Celiakia: Liečba spočíva v diéte

, 23.06.2016 06:00

Neznášanlivosť lepku - celiakia postihuje jedno percento európskej populácie, pritom väčšina ľudí o svojej precitlivenosti naň nevie. Ide však o závažné ochorenie, ktoré spôsobuje poškodenie sliznice tenkého čreva a následne i ďalších orgánov a tkanív celého tela. Liečba spočíva v diéte.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Autor: SHUTTERSTOCK

Celiakia je autoimunitné ochorenie, ktoré vzniká pravdepodobne na základe genetických predispozícií. Čiastočne strávený lepok rozpoznáva organizmus v čreve ako cudzí prvok a začne sa mu brániť. Na vzniku ochorenia sa podieľajú viaceré faktory. Jedným je abnormálna aktivácia vlastného imunitného systému na prítomnosť lepku v potrave. „Podobne ako pri alergii na určité látky si telo proti nim vytvára protilátky, pretože ich považuje za škodlivé. Pri celiakii telo produkuje protilátky proti gluténu, ktoré následne poškodzujú sliznicu tenkého čreva. Súčasne imunitný systém vytvára aj protilátky proti endomýziu, zložke vlastnej črevnej svaloviny, ktoré prehlbujú poškodenie čreva a slizničný zápal,“ vraví klinická imunologička a alergologička Katarína Bergendiová.

Ďalším faktorom je porucha metabolizmu a aktivity enzýmov odbúravajúcich glutén. Vznikajú tak toxické zložky molekuly gluténu, ktoré sa hromadia v sliznici tenkého čreva a poškodzujú ju. Súčasne je zvýšená priepustnosť sliznice tenkého čreva. Keďže kompaktnosť sliznice tenkého čreva je narušená, cez sliznicu sa do tela dostávajú aj škodlivé látky, ktoré sú zdrojom imunitných reakcií. Tým sa oslabuje imunitný systém, čo môže byť u týchto pacientov jednou z príčin zvýšeného výskytu nádorových ochorení, najčastejšie črevných lymfómov.

Medzi primárne príznaky choroby patria zažívacie ťažkosti, ako sú hnačky, zápcha alebo ich striedanie, neurčité bolesti brucha, nadúvanie, vracanie či zhoršené prehĺtanie. Za väčšinu problémov môže nedostatočné vstrebávanie živín. Napríklad nedostatok vitamínu B12 sa prejavuje zápalmi jazyka, boľavými ústnymi kútikmi, neurologickými prejavmi, ako sú poruchy citlivosti, svalová slabosť, brnenie, poruchy chôdze a podobne. Nedostatok železa zase spôsobuje málokrvnosť.

Celiakia sa môže vyskytovať spolu s ďalšími autoimunitnými ochoreniami, ako sú diabetes mellitus 1. typu, reumatoidné zápaly kĺbov, nešpecifické črevné zápaly, choroby štítnej žľazy, žlčových ciest, pečene, obličiek a iné.

Odhaliť ochorenie pritom nie je zložité. Problém je ale v tom, že podobné príznaky môžu znamenať množstvo iných, oveľa bežnejších chorôb a lekári tak prednostne hľadajú príčiny problémov tam. „Vzhľadom na variabilitu klinických prejavov ochorenia má pre stanovenie diagnózy, popri dôkladnej anamnéze a fyzikálnom vyšetrení, rozhodujúci význam histologické a laboratórne vyšetrenie a následne endoskopické vyšetrenie,“ konštatovala imunologička. Pokiaľ ide o liečbu, tou je bezlepková diéta. Terapia spočíva v celoživotnom vyhýbaní sa potravinám obsahujúcim lepok. Nevyhnutnosťou pre dodržiavanie diéty je presné označovanie potravín ako „gluten-free“. Na začiatku liečby sa treba kvôli znovuobnoveniu funkcie tenkého čreva vyhýbať aj mliečnym produktom.

Aké sú jej príznaky či riziká

  • ide o celoživotné ochorenie spôsobené neznášanlivosťou lepku. U ľudí s touto neznášanlivosťou dochádza pôsobením gluténu k zmene povrchu sliznice tenkého čreva
  • typickými príznakmi sú: hnačka, chudnutie, nadúvanie, bledosť, vyrážka, žltá koža, znížený počet červených krviniek, vypadávanie vlasov, lámavé vlasy, lámavé nechty, krvácanie, dýchavičnosť, pocit mravčenia, bolesť kostí, hematóm, opuch, svalová slabosť, krvácanie do kĺbov, svalové kŕče, rednutie kostí
  • niekedy sa objavuje spolu s inými ochoreniami, ktoré jej môžu predchádzať, alebo po nej, naopak, nasledovať. Tieto tzv. pridružené choroby majú niekedy význam aj v diagnostike, keď sa vďaka nim na celiakiu príde alebo naopak. Sú to: diabetes typu 1, ochorenie štítnej žľazy, neplodnosť a podobne
  • zvyčajne ide o genetické ochorenie. Vyšší je výskyt u príbuzných 1. stupňa, teda u rodičov. Dedičnosť sa nedá presne určiť ako pri niektorých iných chorobách
Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Autor: SHUTTERSTOCK

