Po a pri infekčnej mononukleóze sa odporúča jesť orechy

Mononukleóza je akútne infekčné ochorenie zvyčajne herpetickým vírusom. Prenáša sa najmä slinami. Človek ostáva infekčný ešte asi rok po odoznení akútnej infekcie.

03.09.2013 06:00
orechy Foto:
Po infekčnej mononukleóze sa odporúča konzumovať orechy.
debata (1)

Opornými bodmi, ako rozpoznať mononukleózu sú únava, bolesti hrdla a prechladnutie, zvýšená teplota, zväčšené lymfatické uzliny, pečeň a slezina, ale postihnuté môžu byť tiež viečka či srdce.

Ako upraviť stravu pri infekčnej mononukleóze, poradil odborník na výživu, MUDr. Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výžive. Upozornil na to, že takmer všetky látky, živiny, lieky, vitamíny, doplnky výživy, alkohol aj drogy prechádzajú pečeňou a ovplyvňujú jej zdravie i funkcie. Po prekonaní mononukleózy je teda nevyhnutné niekoľko mesiacov (do upravenia veľkosti pečene a sleziny) dodržiavať nasledovné odporúčania.

Čo vylúčiť – alkohol, údeniny, solené spracované druhy mäsa a mäsové konzervy, vnútornosti, údené ryby a syry

Čo obmedziť – príjem živočíšnych bielkovín

Čomu sa vyhnúť – sladeným a prifarbovaným nealkoholickým nápojom, čiernej káve a radšej namiesto toho piť zelený a biely čaj či čaj yerba maté, vhodný je aj roibos a lapacho.

Čo upraviť – pravdaže stravu. Bukovský odporúča uprednostniť príjem potravy v menších dávkach niekoľkokrát počas dňa. „Vyhýbajte sa prejedeniu. Každé jedlo by malo obsahovať ľahko stráviteľné kvalitné bielkoviny ako tofu, zelený hrášok, šošovica, kukurica, sója, nízkotučný tvaroh a podobne – telo z nich tvorí dôležité protilátky. Okrem toho potrebuje človek po tomto infekčnom ochorení konzumovať veľa surovej zeleniny a ovocia. Najvhodnejšie sú marhule, bobuľovité ovocie, banány, papája, cvikla, mrkva, kapustová zelenina, zemiaky, vňať, paradajky a čerstvé púpavové listy. "Nekonzumujte príliš mastné a korenisté jedlá,“ odporúča ďalej lekár.

Tekutiny sú dôležité. Pite iba filtrovanú vodu alebo vodu určenú pre dojčenskú výživu a každý deň pred spaním nezabudnite na pohár takejto vody.

Čo jesť – pacient po tomto ochorení spraví skutočne dobre, ak bude denne konzumovať orechy a olejnaté semená.

Čo ešte spraviť

Antibiotiká podľa Bukovského nemajú pri mononukleóze (ak sa nerozvinie sekundárna bakteriálna infekcia napríklad dýchacích ciest) žiaden význam.
Oddychujte, neprepínajte svoje sily
Nestimulujte sa zvýšenými dávkami kofeínu len preto, aby ste dokázali zvládnuť bežné aktivity pri bolestiach hrdla kloktajte slanou vodou
Umožnite priebežný odchod črevných plynov a nepotláčajte nutkanie na stolicu (nadmerné roztiahnutie hrubého čreva môže spôsobivť poranenie zväčšenej sleziny)

1 debata chyba
Viac na túto tému: #infekčná mononukleóza #orechy #prenos slinami