Rakytník - medicína čínskych cisárov

Ľudia dnes hľadajú rastliny, ktoré by im upevnili zdravie. Jednou, ktorá prispieva k vitalite a umožňuje organizmu vyrovnávať sa napríklad s infekčným tlakom chrípok, je rakytník rešetliakový. Nestor slovenského ovocinárstva profesor Ivan Hričovský roky propagoval rakytník, rastlinu pochádzajúcu z Číny a sibírskych plání, ako zázračný liečivý a výživný strom.

02.04.2017 07:00
rakytník Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Nečudo. Pichľavé halúzky rakytníka sú v jeseni bohato obsypané drobnými plodmi oranžovo až jantárovo zlatistej farby. Pod šupkou sa skrýva nevídaná kombinácia vitamínov C, B, D, E, F, K, P, betakarotén, k tomu triesloviny a minerálne soli. Ako prémia nenasýtené mastné kyseliny omega 3, 6, 7 a 9.

Už sedem rokov ho pestujú tvrdošovskí družstevníci. Keď vysadili rakytníkovú plantáž, ľudia si mysleli, že miestni ovocinári uverili globálnemu otepľovaniu a dali sa na pestovanie olivovníka. Pri pohľade z rýchlo idúceho auta na mladé stromy pokryté drobnými zelenými lístkami si rakytník naozaj možno pomýliť s olivovníkom.

Rakytník západný svet ešte len pomaly spoznáva, pritom je hodný rovnakej priazne ako oliva, ktorá dáva ľudstvu najzdravší rastlinný olej. Na Slovensku okrem zapálených záhradkárov rakytník zostával dlho bokom pozornosti a nikomu nezišlo na um pestovať rakytník plantážovým spôsobom. Tvrdošovčania sa rozhodli pre ekologické ovocinárstvo a vinohradníctvo. Také, ktorého sa nedotkla tvrdá chémia.

Ovocinári museli nájsť spôsob, ako zvládnuť jeho plantážové pestovanie a súčasne ponúknuť plody rakytníka ľuďom v dostupnej a prijateľnej podobe. Samotné drobné bobuľky rakytníka sú kyslé a olejovité. Nie je to marhuľa ani jablko či hrozno. Ale práve tieto druhy ovocia ponúkli vynachádzavým družstevníkom možnosť kombinovať rakytník s atraktívnymi ovocnými partnermi a zabaliť jeho liečivé prednosti do chutného ovocného odevu.

Základným výrobkom je stopercentná bio rakytníková šťava. Je to prírodný liek, síce kyslý, ale z hľadiska obsahu vitamínu ide o céčkovú bombu, ktorá strčí do vrecka aj citrón. A keďže obsahuje cenný olej, má na organizmus mimoriadne priaznivé účinky. Je to skvel7 prostriedok pre rekonvalescentov po chemoterapii a vôbec po komplikovaných operačných zákrokoch.

Kombinácia rakytníkovej šťavy s hroznovým a jablkovým muštom otvorila cestu k širokej skupine spotrebiteľov, ktorí hľadajú nápoj chuťovo príjemný a užitočný zároveň. Je to zdravý doping, ktorý určite osvieži lepšie ako kofeínové nápoje ponúkané s barnumskou reklamou, a pritom nevyvoláva ako ony nežiaduce účinky.

Rovno osem produktov obsahujúcich rakytník získalo ocenenie Značka kvality SK gold. A to znamená, že ide o prémiový potravinársky výrobok, medzi ktorými nechýba na jednej strane rakytníkový čaj a na druhej strane chlapská 52-percentná rakytníkovica. Tohto roku chystajú Tvrdošovčania olej vyrobený z bobúľ -, dotaraz ho získavali zo semien a tiež produkciu rakytníkovej tinktúry. Dobrá správa pre všetkých, ktorí majú zdravotné problémy a túžia sa čo najskôr uzdraviť.

Slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo hľadá nové programy, ktoré by mu zaručili nielen prežitie, ale aj istú perspektívu. Veľkou šancou je ovocinárstvo a zeleninárstvo, pokiaľ ponúkne vysokú pridanú hodnotu. Tvrdošovčania naznačili, akým smerom sa vydať. Majú nielen ovocie, aké v tejto chvíli nepestuje nik na Slovensku, ale vedia ho mnohorakým spôsobom spracovať na chutné výrobky.

Najväčšiu reklamu rakytníku robia ľudia, ktorým rakytník výrazne zlepšil život alebo im ukázal doteraz nepoznanú príjemnú chuť neobyčajných ovocných výrobkov. Aj liečiť sa možno príjemne.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #omega-3 mastné kyseliny #chrípka #vitamíny #rakytník #kvalitné potraviny