Obezitológ: Neverte nikomu, kto vraví, že priberá aj z vody

Internista a kardiológ, MUDr. Ivan Majerčák, ktorý sa liečením obezity zaoberá už roky, tvrdí, že veta "Pán doktor, ja nič nejem a priberiem," v žiadnom prípade neplatí.

25.12.2013 06:00
debata (4)
Nič nejesť a priberať, vraj nie je reálne. Foto: SHUTTERSTOCK
nejesť Nič nejesť a priberať, vraj nie je reálne.

„Neverte nikomu, kto tvrdí, že priberá aj z vody.“ Spresnil, že obezita vychádza z jednoduchej rovnice, kde na jednej strane je energetický príjem a na strane druhej energetický výdaj. Platí jediné: ak je výdaj vyšší ako príjem, človek chudne. Celkový príjem energie závisí od zloženia potravy, respektíve od obsahu základných živín, teda cukrov, tukov, bielkovín, vlákniny a tiež aj od požívania alkoholu.

A čo výdaj energie? Ten vraj závisí od pohlavia. Je väčší u mužov než u žien, a závisí aj od veku. Čím je človek starší, tým nižší má energetický výdaj. A, samozrejme, závisí aj od stupňa fyzickej aktivity. „V priemere sú tu u nás odporúčané denné dávky kilojoulov prekračované o dvadsať až dvadsaťpäť percent. Vysoký energetický príjem je bezpochyby jedným zo základných faktorov vysokého výskytu obezity,“ upozornil ďalej Ivan Majerčák vo svojej knihe Diagnóza obezita.

Údaje platia nielen pre Slovensko, ale aj pre celý svet. „Nič nejesť a priberať, to nie je reálne. Veď keby ste nič nejedli, tak by ste po čase umreli, s tým sa nedá nič robiť, to je prírodný zákon, ktorý nepustí,“ vraví ďalej Majerčák. Napriek tomu je to podľa jeho slov veta, ktorú od pacientov počuje veľmi často. Ľuďom, ktorí sú naozaj presvedčení, že priberajú aj z vody, odporúča, aby si podrobne zapísali svoj týždenný jedálniček a nechali si v centre pre liečbu obezity urobiť kalkuláciu energetického príjmu za každý deň. „Určite existuje dôvod, prečo takýto človek nechudne,“ myslí si lekár a je presvedčený o tom, že s lekárom ho spoločne nájdu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #MUDr. Ivan Majerčák