Grapefruit zlepšuje náladu a je plný vitamínu C

Za domov exotického ovocia grapefruitu, ktorý dostal botanické pomenovanie citrónovník rajský, sa považuje Stredná Amerika.

14.01.2014 06:00
grapefruit, červený grapefruit Foto:
Ružová odroda je sladšia.
debata

Dnes sa už pestuje kdekoľvek aj v Európe, napríklad v Španielsku či Grécku. Ovocie môže mať rôzne farby – existuje žltý, ružový, červený, dokonca aj zelený grapefruit, pričom červený s ružovým sa považujú za tzv. sladšie odrody.

Jeme ho prevažne v zime, keď u nás chýba sezónne ovocie. Svojou horkosťou navyše evokuje väčšie množstvo vitamínu C. Čím horší, tým zdravší, zdalo by sa. A zdanie neklame. Okrem vody, ktorej grapefruit obsahuje nemálo, je plný vitamínu C. Tento vitamín v ňom aj prevláda. Patrí už k známym ochrancom imunitného systému. Ak si dáte na desiatu každý deň jeden grapefruit, otázkou „denná dávka vitamínu C“ sa už viac nemusíte zaoberať. K liečivým účinkom tohto zázračného horkého ovocia môžeme pripísať aj obsah kysliny listovej, ktorej grapefruit nemá zanedbateľné množstvo, vyskytuje sa v ňom aj vitamín B.

Grapefruit možno „užívať“ preventívne, a okrem imunitného systému pomáha aj cievnemu. Nápomocný je pri kŕčových žilách aj hemoroidoch, prečisťuje tiež črevá a stabilizuje črevnú flóru. A aby toho nebolo málo, pomáha tiež pri spaľovaní tukov.

Tak, ako každé ovocie, aj grapefruit možno jesť na niekoľko spôsobov. Niekto ho dokáže skonzumovať len ako odšťavenú šťavu, iný ho zje po mesiačikoch ako pomaranč, ďalší si ich musí odblaniť. Sú tiež jedinci, ktorí si pomáhajú medom či práškovým cukrom, podobne, ako keď konzumujú citrón. Zdravý je zakaždým, len pri odšťavovaní stráca časť bioflavonoidov. Je z neho vynikajúci ovocný šalát, hodí sa tiež na ozdobu dezertov, či na ozdobenie mäsových alebo rybacích jedál.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #vitamín C #grapefruit