Bezlepková strava ako liečba

Bezlepková strava je zatiaľ jedinou možnou liečbou celiakie. Pritom treba dbať na to, aby ste sa zriekli všetkých potravín vyrobených z obilnín obsahujúcich lepok. Nezáleží pritom na množstve lepku, pretože aj minimálne množstvá, resp. stopy lepku, môžu zapríčiniť škody, aj keď nie všetci pacienti môžu bezprostredne po požití určitého množstva trpieť hneď ťažkosťami.

Ovocie a zelenina: obsahujú vlákninu, vitamíny, minerálne látky, stopové prvky a antioxidanty. Každý deň by sme mali zjesť 3 porcie zeleniny a 2 porcie ovocia, podľa možnosti rôznych farieb (1 porcia = najmenej 120 g = za hrsť).

Obilniny, zemiaky a strukoviny: výrobky z obilnín, ako je bezlepkový chlieb a bezlepkové cestoviny, zemiaky a ryža, pohánka, amarant a quinoa, ale aj strukoviny, ako sú fazuľa, hrach, šošovica, cícer, obsahujú veľa komplexných sacharidov a vlákniny, okrem toho aj bielkoviny, vitamíny predovšetkým skupiny B a minerálne látky. Dodávajú energiu, ktorú telo dokáže ľahko premeniť. Ku každému hlavnému jedlu by ste mali zjesť jednu z potravín tejto skupiny, teda 3 porcie denne. Jedna porcia = asi 80 až 100 g bezlepkového chleba, asi 200 g zemiakov, asi 100 g bezlepkových cestovín, 60 – 100 g strukovín.

Mlieko a mliečne výrobky: jogurt, tvaroh a syr sú zdrojom bielkovín, tukov, vápnika a vitamínov, predovšetkým v tukoch rozpustného vitamínu D. Denne by ste mali zjesť 2 až 3 porcie, podľa možnosti so zníženým obsahom tuku. Jedna porcia = asi 200 ml mlieka, 150 – 180 g jogurtu alebo tvarohu, 30 g syra.

Mäso, ryby, vajcia: obsahujú bielkoviny, tuky, minerálne látky a vitamín B. Aj rastlinné zdroje bielkovín, ako je tofu, ale čiastočne aj strukoviny, môžeme pripočítať k tejto skupine. Každý deň by sme mali striedavo jesť 1 porciu mäsa alebo rýb (asi 100 – 120 g), alebo ako alternatívu 2-krát do týždňa strukoviny (asi 60 g) či iné alternatívne zdroje bielkovín. Najzdravšie je chudé hovädzie mäso, hydina a ryby. Vajcia by sme pre ich vysoký obsah cholesterolu mali jesť maximálne 2-krát do týždňa.

Tuky, oleje a sladkosti: tuky a oleje obsahujú esenciálne mastné kyseliny a lipofilné vitamíny (A, D, E, K). Najzdravšie sú rastlinné tuky, ako sú olivový olej lisovaný za studena či jadrové oleje. Denné maximálne množstvo by malo byť 3 porcie po 10 g. Živočíšne tuky, napr. maslo, by sa mali používať s mierou. Sladkosti, slané pochutiny a sladené nápoje konzumujte len príležitostne a s cukrom šetrite.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Autor: SHUTTERSTOCK

Mali by ste vedieť, že…

  • pri bezlepkovej diéte sa nesmú jesť potraviny obsahujúce pšenicu, raž, jačmeň a ovos v žiadnej ich podobe (múka, vločky, krupica…), pretože obsahujú lepok
  • základom bezlepkovej diéty sú zemiaky, ryža, kukurica, pohánka, amarant, strukoviny vrátane sóje
  • vždy by ste si mali prečítať zloženie potravín a ak je v zložení uvedený škrob alebo modifikovaný škrob, nemusíte sa obávať, pretože ak by išlo o zdroj lepku, musí to byť označené, napr. obsahuje pšeničný škrob. Kukuričný či zemiakový škrob je v poriadku. Pšeničné klíčky však povolené nie sú
  • pšeničná múka sa nahrádza kukuričnou, ryžovou, sójovou či špeciálnymi bezlepkovými zmesami
  • krupica sa nahrádza kukuričnou či pohánkovou krupicou
  • strúhnaku môžete kúpiť špeciálnu bezlepkovú či nastrúhať krehké kukuričné plátky, prípadne aj corn flakesy
  • chlieb, pečivo, múčniky môžete kúpiť v špeciálnom obchode alebo si ich upiecť z bezlepkových surovín
  • bezlepkové cestoviny kúpite v špecializovaných obchodoch
  • pri zahusťovaní nahraďte múku bezlepkovou múkou, maizenou či solamylom
  • obsah lepku treba kontrolovať aj pri takých potravinách, kde by ho človek nečakal: jogurty, nátierkové maslá, kyslé smotany, majonézy…

