Jeme nepravidlne a oveľa viac, ako potrebujeme

Podľa Barbary Svieženej, vedúcej lektorky Inštitútu zdravého života Welko sa stravovacie návyky menia.

23.01.2014 06:00
obezita Foto:
Najčastejším metabolickým ochorením na Slovensku je obezita.
debata

„Na jednej strane sledujeme úzko vyprofilovanú skupinu uvedomelých jedincov, najčastejšie spojených so špecializovanou pohybovou aktiviou a tzv. fitnes životným štýlom. Ich percentuálne zastúpenie na Slovensku je však veľmi nízke. Väčšinová populácia sa riadi starými neaktuálnymi a dobe nezodpovedajúcimi stravovacími návykmi, alebo podlieha tlaku reklamy či informáciam často vytrhnutých z celkového kontextu a často sa riadi vlastnými „gastrochuťami“,“ povedala.

Dodala, že zo štatistík chorobnosti a mortality Slovákov vyplýva, že umierame na množstvo ochorení, ktorým by sme vedeli predísť malými úpravami stravovacích zvyklostí, pričom najčastejším metabolickým ochorením na Slovensku je práve obezita. Nadváhou u nás trpí 48 percent mužov, 35 percent žien, obezitou ďalších 17 percent mužov a 26 percent žien.

„Analyzovať súčasné trendy vo výžive je priam nemožné, ale zo sledovania jedálnych zvykov Slovákov vyplýva, že jeme nepravidelne, oveľa viac ako potrebujeme (prevaha energetického príjmu nad výdajom), jeme častokrát nekvalitné potraviny ako z hľadiska nutričnej hodnoty (obsah živín), tak i z hľadiska energetického.“ Ako ďalej uviedla Sviežená, za zmienku tiež stojí fakt, že v našej strave je často nevhodný pomer medzi živočíšnymi a rastlinnými produktmi (z hľadiska zastúpenia bielkovín a tukov), príliš veľa technologicky spracovaných potravín s vysokým obsahom aditív a syntetických látok.

Na čo tiež odborníčka upozorňuje, je rešpektovanie zásady sezóna/región a pohyb. „V dôsledku týchto faktorov (a mnohých ďalších) podľa nej neustále vzrastá zastúpenie civilizačných ochorení, akými sú v prvom rade kardiovaskulárne choroby, diabetes druhého typu, osteoporóza a tiež nádorové ochorenia.

Barbara Sviežená, vedúca lektorka Inštitútu... Foto: Andrej Balco
Barbara Sviežená Barbara Sviežená, vedúca lektorka Inštitútu zdravého života Welko.

Na otázku, aký má názor na „zaručené diéty“ a prečo vlastne priberáme, Sviežená odpovedá: „Medzi pojmom diéta a výživa je diametrálny rozdiel. Diéta je stravovací režim, v ktorom sú cielene zo stravy vylúčené niektoré zložky. Ako taká má samozrejme opodstatnenie pri rôznych ochoreniach, ako sú napríklad diabetes mellitus, celiakia, choroby žlčníka, Crohnova choroba a mnoho ďalších.“

Čo sa týka výživy, tá je naopak stravovacím režimom, kedy telu dodávame stravou všetky potrebné živiny v dostatočnom množstve. „Rôzne „zaručené diéty“ zamerané na redukciu telesnej hmotnosti jednoducho nefungujú. Preto, že všetky majú dočasný charakter,“ myslí si Sviežená. Racionálna výživa nie je záležitosťou mesiaca ani šiestich a dokonca ani roka. „Je to záležitosť trvalá a je to otázka životnej filozofie a úcty k svojmu zdraviu. Naše priberanie je spôsobené veľmi jednoduchým pravidlom – prijímame viac ako vydávame, a ešte aj v nesprávnych pomeroch,“ skonštatovala na záver.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #stravovanie #Barbara Sviežená