Prečo záha páli?
Dôvodom, prečo mnohých ľudí trápi pálenie záhy, je zvierač pri vchode do žalúdka: už nepracuje správne a tráviaca potrava aj žalúdočná kyselina sa vracajú zo žalúdka späť do pažeráka. To spôsobuje pálenie a bolesť v hrdle aj v žalúdku. Na vine môže byť aj vrodená vada, čo je však veľmi zriedkavá príčina pálenie záhy. Oveľa častejšie môže pálenie záhy spôsobovať obezita, stres alebo príliš veľké porcie jedál. V takýchto situáciách je na mieste použiť niektoré z overených domácich prostriedkov.
Kamilkový čaj
K liečbe nepríjemných pocitov v oblasti žalúdka by mohol pomôcť harmančekový (kamilkový) čaj. Má relaxačný a upokojujúci účinok, pálenie záhy zmierni vďaka svojim antispazmickým a protizápalovým účinkom. Ale pozor, treba ho piť zásadne nesladený, lebo cukor pálenie záhy ešte podporí.
Zemiaková šťava
Považuje sa za dlhoročný osvedčený prostriedok pri pálení záhy. Dostať ju v každom obchode so zdravou výživou a má aj preventívny účinok. 125 mililitrov šťavy treba pravidelne piť, desať minút pred každým jedlom. Škrob, ktorý šťava obsahuje, môže neutralizovať prebytočnú žalúdočnú kyselinu.
Žuvačka na cesty
Ak ste na cestách a chcete páleniu záhy predísť, mali by ste mať po ruke žuvačku. Žuvanie žuvačky aktivuje produkciu slín a pomáha tým redukovať kyselinu v pažeráku. Zo štúdie, ktorá bola realizovaná v USA, vyšlo, že ľudia, ktorí hodinu žuvali žuvačku, pocítili úľavu od bolesti.
Orechy a mandle
Aj tie môžu byť užitočné, keď nás trápi pálenie záhy. Rozžuvať pár orieškov pomaly v ústach a až potom ich prehltnúť – pomáha viazať prebytok kyseliny v žalúdku.
Keď nič nezaberá
V takom prípade treba vyhľadať lekársku pomoc. Ak pálenie záhy sprevádzajú aj ťažkosti s prehĺtaním, opuchy v oblasti brucha alebo rapídne priberanie, dôvodom môžu byť baktérie, ktoré sa usadili v žalúdku. Môžu vyvolať nebezpečné ochorenia.