Raňajkovať môžete: Knuspi – zeleninové či pohánkové, Racio – len ryžové či ryžové so sójou a podobne, krehké kukuričné plátky, corn flakes – mali by ste však skontrolovať zloženie, niektoré kaše pre detskú výživu, kašu z pohánkových vločiek…

Obed a večera: najvhodnejšie sú grilované či na prírodno upravené mäsá, ryby, zelenina, ako príloha sú vhodné zemiaky či ryža. V ponuke sú aj bezlepkové zemiakové knedle, je možné podávať aj polentu, čínske ryžové cestoviny alebo bezlepkové cestoviny, strukoviny. Pri hranolkoch treba skontrolovať, či nie sú poprášené múkou. Pozor si dávajte na instantné zemiakové kaše, krokety sa neodporúčajú.

Dezerty: napríklad puding – väčšina je bezlepková, zmrzlina, ovocné poháre z bezlepkových surovín, zmesi orieškov, sušené ovocie

Ktoré potraviny sú nevhodné

  • obilniny obsahujúce glutén: pšenica, raž, jačmeň, tritikal, bulgur, kamut
  • výrobky: pšeničné klíčky, pšeničné alebo iné otruby, grahamová múka, seitan, rastlinné bielkovinové náhrady mäsa, sójová omáčka vyrábaná so pšenicou, niektoré šalátové dresingy, práškové omáčky, polievky a polotovary obsahujúce pšeničnú múku
  • nápoje: pivo, ležiak, limonády sladené sladom
  • okrem toho riziko kontaktu s gluténom nesie aj konzumácia týchto zložiek potravín podľa údajov o zložení výrobku na obale: hydrolyzované rastlinné bielkoviny, škrob, modifikovaný škrob, príchute, arómy, dextrín, slad, jačmenný alebo pšeničný sirup, melasa
  • glutén môžu obsahovať aj: lepidlo na obálkach a známkach (kupujte samolepiace druhy), rúž, niektoré lieky (skontrolujte si ich presné zloženie)

Aké sú najčastejšie chyby v úprave stravy

  • predpoklad, že malé množstvogluténu (lepku) nespôsobí žiadny problém
  • ignorácia celej bezlepkovej diéty
  • zanedbanie kompenzácie potravín obsahujúcich glutén vhodnými potravinami bez gluténu
  • nedostatok vlákniny v strave (obilniny nie sú dostatočne nahradené ovocím, zeleninou a strukovinami)
  • vylúčenie pšenice, ale konzumácia ostatných obilnín a výrobkov obsahujúcich glutén (raž, jačmeň, špalda, bulgur, tritikal, semolina a pod.)
Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Autor: SHUTTERSTOCK

Recepty pre celiatikov. A nielen pre nich

Raňajky

Tvarohová nátierka s nivou

Čo treba: 4 dkg masla, 15 dkg mäkkého tvarohu, 7,5 dkg nivy, 1 PL mlieka, soľ, korenie, mletú papriku, 1 cibuľu
Ako na to: Do vyšľahaného masla postupne pridávame mäkký tvaroh, nastrúhanú nivu, mlieko, soľ, korenie, mletú papriku a jemne nakrájanú cibuľu.

Cuketovo-paradajkový šalát

Čo treba: 7 až 10 ks malých cuketiek, 5 až 7 ks paradajok, olivový olej, cibuľu
Ako na to: Cuketky nakrájame na krúžky a postupne pomaly opekáme na olivovom oleji, kým nezačnú chytať hnedý nádych. Dáme ich do misy. Paradajky nakrájame na mesiačiky a pečieme na panvici na troške olivového oleja, kým nie sú mäkké a nepustia šťavu. Keď pustia dostatok šťavy, môžeme pridať do panvice cibuľu nakrájanú na väčšie kúsky a spolu miešame na miernom ohni asi 2 minúty – cibuľa tak ostane ešte chrumkavá, ale jej chuť dostatočne prejde do šťavy z paradajok. Odstavíme z ohňa a primiešame opečené cuketky.

Brokolicová nátierka

Čo treba: 0,5 kg brokolice, 1 biely jogurt, 2,5 dl majonézy, menšiu cibuľu, 150 g tvrdého syra, 20 g mäkkej salámy, soľ, čierne korenie, tamari omáčka, kypriaci prášok do pečiva
Ako na to: Brokolicu mierne povaríme v slanej vode so štipkou prášku do pečiva. Necháme vychladnúť a nadrobno nakrájame. Nakrájame cibuľu. Nahrubo nastrúhame syr a na rezančeky salámu. Pridáme majonézu a všetko zmiešame dokopy. Okoreníme podľa chuti. Hotovú nátierku necháme odležať v chladničke a natierame na bezlepkovú veku alebo opečený bezlepkový chlieb.

