Výživa hrá pri riziku rakoviny zvlášť dôležitú rolu. Pre každého človeka je prísun ovocia a zeleniny mimoriadne dôležitý. Vláknina podporuje rýchle vyprázdňovanie žalúdka a zvyšuje črevnú mobilitu.
Avšak, jedlo s vysokým obsahom tuku zvyšuje riziko rakoviny. Alkohol tiež robí telu všetko možné, len nie dobre. Kritické sú sladidlá a nízkotučné produkty vrátane náhrad masla. Povolené je konzumovať ich len v prípade, že vaša strava je vyvážená. Problém neznamenajú prísady – výnimku tvorí glutamát a dusitany.
Suma sumárum:
Rôzne druhy ovocia a zeleniny
znižujú riziko rakoviny pľúc, prostaty, močového mechúra, pažeráka, žalúdka a rakoviny hrubého čreva
Potraviny bohaté na obsah vlákniny
znižujú riziko rakoviny hrubého čreva
Potraviny s nízkym obsahom tuku
znižujú najmä riziko rakoviny prsníka, hrubého čreva a rakoviny prostaty.
Málo údené a konzervované potraviny
pozitívne pôsobia proti rakovine pažeráka a žalúdka.
Udržanie ideálnej hmotnosti
– nadváha zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva, prsníka, prostaty, žlčníka, vaječníkov a rakoviny maternice.
Existujú aj iné rizikové faktory v rôznych substanciách. Patria k nim hnojivá a prípravky na ochranu rastlín, najmä dusičnany a pesticídy. Niekedy možno nájsť v potravinách aj mykotoxíny. Zabrániť tomu možno kúpou sezónneho ovocia a zeleniny alebo siahnutím po hlboko zamrazených potravinách.