Mäkký nie je najlepší
Správny chlieb by mal mať podľa slov Ing. Jarmily Halgašovej, riaditeľky
Potravinárskej komory Slovenska tvrdú kôrku. „Ak ho poklepete zo spodnej
strany, mal by zazvoniť,“ uviedla. Dodala, že nižší obsah vody zvyšuje
jeho trvanlivosť a zvyšuje aromatické vlastnosti. „Takže nie je pravda,
že mäkký chlieb je ten najsprávnejší a najlepší,“ skonštatovala.
Zdraviu prospešný lecitín
Pri výrobe chleba, rovnako ako pri výrobe iných potravín, nemôžeme
očakávať, že sa technológie nepohnú dopredu a nezačnú sa využívať
modernejšie spôsoby. „A to je to, prečo sa napríklad pri výrobe chleba
využívajú rôzne enzýmy, čo sú vlastne bielkoviny. Zdraviu prospešný je
napríklad lecitín – tieto látky len urýchľujú spôsob výroby a
technologický proces.“
80 percent obilnín
Nie každý tmavý chlieb je celozrnný, upozorňuje Ing. Halgašová. „Síce
sa pri výrobe chleba nemôžu používať farbivá, ale jeho farbu možno
dosiahnúť aj pražením obilnín (pšenica, jačmeň), farbu chleba môže
ovplyvniť aj karamel. Avšak skutočne celozrnný chlieb by mal obsahovať až
80 percent obilnín.“ Dodajme, že nestráviteľná vláknina je na obilnine
najcennejšia – má toľko zdravotných benefitov, ako máloktorá iná
živina.
Biele pečivo
Na margo mýtu o nezdravom bielom pečive Jarmila Halgašová uviedla, že je
to opäť o správnom mnnožstve. „Skutočne je lepšie, keď konzumujete
chlieb a pečivo s vyšším obsahom vlákniny, no na druhej strane, biele
pečivo je pre deti do troch rokov najvhodnejšie.“
Chlieb je lacný
Chlieb by mal, podobne ako každá iná potravina, odrážať svoju skutočnú
hodnotu. Mýtus, že by mal byť lacný, zrejme pochádza z obdobia socializmu,
kedy boli základné potraviny lacné. „Ak si vezmeme fakt, že v Nemecku
stojí napríklad kilo chleba 2,40e a liter benzínu 1,60e a porovnáme to so
Slovenskom, zistíme, že kým chlieb od roku 1989 zdražel cca 5-násobne,
priemerná mzda sa zvýšila viac ako 10-násobne. Musíme dospieť k názoru,
že chlieb na Slovensku je lacný a neodráža jeho skutočnú hodnotu,“
skonštatovala Halgašová.