Cesnaková nátierka

Čo treba: 2 varené najemno nastrúhané vajcia, 1 biely jogurt, 1 topený syr, kúsok masla, 4 strúčiky cesnaku, soľ
Ako na to: Všetko rozmixujeme na hladkú hmotu, ak treba dochutíme. Podávame s chlebom a so zeleninou.

Cícerová nátierka

Čo treba: 1 šálku cíceru, 1 strednú cibuľu, bylinky, solčanku, sójovú omáčku, olej, mleté korenie
Ako na to: Cez noc namočený cícer uvaríme do mäkka, dobré je pridať aj bobkový list a cesnak. Na panvici osmažíme najemno nakrájanú cibuľu, pridáme koreniny, scedený cícer a ochutíme solčankou alebo sójovou omáčkou. Zmixujeme dohladka ručným mixérom a nátierku podávame buď teplú na hriankach, alebo aj studenú na chlebe.

Falošná treska

Čo treba: 250 g hrudkovitého tvarohu, 1 tatársku omáčku, 3 väčšie mrkvy, 4 sladkokyslé uhorky, 1 cibuľu, 4 vajíčka, 1 PL kečupu, 1 PL horčice
Ako na to: Vajíčka uvaríme na tvrdo. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle. Sladkokyslé uhorky a cibuľu nastrúhame na hrubšom strúhadle. Pridáme tvaroh a tatársku omáčku. Vajíčka vidličkou roztlačíme a pridáme do zmesi. Premiešame, ochutíme kečupom a horčicou a podľa potreby osolíme.

Pohánková nátierka

Čo treba: 1 šálku uvarenej pohánky, 1 PL udusenej cibuľky, 3 PL olivového alebo sezamového oleja, 3 PL sušeného droždia, 1 ČL sójovej omáčky, 3 strúčky cesnaku, soľ
Ako na to: Všetko rozmixujeme na hladkú hmotu. Podávame s chlebom a so zeleninou.

Polievky

Brokolicovo-karfiolová polievka

Čo treba: 1/2 karfiolu, 4 zemiaky, 1/2 brokolice, solčanku, olivový olej, soľ, petržlenovú vňať, 1 vajce
Ako na to: Karfiol a brokolicu dobre umyjeme a rozoberieme na ružičky. Zemiaky ošúpeme, pokrájame na malé kocky. Do hrnca dáme 1 až 2 PL oleja a karfiol a zemiaky trochu opražíme. Zalejeme vodou, pridáme 1 až 2 ČL solčanky. Varíme do polomäkka. Pridáme brokolicu a varíme ešte asi 8 minút. Ak treba, dosolíme, pridáme petržlenovú vňať posekanú najemno. Ak chceme polievku zahustiť, môžeme do nej tesne pred dovarením pridať rozšľahané vajce.

Tekvicová polievka

Čo treba: 1 tekvicu, najlepšie hokkaido, 1 petržlen, 2 mrkvy, kúsok zeleru, 1 jablko, 1/2 veľkej cibule, 2 väčšie strúčiky cesnaku, 2 až 3 PL olivového oleja, 5 dkg masla, 1,5 l vývaru, 1 smotana na varenie, nasucho opražené tekvicové zrniečka na posypanie
Ako na to: Tekvicu umyjeme a rozkrojíme, vydlabeme mäkkú dužinu so zrniečkami. Na kocky nakrájame pevnú dužinu (pri hokkaide aj so šupou). Na masle spolu s olivovým olejom krátko osmažíme na kocky nakrájanú cibuľu a plátky cesnaku. Znížime plameň asi na polovicu a pridáme tekvicu a na kúsky nakrájanú koreňovú zeleninu a jedno ošúpané jablko bez jadrovníka. Zeleninu na cibuli smažíme asi 10 minút. Osmaženú zeleninu zalejeme horúcim vývarom, všetko premiešame a necháme na strednom plameni variť až do zmäknutia tekvice. Polievku odstavíme z ohňa a pridáme smotanu. Ponorným mixérom vyšľaháme dohladka. Ak je polievka veľmi hustá, zriedime ju podľa chuti vodou či mliekom. Môžeme prikoreniť bielym korením a muškátovým orieškom a dosoliť.

Cícerová polievka

Čo treba: 20 dkg sušeného cícera, 2 zemiaky, koreňovú zeleninu, 2 PL vody, soľ, 1 ČL solčanky, menšiu cibuľu, cesnak, olivový olej, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku a petržlenovú vňať
Ako na to: Cícer namočíme na noc do studenej vody. Uvaríme do polomäkka, pridáme pokrájanú zeleninu a varíme do mäkka. Ku koncu varenia pridáme pokrájané zemiaky, najemno nastrúhanú cibuľu, cesnak, soľ, solčanku a dovaríme. Do polievky na tanieri pridáme 1 PL oleja s trochou mletej papriky, čierneho korenia a nakrájanej petržlenovej vňate.

