Boľavému žalúdku a hlave pomôže mäta pieporná

Mäta pieporná nie je nedostupná rastlinka. Jej čerstvé lístky si môžete trhať aj zo svojej záhradky.

15.08.2013 06:00
mäta Foto:
Mätové lístky.
debata (10)

Keďže chutí vynikajúco, môžete si ňou „zdobiť“ nielen zákusky, ale aj vychladené nápoje. Nechutí len s alkoholom, ale aj v čerstvej vode s kvapkami citróna, pričom s mätou sa možno hrať a napríklad ju do nápoja posekať. Lístky špecifického tvaru, ktorý si s nijakou inou bylinkou nebudete môcť pomýliť, obsahujú vzácny mentol, flavonoidy, horčiny a triesloviny.

Keď sa pije

O tom, že mäta lieči, svedčí aj fakt, že pred deviatimi rokmi bola vyhlásená za liečivú rastlinu roka. Mätový nápoj, najlepšie teplý čaj, si naordinujte po výdatnom jedle. Podporuje okrem iného aj tvorbu žlče a tiež trávenie. Spojte dva zmysly. Okrem chuti zapojte aj čuch, pomôže vám totiž aj v prípade, že budete jej príjemnú vôňu vdychovať. Mäta tiež zmierňuje nadúvanie. Zdá sa, že v tom, ako chutná a osviežujúca mäta pomáha, nepozná hranice, pretože je nápomocná aj keď bolí žalúdok či žlčník. Žalúdku pomôže aj vo chvíľach, kedy je organizmus preťažený a potrebujeme či máme nutkavý pocit, že budeme vracať. Aj vtedy vie mäta zaúradovať, podobne ako v lietadle, keď hrozí kinetóza. Za pokus stojí použiť mätu aj vo chvíli, kedy sa telu štikúta natoľko, že bránicu nemožno utíšiť. Aj v tomto prípade by mala zabrať. Podobne ako s liekom, ani s mätou to však netreba preháňať, aby sa jej telo „nepredávkovalo“. To by mohlo mať totiž opačný efekt a žalúdok by mohol začať bolieť. Aby toho však nebolo málo, okrem žalúdka účinkuje mäta aj na hlavu. Vedel o tom už rímsky spisovateľ Plínius Starší, ktorý si mätové lístky prikladal na spánky, keď ho bolela hlava.

Keď sa vdychuje

Ak sa má mäta vdychovať alebo si chcete mätovým olejom potierať telo, vždy s jedným cieľom: uzdraviť dýchacie cesty a hltan.

Iné zaujímavosti o mäte

Autor stredovekej knihy o bylinkách, Matthioli odporúčal čitateľom, aby mätu používali s cieľom „posilniť mužskú spermiu“. V sexuálnej oblasti by mala tiež povzbudzovať sexuálnu žiadostivosť.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #žalúdok #mäta pieporná #hlava