysvetľuje: „Ak toho v krátkom čase vypijeme priveľa, obličky nestíhajú filtrovať vodu z krvi, takže je príliš zriedená. Nadbytok vody rozvádzaný po tele potom pre nás môže byť nebezpečný tak, ako aj jej nedostatok. Hrozia opuchy, poruchy krvného obehu, kŕče.“

Ako dodala, najhorším dôsledkom „prepitia“ vodou môže byť až život ohrozujúci takzvaný osmotický opuch mozgu. „Keď totiž voda s minimom rozpustených solí obmýva bunky v tele, začnú sa tieto vplyvom osmózy rozpínať. Telo našťastie má spôsoby, ktorými menšie nerovnováhy v príjme tekutín dokáže vykompenzovať. Ak však v krátkom čase vody prijmeme extrémne množstvo, vznikajú vážne poruchy v celom organizme,“ varuje lekárka pred nebezpečenstvom pitia väčšieho množstva tekutín naraz, najmä pred bezhlavými a nebezpečnými výkonmi.

Dôraz treba klásť aj na potraviny, ktoré kupujete, a prípravu pokrmov. Uplatňovať by ste mali zásady „ľahšej stravy“ – potraviny s vyššou stráviteľnosťou a nižšou energetickou hodnotou. "Strava by mala byť svojím zložením vyvážená a pestrá, mala by obsahovať dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín, menej jedál a potravín bohatých na tuky a jednoduché sacharidy,“ povedal hlavný hygienik SR profesor Ivan Rovný.

Kupujte len také množstvo a druhy potravín, ktoré ste schopní skonzumovať do vyznačeného dátumu spotreby a pre ktoré máte zaistené podmienky skladovania podľa pokynov výrobcu na obale. Po nákupe dopravte potraviny čo najskôr domov a uložte do chladničky.

"Rodičia by mali venovať pozornosť detským ihriskám a pieskoviskám, na ktorých sa hrajú ich deti. Najčastejším zdrojom parazitárnych infekcií sú exkrementy psov a mačiek, ktoré môžu za určitých okolností spôsobiť ochorenia ako toxokaróza, toxoplazmóza, nákaza detskou pásomnicou, echinokokóza, enterobiáza, ascaridóza a trichuriáza,“ upozorňuje úrad. Z mikrobiálnych nákaz prichádza do úvahy najmä salmonelóza.

Opatrnosť treba aj pri návšteve prírodných či umelých kúpalísk. Úrad verejného zdravotníctva odporúča kúpať sa len v kúpaliskách, ktoré sú pod stálou kontrolou.

Zabúdať by sme nemali ani na vhodný odev. Podľa profesora Rovného by mal byť vo svetlých farbách a z prírodných materiálov, má byť ľahký, vzdušný a voľného strihu. Syntetické materiály nie sú vhodné, pretože neumožňujú odparovanie potu. Počas pobytu mimo domova používajte pokrývku hlavy, ktorá chráni pred úpalom.

Počas horúcich dní je vhodná aj prípadná úprava režimu práce a oddychu najmä pri prácach s nadmernou fyzickou záťažou a pri prácach na vonkajších pracoviskách – napr. posun začiatku pracovnej zmeny, dĺžka a zaradenie prestávok a pod. majú byť riešené dohodou medzi zamestnávateľom a zástupcami zamestnancov.

Čo robiť, aby telo nebolo dehydratované

  • obmedzte telesnú záťaž a pohybovú aktivitu, ktorá je spojená so zvýšením vnútornej teploty organizmu, a tým aj so zvýšenou stratou tekutín
  • nezdržiavajte sa na priamom slnku na poludnie
  • nenechávajte deti na parkoviskách v aute ani v kočíkoch na priamom slnku
  • pri chronickom ochorení dýchacích ciest a ochorení srdca a ciev obmedziť vychádzky, najmä v poludňajších a skorých popoludňajších hodinách
  • obytné priestory vetrajte večer, v noci alebo skoro ráno
2 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #voda #horúčavy #teplo #pitný režim #zdravá výživa