Hovädzí vývar

Čo treba: 600 g hovädzích rebier, 2 veľké mrkvy, 1/2 kalerábu, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, ružičkový kel, petržlen, petržlenovú vňať, solčanku, soľ, celé čierne korenie
Ako na to: Všetky suroviny dáme do hrnca, zalejeme vodou a varíme cca 2 hodiny, kým nie je mäso mäkké. Potom mäso vyberieme, nakrájame, vrátime do polievky, dochutíme soľou a solčankou a podávame.

Paradajková polievka

Čo treba: 1 kg čerstvých domácich paradajok, oregano, 1 cibuľu, olivový olej, soľ, cukor, 4 strúčiky cesnaku, tvrdý syr
Ako na to: Paradajky obaríme horúcou vodou a ošúpeme. Nakrájame na mesiačiky. Do hrnca dáme nakrájanú cibuľku spolu s olivovým olejom a opražíme ju. Pridáme paradajky, popučený cesnak, soľ, korenie, kryštálový cukor a oregano a necháme rozvariť zhruba pol hodiny. Po uvarení rozmixujeme ponorným mixérom. Podávame s postrúhaným tvrdým syrom.

Rascová polievka s vajíčkom

Čo treba: olej, sójovú múku, maizenu, 1 vajce, rascu, soľ, cesnak
Ako na to: Z oleja, sójovej múky pripravíme bledú zápražku, pridáme rascu, zalejeme vodou, v ktorej rozmiešame maizenu, posolíme a za miešania dobre povaríme. Do hotovej polievky zavaríme rozšľahané vajíčko a dochutíme ju cesnakom.

Zelerová polievka

Čo treba: 50 g zeleru, 5 g masla, 5 g maizeny, soľ, posekanú zelerovú vňať
Ako na to: Očistený a umytý zeler pokrájame na kocky a dáme variť do posolenej vody. Uvarený zahustíme maizenou rozmiešanou v studenej vode. Spolu povaríme. Do hotovej polievky pridáme maslo a dochutíme posekanou zelerovou vňaťou.

Polievka z červenej repy

Čo treba: 2 veľké červené repy, 2 zemiaky, 1 cibuľu, 1 strednú mrkvu, 1/2 ČL majoránu, štipku mletého nového korenia, 1 veľký bobkový list, soľ, štipka cukru, olej, bylinky na ozdobenie, kyslú smotanu
Ako na to: Vo väčšom hrnci orestujeme na oleji nakrájanú cibuľku, pridáme nastrúhanú mrkvu a červenú repu a chvíľu restujeme, pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky, korenie, zalejeme 1 a 1/2 l vody a varíme asi 30 minút. Dochutíme soľou, prípadne cukrom. Na tanieri ozdobíme kopčekom kyslej smotany a nasekanými bylinkami.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Autor: SHUTTERSTOCK

Hlavné jedlá

Cestovinový šalát s kuracím mäsom a ľadovým šalátom

Čo treba: 1 balíček bezlepkových cestovín, 1/2 kg kuracích pŕs, konzervu kukurice, konzervu hrášku, 3 ks paradajok, ľadový šalát, majonézu, vegetu, soľ
Ako na to: V osolenej vode s vegetou uvaríme kuracie prsia. Cestovinu uvaríme zvyčajným spôsobom. Vo veľkej mise zmiešame uvarenú cestovinu, kukuricu, hrášok a kuracie prsia nakrájané na menšie kocky. Paradajku nakrájame na menšie kúsky. Celú hlávku ľadového šalátu nakrájame na prúžky a pridáme do šalátu. Nakoniec pridáme majonézu a premiešame.

Bravčové čili s čerstvou paprikou

Čo treba: 750 g bravčového stehna, 3 zemiaky, 1 farebnú papriku, 4 strúčiky nasekaného cesnaku, 1 konzervu červenej fazule, 2 PL olivového oleja, 100 ml smotany, soľ, 2 ČL čili korenia, 2 PL kečupu, 500 ml bujónu, 1 ČL korenia tandora
Ako na to: Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme nasekaný cesnak a orestujeme. Pridáme mäso a restujeme do zlatista. Pridáme fazuľu, korenie, zamiešame a zalejeme bujónom. Dusíme do zmäknutia mäsa. Asi 5 minút pred koncom dusenia mäsa pridáme zemiaky nakrájané na kocky a povaríme. Zahustíme smotanou a dochutíme. Nakoniec pridáme na malé kocky nakrájanú farebnú papriku a krátko povaríme.

