Sušené ovocie – pochúťka po celý rok

Nebudem písať o ničom novom. Už naše staré mamy vedeli ako po celý rok uchovávať ovocie, huby a prípadne aj mäso, ak sú vaši predkovia predovšetkým z južnejších krajín. Jednoducho ich vysušili a používali celý rok. Dnes už nemusíte zdĺhavo sušiť na drôtenej podložke, ako všetko v tejto dobe, aj toto sa dá zvládnuť oveľa rýchlejšie.

15.10.2015 08:00
sušené ovocie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak si ovocie usušíte, jednak ho zakonzervujete bez chémie oveľa zdravšie a takéto ovocie si zachová veľa zo svojich minerálnych látok, vitamínov a vlákniny (len cca o 20% menej ako v čerstvej forme). Sušením z neho odstránite vodu, obsah cukru sa však nemení – preto odborníci odporúčajú, aby ste sušené ovocie jedli v menšom množstve ako ovocie čerstvé. Neobsahuje našťastie žiadny tuk a cholesterol, takže aj ľudia s niektorými ochoreniami si môžu pochutiť na takejto dobrote. Najlepšia je kombinácia sušeného ovocia s orieškami.

Už ma trochu poznáte a viete, že som zástancom prirodzených chutí – ani v tomto prípade nie som fanúšikom sušeného kandizovaného ovocia, kde sa ešte pridáva dodatočný cukor alebo je namočené v čokoláde. Veď ak chcete cukrovú bombu, máte ďaleko širšie možnosti ako zjesť ešte dosladené ovocie predsa, nie?

Najlepšie je ovocie, ktoré si usušíte doma, pretože viete, čo ste si usušili a ako. Pri výrobkoch, ktoré kupujete, si pozorne prečítajte etiketu – mnohí výrobcovia používajú oxid siričitý, ktorý dokáže vo vysokých dávkach pomerne dosť uškodiť.

Sušené slivky sa u nás využívajú asi najviac – boli súčasťou mnohých polievok predovšetkým vianočných druhov kapustníc. Ja ich pridávam do šošovicovej alebo hubovej polievky a aj do dezertov. Rovnako aj sušená verzia sliviek podporuje trávenie, tak je celkom fajn, ak nejaké doma máte aj počas roka. Jeden nikdy nevie … Pre našu oblasť sú ešte typické marhule, jablká, hrušky či hrozienka. Marhule obsahujú veľké množstvo betakaroténu, ktoré ostáva zachované a pomáhajú predovšetkým srdcu. Jablká sú zase dobrým pomocníkom pri chudnutí. Z ovocia, ktoré prirodzene nepochádza z našej zemepisnej šírky je vhodné sušiť banán, ananás, papáju, mango, ďatle alebo figy. Záleží od toho, čo vaši členovia rodiny majú radi.

Dobré trávenie: radí Jardo Žídek

Tento seriál sme pre vás pripravili v spolupráci so známym šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom. Budeme sa v ňom venovať témam, ktoré nám pomôžu predchádzať problémom s trávením a zápchou. Predstavíme vám suroviny a postupy vhodné pre prirodzenú reguláciu trávenia.

Sme to, čo jeme – správnym výberom vhodných surovín dokážeme dať nášmu telu presne to, čo potrebuje. Rovnako dobrou stravou vieme predchádzať nielen obezite, ale predovšetkým mnohým ochoreniam.

Vonku sa postupne ochladzuje, doma v teplej izbe bude čoraz lepšie ako vonku. Ak budete oddychovať pri sledovaní televíznej obrazovky alebo dobrej knihe, zoberte si na večerné „zobkanie“ radšej misku sušeného ovocia s orieškami, ako zemiakové čipsy alebo mliečnu čokoládu.

…a ešte jeden tip na netradičnú pochúťku so sušeným ovocím:

slivkova polievka zidek

Slivková polievka

Suroviny:

  • sušené slivky (podľa chuti)
  • klinčeky 10–15 ks
  • škorica celá 2 ks
  • soľ
  • vanilkový cukor (podľa chuti)
  • biele víno 1 hrnček
  • maslo (môžeme si zo smotany a trochy teplej vody spraviť aj doma v maselnici)
  • cukor (na karamel)
  • hladká múka (podľa chuti)
  • vajce
  • trošku vody

Postup:

Do hrnca s vodou nasypeme slivky. Pridáme škoricu, klinčeky, štipku soli a necháme variť. Medzitým si pripravíme cesto: zmiešame hladkú múku s vajcom, prilejeme málinko vody a vymiesime cesto. Vyvaľkáme ho, pomúčime, preložíme napoly a nakrájame na hrubšie rezance, tie pokrájame na asi 1,5 cm dlhé rezančeky.
V hrnci si spravíme karamel z cukru, zalejeme ho jednou menšou naberačkou vody (môžeme použiť vodu, v ktorej sa varia slivky). Maslo necháme roztopiť na slabom ohni. Rezance dáme variť do vody, v ktorej sa varia slivky, až kým nevyplávajú na povrch a potom prilejeme roztopené maslo a karamel. Môžeme doliať aj biele víno a necháme prevariť.

Jaroslav Žídek

Je ambasádorom nášho seriálu o dobrom trávení.

Jaroslav Žídek pochádza z Prahy, už niekoľko rokov však žije na Slovensku. Ako šéfkuchár pôsobil v Čechách, Španielsku a na Slovensku, počas pracovných stáží pôsobil v mnohých európskych krajinách.

Je autorom knihy Šéfkuchár v paláci a Nebíčko v papuľke 1 a 2. V televízií ste ho mohli vidieť v relácii Nebíčko v papuľke alebo Moje máma vaří líp.

V súčasnosti vedie svoju reštauráciu ALBRECHT V Bratislave.

jaroslav zidek vyrez inzercia
debata chyba