Chleba sa nemusíme vzdať ani keď chudneme

Názor, že z chleba sa priberá, je pomerne rozšírený. To, aký má vzťah chlieb k redukčnej výžive, objasnil odborník na výživu a gastroenterológ, MUDr. Peter Minárik.

25.10.2013 06:00
chlieb Foto:
Chlieb.
debata

Dobrou správou podľa neho je, že sa ho nemusíme vzdať ani v prípade, že sa snažíme chudnúť. Treba si však dobre zvoliť druh a množstvo, ktoré zjeme. „Každý človek, ktorý redukuje svoju hmotnosť, má mať v jedálničku zastúpené všetky tri základné druhy živín: bielkoviny, sacharidy aj tuky. Ich pomer v redukčnej strave by mal byť nasledujúci: 25–30 percent bielkovín, 40–50 percent sacharidov a 25–30 percent tukov, alebo 30 percent bielkovín, 50 percent sacharidov a 20 percent tukov,“ uviedol Minárik. „Vidíme teda, že sacharidy tvoria významný podiel z celodenného energetického príjmu aj u ľudí, ktorí práve chudnú alebo sa snažia udržať úbytok váhy. Preto môžu konzumovať aj chlieb a pečivo, ktoré patria do sacharidovej stravy.“

Minárik ďalej vyrátal: Bežný celodenný redukčný jedálny lístok má energetickú hodnotu 6000 kJ. Ak máme túto energiu rozložiť rovnomerne na 5–6 jedál počas celého dňa, potom na raňajky pripadne asi 1500 kJ. Ak z toho majú sacharidy tvoriť 40–50 percent vo forme pečiva alebo chleba, môžeme skonzumovať 600–800 kJ. To znamená, že z pečiva s energetickou hodnotou 1000 kJ/100 g môžeme zjesť 700 kJ, čiže 70 g. To sú takmer 3 hrianky z bieleho chleba alebo 1 celý a 3/4 z ďalšieho rožka z bielej múky. Z grahamového chleba či pečiva môžeme zjesť o trochu viac: 3 a 1/2 hrianky alebo 1 a 1/4 rožka. To je však maximum!

Odborník na výživu upozornil na to, z čoho sa priberá najľahšie. Typické raňajky, ktoré sú kalorickou bombou, môžu pozostávať z čokoládového croissantu, kapučína, masla a džemu. Odporučil oveľa zdravšiu variantu. „1 kornšpic (60g) + cottage syr (50g)+ zelenina (250g) + nízkotučné mlieko s obsahom tuku 5g/l (200 ml).“

Lekvárom, syrom a čokoládou plnené pečivá bohaté na tuky (šatôčky, croissanty) nie sú vhodné na pravidelnú konzumáciu najmä nie pre redukčný model výživy. To však neznamená, že si ich musíme absolútne a navždy odoprieť, vraví ďalej Minárik. Croissant nie je zakázaný ako alkohol pre abstinujúceho alkoholika, nie je to ani jed, po požití ktorého sa umiera. Občas si ho môžeme dopriať, no prevaha našej stravy má byť zdraviu prospešná. „Ak však patríte k slabším povahám, nemali by ste mať sladké a mastné maškrty na dosah. Nekupujte si ani chlieb s pridaným tukom a cukrom (napríklad s prívlastkom maslový),“ radí odborník na výživu.

Mimoriadne dôležitá je podľa Minárika aj správna kombinácia chleba a pečiva s inými potravinami. „Nikdy nejedzte čisté rožky. Ich glykemický index znížite tým, že k nim pridáte bielkovinu. Natriete ich tvarohom, cottage syrom alebo rybacou nátierkou. Vynikajúce sú zeleninové, strukovinové a sójové nátierky. Ak máte chuť na mäsovú prílohu, vyberte si čo najchudšie druhy šunky a aj z nich jedzte iba malé porcie (20–50 g). Ideálna je šunka z hydinových i morčacích pŕs, vhodná je aj chudá varená bravčová.“ Nevhodné sú naopak salámy, klobásy, slanina, oškvarky, masť, párky.

Čoho sa niektorí ľudia boja a preto nekonzumujú chlieb a pečivo, sú prídavné látky v chlebe, takzvané aditíva (emulgátory a ďalšie). Minárik však vraví, že obavy sú zbytočné. „Všetky aditíva boli pred schválením na použitie v potravinárskom priemysle dlhodobo preverované. Viac by sme sa mali obávať následkov z toho, že konzumujeme nevhodné tuky a sladkosti, že potraviny preprážame a grilujeme. Aditíva sú v porovnaní s tým zanedbateľný problém. Ľudia sa však nechcú vzdať obľúbených jedál a namiesto toho hľadajú chyby v aditívach,“ myslí si.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chlieb #pečivo #Peter Minárik