Rezne v cibuľovom cestíčku

Čo treba: kuracie alebo bravčové rezne, múku Mantler, 2 až 3 vajcia, soľ, čierne korenie, prášok do pečiva, 4 stredné cibule
Ako na to: Do misky rozklepeme 2 až 3 vajcia, vyšľaháme vidličkou, pridáme múku, soľ, korenie, prášok do pečiva a postupne riedime mliekom na cesto hustejšie ako lievancové. Vyšľaháme a necháme asi hodinu oddýchnuť pri normálnej teplote. Medzitým nakrájame mäso na menšie tenšie plátky, posolíme, naklepeme a obalíme v múke. Olúpeme a najemno nakrájame cibule a tesne pred smažením vmiešame do cestíčka. V múke obalené rezne namáčame do cesta a smažíme na oleji, radšej pomalšie, aby neboli vnútri surové. Cestíčko treba pred namáčaním zamiešať, cibuľa totiž klesá ku dnu.

Mäsové guľôčky plnené syrom

Čo treba: 600 g mletého mäsa (najlepšie zmes hovädzieho a bravčového), 1 žĺtok, 1 ČL grilovacieho korenia, 100 g tvrdého syra, 2 PL bezlepkovej strúhanky, olej
Ako na to: Mäso zmiešame so žĺtkom, s korením a so strúhankou. Syr nakrájame na malé kocky. Mokrými rukami tvarujeme zo zmesi guľôčky a dovnútra dáme kocku syra. Obalíme v strúhanke a na oleji osmažíme dozlatista.

Zemiakové placky

Čo treba: 1 stredne veľký zemiak, 1 lyžičku kaše Nestlé Sinlac, štipku soli
Ako na to: Zemiak opláchneme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme kašu Sinlac a starostlivo premiešame. Pečieme dozlatista na panvici so špeciálnou úpravou povrchu pre pečenie bez tuku, alebo môžeme placky upiecť v rúre.

Bravčová roláda s paprikovou plnkou

Čo treba: 800 g bravčového mäsa na roládu, soľ, mleté čierne korenie, 1 papriku, 2 cibule, 50 g prerastenej slaniny, 2 lyžice rajčinového pretlaku, 4 lyžice oleja, 2 lyžice kečupu
Ako na to: Plát mäsa na roládu posolíme a okoreníme. Papriku rozdelíme na štvrtky a jadrovník odstránime, umyjeme a nakrájame. Očistíme cibuľu a slaninu nakrájame na kocky. Všetko zmiešame s rajčinovým pretlakom, posolíme a okoreníme. Plát mäsa bohato natrieme plnkou a zrolujeme. Pevne omotáme niťou a zviažeme. Mäso položíme na pekáč, potrieme olejom a dáme do horúcej rúry. Obraciame častejšie, aby sa rovnomerne prepieklo, počas pečenia podlievame. Desať minút pred dopečením potrieme mäso kečupom.

Brokolicovo-karfiolový nákyp

Čo treba: 500 g brokolice, 500 g karfiolu, soľ, 200 g šunkovej salámy vcelku, 40 g masla, 40 g múky Promix PK, 1/4 l vývaru z uvarenej zeleniny, 1/4 l mlieka, 4 žĺtky, 100 g postrúhaného tvrdého syra, 4 bielky, tuk na formu
Ako na to: Brokolicu a karfiol očistíme, rozdelíme na ružičky a obvaríme v dostatočnom množstve osolenej vody. Necháme odkvapkať na site. Šunkovú salámu pokrájame na malé kocky. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Maslo rozpustíme a primiešame múku. Keď začne zmes peniť, za stáleho miešania prilejeme 1/4 l vývaru z uvarenej zeleniny a 1/4 l mlieka. Varíme niekoľko minút, pričom stále miešame. Odstavíme z ohňa, necháme trošku vychladnúť a primiešame žĺtky a 75 g postrúhaného syra. Osolíme a ochutíme. Do nákypovej formy vymastenej maslom striedavo navrstvíme brokolicu a karfiol a posypeme kockami šunkovej salámy. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a pridáme do bešamelovo-syrovej omáčky. Rovnomerne ju nalejeme na nákyp, posypeme zvyšným syrom a na strednej priečke rúry pečieme asi 30 minút do zlatohneda.

Cestoviny s kuracím mäsom a olivami

Čo treba: 250 g kuracieho mäsa, 1/2 póru, olivový olej, 100 g šampiňónov, 1 zelenú papriku, 4 paradajky, soľ, korenie karí, 1/2 ČL bazalky, 2 strúčiky cesnaku, 3 PL paradajkového pretlaku, 400 g bezlepkových cestovín, 100 g zelených olív
Ako na to: Na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájaný pór. Pridáme na prúžky nakrájané kuracie mäso a prudko opečieme. Pridáme nakrájané šampiňóny, papriku, paradajky, osolíme, pridáme bazalku a karí. Premiešame a necháme dusiť, až kým nie je mäso mäkké. Pridáme paradajkový pretlak a pretlačený cesnak, premiešame, necháme ešte asi 1 minútu podusiť a odstavíme. Cestoviny uvaríme v slanej vode.

