Dobrou správou je, že vitamín D môžeme získať aj zo stravy. Veľmi bohatým zdrojom sú práve šampiňóny. Avšak, to nie je jediný dôvod, prečo sa ich oplatí konzumovať.
Zdroj vitamínu D
Tento malý hríb bielej či hnedej farby, s klobúčikom, obsahuje veľa živín. Práve šampiňóny môžu v zime nahradiť slnko, vďaka nim doplníme v tele chýbajúci a taký potrebný vitamín D. Pripomeňme, že nutný je napríklad aj pre silné, zdravé kosti.
Vitamín D: prečo ho potrebujeme
Dostatok vitamínu D znižuje infekcie dýchacích ciest, má vplyv na zlepšenie lupienky, znižuje astmatické záchvaty. Naopak, jeho nedostatok zvyšuje riziko vysokého tlaku, s nedostatkom vitamínu D súvisia aj psychické ochorenia ako je schizofrénia či depresia. Existuje tiež vedecká štúdia, ktorá spája nedostatok vitamínu D s rakovinou prsníka.
Prečo šampiňóny
Okrem cenného vitamínu D obsahuje táto malá vzácnosť ďalšie „dobroty“. Za zmienku stojí vitamín B1, B2 a B6, niacín, kyselina listová, ale tiež draslík, fosfor, železo a selén, zo stopových prvkov sa zas šampiňóny pýšia fluórom, zinkom či jódom. Sú vám sympatickejšie alebo viac chutia hnedé šampiňóny? Žiaden problém, oba druhy obsahujú rovnaké množstvo cenných živín, v tomto smere sa skutočne líšia len farbou. Nehľadajte tu však vitamín C, E ani vápnik.
Nízkokalorická pochúťka
Možno nimi často „ozdobiť“ cestoviny, pretože k pozitívom šampiňónov tiež patrí, že sú nízkokalorické (149 kJ/100 g), tuku obsahujú len symbolické množstvo, zato vody až 90 percent, vysoký podiel vlákniny a esenciálnych aminokyselín. Aj preto sa dostali na zoznam potravín, ktorými sa môžeme napchávať aj v čase, keď chudneme. Zodpovedne zasýtia. Malým bonusom tiež je, že nádherne voňajú, a tak sa logicky stane, že sa na obed či večeru, z ktorej nepriberieme, tešíme.
Pomáhajú pri cukrovke
Aby sme nehovorili len o chudnutí, ale predovšetkým o zdraví, šampiňóny zaujímali aj vedcov. Tí po ich pozornom preskúmaní skonštatovali, že sú nápomocné aj pri cukrovke, pretože znižujú spotrebu inzulínu na reguláciu glukózy v krvi. Je tiež vedecky podložené, že šampiňóny výrazne zlepšujú priebeh cukrovky.
Ako na to
Šampiňóny nemusíte len nakrájať na malé plátky, opiecť a vyzdobiť si nimi cestoviny, či použiť ako oblohu. Možno ich zapekať a podávať so zemiakmi, nepokrájané opekať na panvici (celé hlavičky), grilovať ako špízy, plniť hovädzím mäsom… Chutná je tiež šampiňónová polievka.