Vláknina nie je bezcenná časť potravy

Pred priemyselnou revolúciou bola múka získaná mletím obilia v kamenných mlynoch úplná. Znamená to, že obsahovala všetky zložky zrna (vlákninu, vitamíny, otruby). Jej zloženie sa radikálne zmenilo na konci 19. storočia, keď boli vynájdené kovové mlyny a postupy sa zmechanizovali.

26.02.2015 06:00
knäckebrot, vláknina Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Keďže sa múka melie na čoraz jemnejšiu, je náchylná aj na pokazenie. Odstránenie obalov zŕn však umožňuje jej dlhodobé skladovanie. Žiaľ, tento postup odstraňuje všetky zdravé zložky obilnín!

Už sme si natoľko zvykli na prítomnosť bielej múky vo všetkých obilninových produktoch, že zabúdame, ako veľmi jej spracovanie odstraňuje väčšinu prospešných zložiek obilia. Celé zrná obsahujú dostatok antioxidantov, vitamínov, minerálov, fytochemických zlúčenín aj vlákniny prítomnej v oboch častiach otrúb (vo vonkajšej vrstve) i v zárodku (vo vrstve vnútri otrúb). Dnes je už jasné, že všetky tieto zložky pôsobia synergicky v prevencii mnohých chronických civilizačných ochorení. Biela múka má o 80¤% menej vlákniny ako celozrnná, o vyše 90¤% menej vitamínu E a B2, o vyše 70¤% menej železa a zinku atď.

Celé zrná – taká jednoduchá zmena v spôsobe stravovania, ako je nahradenie každodenného bieleho chleba celozrnným, môže znížiť riziko koronárnych chorôb a mozgovej choroby až o 40¤%, tak sa píše v publikácii profesora biochémie Richarda Beliveaua, ktorý je vedúcou autoritou v oblasti výskumu nutraceutík, liečivých potravín, z kanadského Montrealu. Okrem toho konzumácia celozrnnej múky môže zabrániť príliš kolísavej hladine cukru v krvi, čím sa znižuje riziko diabetu. Dostatočný príjem vlákniny je aj ochranou proti rakovine hrubého čreva.

Prijímame čoraz menej vlákniny

Je všeobecne známe, že dnešná generácia prijíma v potrave omnoho menej vlákniny ako predchádzajúca, pretože kedysi bol podiel priemyselne pripravovaných potravín menší a konzumovalo sa viac potravín v surovom stave. Vlákninu obsahuje výlučne potrava rastlinného pôvodu – celozrnné obilné výrobky, strukoviny, ryža natural, ovocie, zelenina, niektoré druhy semien. Priemerný príjem vlákniny dnešného moderného človeka sa odhaduje na 15 g, pričom sa odporúča aj dvojnásobok.

RAŽ: Poznáte obilninu starých Slovanov?

História tejto obilniny sa spája predovšetkým s Európou. Raž je typická a charakteristická plodina starých Slovanov, tak ako bol ovos pre germánske kmene. Aj keď bola postupne z ľudskej stravy vytlačená výnosnejšou pšenicou, zostáva aj dnes druhou najdôležitejšou chlebovinou. Má nižší obsah lepku. Pre svoju nízku náročnosť na klimatické podmienky je najviac rozšírená v krajinách s miernym a chladným podnebím. Nutričná hodnota raže je veľmi vysoká. Raž obsahuje asi 70¤% sacharidov, 9–15¤% bielkovín, 1,5¤% tuku, vlákninu a veľa minerálnych prvkov (draslík, fosfor, železo, síru, fluór, mangán, selén).

Celozrnná ražná múka blahodarne pôsobí na činnosť čriev, proti zápche, hemoroidom, nádorom, podporuje prečistenie pečene, má nízky glykemický index. V minulosti sa proti horúčke pripravoval nápoj z opražených kôrok ražného chleba zaliatych vodou. Raž je veľmi vhodná na nakličovanie. Naklíčené zrnká majú v porovnaní so pšenicou sviežejšiu a šťavnatejšiu chuť. Výborná je na pečenie chleba s kváskom, perníkov a na výrobu cestovín. Chlieb má zaujímavú chuť a tmavšiu farbu. Ražnú múku možno pridať aj do pšeničných nekysnutých placiek. Pražená raž je základom obilnej kávy melty.

Už anglický chirurg pôsobiaci v Afrike Denis Burkitt si pred štyrmi desiatkami rokov všimol, že domorodé obyvateľstvo takmer vôbec netrpí na rakovinu hrubého čreva, také časté ochorenie Európanov a Američanov. Afričania totiž jedia značné množstvo vláknitej potravy, ich stolica má vďaka tomu aj trojnásobne väčší objem ako u Európanov z priemyselných krajín a aj jej frekvencia je niekoľkokrát denne.

Nie stavebná látka, ale priaznivé účinky

Potravinová vláknina nie je stavebnou látkou, poskytuje veľmi malé množstvo energie, ale na ľudské telo má veľmi priaznivé účinky. Vláknina nie je bezcenná časť potravy! Urýchľuje napríklad prechod trávenej potravy, takže stena čreva je kratšie vystavená pôsobeniu prípadných škodlivých zložiek potravy a splodín látkovej premeny. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi, jedného z hlavných rizikových faktorov srdcovo-cievnych chorôb. Pomáha bojovať proti obezite, má využitie pri redukčných diétach, viaže vodu, čím sa jej objem zväčšuje a vyvoláva pocit sýtosti. Pomáha udržať si stabilnejšie hladiny cukru. Je účinným prostriedkom pre ľudí trpiacich na zápchu a hemoroidy, ale aj žlčníkové ťažkosti.

Niektoré jednoduché postupy ozdravenia stravovania prispievajú k prevencii rakoviny, tvrdia manželia Minárikovci – známy gastroenterológ v Onkologickom ústave sv. Alžbety v Bratislave a jeho manželka farmaceutka – v aktuálnom pokračovaní knihy Rakovina a výživa. Jedným z opatrení môže byť podľa nich „pridanie primeranej porcie celozrnnej obilniny ku väčšine bežných pokrmov. V studenej kuchyni to bude chrumkavý chlieb alebo pečivo, prípadne chrumkavý chlebík, ktorému sa hovorí aj knackebrot. O kvalite celozrnných potravín môže napovedať aj obsah vlákniny. Obsah 6–10 gramov obilnej vlákniny na 100 gramov potraviny je slušný štandard“.

Produkty z obilného zrna

  • Zrno: odstránený je iba obal (čiže otruby) z obilného zrna.
  • Krúpy: sú zbrúsené zrná.
  • Otruby: tvoria vonkajšie obaly zrna, zdroj nerozpustnej vlákniny, akejsi „čistiacej kefky na črevá“.
  • Vločky: naparené a olúpané zrno, ktoré sa lisuje.
  • Klíčky: konzumujú sa najmä v sušenej forme, zvyšujú biologickú hodnotu jedál.
  • Múka: získava sa mletím zrna obilnín. Podľa toho, z akej časti zrna sa melie, delíme ju na celozrnnú (mletie celých obilných zŕn vrátane otrúb a klíčka) a bielu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #múka #vláknina #raž #seriál Zdravá výživa