Hubový paprikáš s cestovinou

Čo treba: 500 g húb (hliva, šampiňóny, kuriatka alebo iné huby), 3 PL oleja, 1 cibuľu, soľ, 1 ČL mletej červenej papriky, 1/4 ČL bylinkového alebo hubového korenia, 1/2 l vody, 2 dl ryžového mlieka, 1 PL kukuričnej hladkej múky, 1 PL Gustinu, citrónovú šťavu
Ako na to: Na oleji opražíme najemno pokrájanú cibuľu, pridáme na plátky nakrájané huby, papriku, korenie, soľ a trochu podusíme. Zalejeme horúcou vodou.

Taštičky plnené šunkou a ovčím syrom

Čo treba: šunku, bezlepkové lístkové cesto (napr. Balviten), bezlepkovú múku na posypanie pracovnej plochy, ovčí syr, vajce na potretie
Ako na to: Šunku nakrájame na malé kocky a syr na malé obdĺžniky. Pracovnú plochu poprášime múkou a cesto rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska, ktoré naplníme zmesou a dobre stlačíme, aby sa cesto spojilo. Taštičky ukladáme na plech, potrieme ich vajcom, dáme do vyhriatej rúry a pečieme asi 5 minút.

Plnené papriky

Čo treba: 5 paprík, 40 dag mletého mäsa, 2 veľké cibule, maslo, 1 bezlepkový rožok, 1 vajce, 2 paradajkové pretlaky, trochu ostrého kečupu, soľ, korenie, majorán, 1 bobkový list, 5 zrniek čierneho korenia, 2 zrnká nového korenia, cukor
Ako na to: Cibuľu speníme na masle. Mleté mäso zmiešame s polovicou spenenej cibule, navlhčeným rožkom, vajcom, so soľou, s korením, majoránom a prepracujeme. Papriky vyčistíme, naplníme pripravenou zmesou, keď máme viac mletého mäsa, môžeme zo zvyšku urobiť guľôčky a pridať k paprikám. Naplnené papriky dáme na spenenú cibuľu, pridáme bobkový list, guľôčky korenia, trochu podlejeme, zakryjeme a dáme piecť do rúry. Pri pečení podlievame. Hotové papriky a všetko korenie vyberieme, pridáme vodu, pretlak, zásmažku a všetko rozmixujeme. Povaríme, pridáme kečup a cukor, do omáčky vrátime papriky a prehrejeme.

Filé s bylinkami

Čo treba: 1/2 kg filé, 2 PL masla, 2 cibule, strúčik cesnaku, 1/2 ČL sušeného estragónu, štipku drveného tymianu, soľ, korenie, 5 PL rozdrvených kukuričných lupienkov na posypanie, tuk
Ako na to: Do tukom vymazaného pekáča uložíme plátky ryby, na masle osmažíme cibuľu a prelisovaný cesnak, vmiešame bylinky, soľ, korenie. Zmes pridáme k rybe a 10 až 20 minút zapekáme. Nakoniec posypeme lupienkami.

Hubový guláš

Čo treba: cibuľu, huby, 4 olúpané paradajky, 4 papriky, soľ, rascu, korenie, 3 až 4 strúčiky cesnaku, 1 ČL sladkej aj štipľavej papriky, maizenu
Ako na to: Na osmaženú cibuľku dáme huby, sladkú aj štipľavú papriku, soľ, korenie, rascu, cesnak, pokrájané paradajky a papriky. Po zmäknutí zahustíme maizenou. Podávame s ryžou alebo s bezlepkovým chlebom.

Plnené cukety

Čo treba: 2 väčšie cukety, olej, 1 cibuľu, soľ, mleté čierne korenie, 1 balíček zmesi mrazenej kukurice a hrášku, 2 balenia syra feta
Ako na to: Cukety pozdĺžne prekrojíme a dužinu vyberieme lyžičkou. Na oleji speníme na kocky pokrájanú cibuľu, pridáme dužinu z cukety, rozmrazenú kukuricu a hrášok, osolíme, okoreníme a dusíme do mäkka. Nakoniec vmiešame rozdrobený syr a zmesou naplníme cukety, ktoré sme uložili do olejom vymazanej zapekacej formy. Pečieme pri 180 °C približne 20 až 25 minút.

Bravčová rolka so slivkami a slaninkou

Čo treba: 1 kg bravčového karé, 0,5 kg anglickej slaniny, 300 g sušených sliviek, soľ, korenie, sladkú červenú papriku, zemiaky
Ako na to: Bravčové karé nakrájame na plátky a naklepeme. Osolíme, okoreníme. Slaninu nakrájame na plátky. Sušené slivky premyjeme vodou a poukladáme na plátky. Zavinieme. Nakoniec závitky obvinieme plátkami anglickej slaniny. Posypeme červenou paprikou a upečieme. Pečieme pri teplote 220 stupňov 1 až 1,5 hodiny. Ako prílohu podávame pečené zemiaky.

Filé dusené s jablkami

Čo treba: 150 g rybieho filé, 5 g masla, soľ, 50 g jabĺk
Ako na to: Filé posolíme, dáme do pekáča, potrieme maslom, podlejeme vodou a dusíme. Neskôr na filé poukladáme očistené, na plátky pokrájané jablká a spolu dodusíme.

