Horkosť prirodzene potláča chuť do jedla

Už ste dnes mali grapefruit? Dopriali ste si limetkovú stopercentnú šťavu? Vymenili bežnú zemiakovú prílohu za čakankový šalát?

25.11.2014 06:00
grapefruit Foto:
Horký je napríklad grapefruit. A poriadne.
debata

Ak nie, robíte chybu, pretože horké látky, ktoré vymenované zázraky obsahujú, pomáhajú na útrapnej ceste za chudnutím. Výsledkom je, že jeme menej a hoci horké potraviny obsahujú oveľa menej kalórií, zodpovedne zasýtia.

Napriek týmto plusom je horkých potravín na trhu stále menej a menej. Horkosť sa dnes bežne potláča cukrom, medom či umelými sladidlami, aby chutili mase. Za to však platíme daň. Čím viac sladkého jeme, tým viac sa nám ho žiada. Prichádza k „domino efektu“, ktorý sa odzrkadlí tam, kde chceme najmenej. Na váhe.

Ak čakankový šalát, potom radšej s octovou... Foto: SHUTTERSTOCK
čakanka Ak čakankový šalát, potom radšej s octovou zálievkou ako jogurtovým dressingom.

V skutočnosti sú horké látky jedy, ktorými sa zelenina, ovocie alebo šalát chránia pred predátormi. Pre nás ľudí sú práve tieto látky zdravé, pretože pôsobia proti baktériam, rakovine, zápalom a pomáhajú tiež znížiť hladinu zlého cholesterolu.

V experimente testovali 520 mužov a žien s nadváhou po dobu troch mesiacov. K ich obvyklej, mastnej a sladkej strave pridali horký extrakt z divokých bylín. Výsledkom bolo, že jedli v skutočnosti menej a schudli v priemere o 4,1 kg. Extrakt, ktorý výskumníci pre účastníkov štúdie zvolili, bol príliš horký. No prírodné látky obsiahnuté v čakanke, citróne, grapefruite, kapuste či v keli pôsobia rovnako – ako brzda chuti do jedla.

Horkú chuť neprekrývajte. Skúste si na ňu zvyknúť. Foto: SHUTTERSTOCK
limetky, limetka Horkú chuť neprekrývajte. Skúste si na ňu zvyknúť.

Pred konzumáciou horkých potravín sa odporúča neprekrývať chuť sladkým ani mastným. Lepšou voľbou teda bude ochutiť čakankový šalát radšej octovou zálievkou ako jogurtovým dressingom a kávu uprednostniť čiernu pred ochutenou mliekom a osladenou cukrom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kalórie #limetka #grapefruit #cukor #horkosť #čakanka #čierna káva