Zaraďte do jedálnička: Potraviny proti jarným alergiám

Žiaľ, s jarným kvitnutím a prvými slnečnými lúčmi, prichádzajú aj alergie a s nimi ich nepríjemné príznaky: kýchanie, opuch či pálenie očí. Sú potraviny, ktoré môžu toto trápenie trochu zmierniť.

14.04.2017 06:00
karfiol, brokolica Foto:
Pomáha brokolica, aj kel.
debata

Brokolica

Má dve vlastnosti, ktoré pomáhajú proti sennej nádche. V prvom rade je bohatá na protizápalový vitamín C, ktorý, podľa štúdií, pomáha zmierniť jej symptómy. Brokolica tiež patrí do skupiny krížokvetá zelenina, ktorá je bohatá na antioxidanty, ktoré miernia zápaly dýchacích ciest a pomáhajú uvoľniť čelové a nosové dutiny. Keďže sa pri varení vitamín C stráca, mala by sa brokolica aspoň občas konzumovať v surovom stave – v šaláte alebo v smoothie.

Citrusové ovocie

Rovnako ako brokolica, aj citrusy sa pýšia vysokým obsahom vitamínu C. Napríklad 100 gramov pomaranča obsahuje asi 50 miligramov tohto vzácneho vitamínu. Odporúčaná denná dávka je cca 100 miligramov, čo predstavuje asi dva pomaranče. Ak chceme príznaky sennej nádchy zmierniť, rozhodne by sme mali zvýšiť príjem vitamínu C.

Zelená listová zelenina

Tmavozelená listová zelenina ako je kel, špenát či mangold je bohatá na karotenoidy a iné antioxidanty. Fytochemikálie v nich obsiahnuté prispievajú k boji proti sennej nádche. Keďže karotinoidy sú rozpustné v tukoch, mala by sa táto zelenina vždy pripravovať s trochou oleja. Chutí dusená, pečená, aj ako šalát – špenát je použiteľný na viac spôsobov. Kel, podobne ako brokolica, patrí do rodiny krížokvetej zeleniny, ktorá chráni pred zápalom dýchacích ciest.

Žihľava

Obsahuje histamín, práve tú látku, ktorú telo pri alergických reakciách produkuje v nadmernom množstve. Napriek tomu a možno práve preto patrí žihľava k najdôležitejším potravinám v strave pri alergických reakciách. Pomáha organizmu zvyknúť si na určité hladiny histamínu a chráni ho pred alergickými reakciami. Chutí v polievke, ako zelenina alebo aj ako čaj. Na liečbu sennej nádchy sa odporúča žihľavový extrakt. Dostať ho aj v obchodoch so zdravou výživou vo forme kapsúl.

Tmavočervené bobule

Červené hrozno, čučoriedky a baza obsahujú veľa zdravých fytochemikálií. Sekundárna rastlinná látka resveratrol pôsobí antioxidantne, protizápalovo a je účinná proti infekciám. Jedna zo štúdií ukazuje, že resveratrol môže zmierniť alergické príznaky sennej nádchy. Baza má taký imunitu posilňujúci účinok, že sa používa ako prírodný overený prostriedok pri liečbe chrípky. Štúdie ukázali, že tmavočervené bobule pôsobia aj proti sennej nádche. Obsahujú veľké množstvo antioxidantov, ktoré zmierňujú zápal a oslabujú symptómy jarných alergií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín C #resveratrol #antioxidanty #kýchanie #histamín #senná nádcha