Kuracie stehná na pomaranči

Čo treba: 10 spodných kuracích stehien, 5 PL pomarančovej marmelády, 1 PL worcesterskej omáčky, nastrúhaná kôra z 1/2 pomaranča, šťava z 1 veľkého pomaranča, soľ, čierne korenie.
Na zdobenie: prúžky farebných paprík, plátky paradajok, plátky pomaranča
Ako na to: Do každého stehna urobíme asi 3 hlboké zárezy. Stehná vložíme do veľkého hrnca s vriacou vodou, prikryjeme a varíme 5–10 minút. Vyberieme a dobre osušíme. Pripravíme glazúru. Pomarančovú marmeládu, worcesterskú omáčku, pomarančovú šťavu aj kôru, soľ a korenie dáme do rajnice a opatrne zahrievame, až sa všetko spojí. Predvarené kuracie stehná potrieme dôkladne glazúrou a opekáme asi 10–15 minút. Obraciame a potierame. Dáme na tanieriky ozdobené zeleninou a plátkami pomaranča.

Pangasius v horčicovej omáčke

Čo treba: pangasia či inú vykostenú rybu, olej, menšiu cibuľu, 2 bobkové listy, 5 guľôčok nového korenia, ryžovú múku, 2 PL plnotučnej horčice, soľ a cukor Ako na to: Na oleji necháme zosklovatieť cibuľku spolu s bobkovým listom a novým korením. Zaprášime ryžovou hladkou múkou (prípadne inou bezlepkovou), zalejeme trochou vody, necháme povariť. Vmiešame 2 lyžice horčice, podľa potreby dochutíme soľou a cukrom. Ľahko osoleného pangasia opražíme na oleji zvlášť a pri servírovaní prelejeme omáčkou.

Dezerty

Olejová bábovka

Čo treba: 250 g bezlepkovej múky (Mantler), 250 g práškového cukru, 4 vajcia, 2 dl oleja, 1 dl vody, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, 1 PL kakaa
Ako na to: Postupne vymiešame žĺtky s cukrom, pridávame olej a vodu. Potom pridáme opatrne múku s kypriacim práškom a sneh z bielkov. Zľahka premiešame. Do bábovkovej formy nalejeme polovicu cesta. Do druhej polovice vmiešame kakao a nalejeme na svetlé cesto. Dáme piecť do predhriatej rúry na 190 ºC približne na 45 – 50 minút.

Jogurtová bublanina

Čo treba: 50 g masla, 160 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 4 vajcia, 450 g bieleho bezlepkového jogurtu, prášok do pečiva, 200 g bezlepkovej múky, tuk a polohrubú múku na vymastenie plechu, 400 g marhúľ alebo iného ovocia a kokosovú múčku alebo mleté orechy na obalenie
Ako na to: Z bielkov a trochu soli ušľaháme pevný sneh. Maslo necháme roztopiť a po vychladnutí pridáme do misy. Pridáme oba cukry a mixujeme. Postupne pridáme žĺtky – mixujeme do peny. Po častiach pridávame jogurt a obe múky a mixujeme. Napokon pridáme a zamixujeme prášok do pečiva. Opatrne vmiešame do cesta sneh. Cesto vylejeme na hlbší vymastený plech. Povrch uhladíme a posypeme marhuľami nakrájanými na štvrtky a obalenými orechmi alebo kokosom. Pečieme v rúre na 160 až 170 oC približne 40 až 45 minút.

Bezlepkové lievance

Čo treba: 3 vajcia, 1 PL vody, 1 PL vanilkového extraktu, 2 PL javorového sirupu, 1 a 1/2 až 2 šálky mandľovej múky, 1/4 ČL morskej soli, 1/4 ČL sódy bikarbóny, 50 ml oleja z hroznových jadier, na ozdobenie: orechy, čučoriedky, javorový sirup…
Ako na to: V mise vyšľaháme vajcia, vodu, vanilkový extrakt a javorový sirup. Pridáme toľko múky, aby vzniklo cesto na lievance. Nakoniec pridáme sódu, soľ a dôkladne premiešame. Na panvici s rozohriatym olejom pečieme lievance. Podávame s nasekanými orechmi, čučoriedkami, preliate napr. javorovým sirupom.

Banán v kakaovej omáčke

Čo treba: 150 ml mlieka, 1 ČL kakaového pudingového prášku, 30 g práškového cukru, 2 banány, 20 g masla, šľahačka, 1 ČL nastrúhanej čokolády
Ako na to: Z mlieka, pudingového prášku a cukru uvaríme redší puding. Banány olúpeme, pozdĺžne je rozkrojíme a v horúcom masle ich krátko opečieme, preložíme na tanieriky, prelejeme vlažným pudingom, ozdobíme šľahačkou a poprášime čokoládou.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#zdravá strava #celiakia #lepok #bezlepková diéta
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku