- Varenie hydiny: pozor na nedovarené jedlá, ktoré môžu obsahovať baktérie.
- Var: používajte málo vody a nechajte zeleninu chrumkavú, vyhnite sa dlhému varu aj prevareniu.
- Varenie na pare: uprednostňuje sa varenie vo vodnej pare. Na omáčky, krémy a pod. znovu použite vodu z varenia, ktorá obsahuje vitamíny.
- Varenie v mikrovlnnej rúre je dobré na zohriatie jedla a užitočné na rýchle rozmrazenie.
- Varenie v rúre: nie je potrebné pridávať olej k mäsu; treba však použiť papier na pečenie alebo alobal. Horúca teplota v rúre ničí vitamín C.
- Varenie v hrnci: je užitočné na opekanie, dusenie a varenie mäsa. Mäso je mäkké a nestrácajú sa vitamíny, ale zrážajú sa tuky, iba ak by sa pred varením neodstránila koža a sadlo.
- Grilovanie: je ideálne na odstránenie tuku obsiahnutého v mäse, ktorý sa rozpustí a vytečie. Pozor však na to, aby sa mäso nepripálilo a neočernelo, pretože by to mohlo dať podnet k tvorbe nádorov. Preto nejedzte a neservírujte pripálené jedlá.
- Varenie v alobale: použitie papiera na pečenie alebo alobalu sa odporúča pri mäse a rybách, do ktorých sa môže pridať zelenina alebo bylinky, plátky citróna, korenie, hríby, rajčiny, a to bez použitia tuku.
- Varenie na šťave: pri mäse, hydine, zverine sa vyhnete tukom, pričom sa pridávajú olúpané rajčiny, cibuľa, bylinky, zemiaky.
- Smaženie: sa neodporúča so žiadnymi olejmi ani v žiadnej forme.
- Používajte panvice proti pripáleniu, ktoré umožňujú používanie malého množstva oleja a tlakové hrnce, ktoré urýchľujú varenie. Aj wok je hrniec, ktorý umožňuje varenie s malým množstvom oleja.
- Kupujte čerstvé ingrediencie.
- Nerozmrazujte znovu jedlá, ktoré už raz boli rozmrazené.
- Zahoďte škatuľky a nádobky, ktoré obsahujú staré potraviny.
- Konzumujte zeleninu pokiaľ možno surovú a vyberajte si sezónnu zeleninu.
- Pridajte surový olej až na konci varenia.
- Používajte extra panenský olivový olej, slnečnicový olej, kukuričný olej alebo olej z obilných klíčkov. Odporúčame však malé množstvo.
- Množstvo oleja odmerajte lyžičkou a nelejte ho od oka.
- Vylúčte jedlá bohaté na živočíšne tuky: maslo, slaninu, sadlo, žĺtok, tučné syry, tučné mäso, vnútornosti.
- Zvýšte prísun potravín bohatých na vlákninu: zelenina, ovocie, orechy a strukoviny, najmä sója. Uprednostňujte celozrnné jedlá, ako napríklad: múka, ryža, jačmeň, cestoviny, cereálie, müsli, ovos, ktoré sú bohaté na rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu.
Niekoľko dobrých rád k príprave zdravého jedla
Nie je dobré príliš prevárať jedlá, najmä jedlá zo zeleniny a ovocia, pretože takto strácajú vitamíny. Čítajte aj ďalšie rady...
Foto: SHUTTERSTOCK
© Autorské práva vyhradené