Sedem potravín a nápojov, ktoré spôsobujú závislosť

Z potravín a nápojov, ktoré spôsobujú závislosť, priberáme najviac. Pozrite sa s nami na to, ktoré to sú.

24.04.2017 06:00
cukor Foto:
Návyková látka číslo jeden.
debata

Cukor

Keď máme nutkavý pocit dať si stoj čo stoj čokoládu, v skutočnosti potrebujeme predovšetkým cukor, čo je látka číslo jeden, ktorá spôsobuje závislosť. Rafinovaný cukor stimuluje produkciu hormónov šťastia dopamínu a sérotonínu. Ako pri všetkých závislostiach ide aj o negatívny efekt: Pravidelný a vysoký príjem cukru tlmí transport dopamínu, takže dávku treba stále zvyšovať, aby vyvolal podobné pocity šťastia.

Syr

Podľa štúdií je návykový aj syr. Dôvodom by mal byť kasomorfín, ktorý sa uvoľňuje pri trávení z mliečnych produktov obsahujúcich kazeín a v mozgu sa napája na dopamínové receptory. Takže mozog signalizuje pocity šťastia.

Pizza

Dokonca aj tá zvyšuje našu chuť – jesť jej stále viac a viac. Obzvlášť spracované potraviny, čiže hotová pizza, odkazujú nášmu telu, že potrebuje ešte viac, nemá dosť. Dokázala to štúdia prejedania dospelých (Yale Food Addiction-Skala). Častá konzumácia pizze má negatívny vplyv na cievy a tkanivá.

Káva

Kto je zvyknutý na pravidelný prísun kofeínu, môže dostať mierne abstinenčné príznaky, ak ho telu odrazu nedodá. Typickými sú napríklad bolesti hlavy. Avšak v prípade kofeínu nehovoríme o „návykovej látke“, pretože dávka sa nemusí stále zvyšovať.

Kukuričné lupienky

Hoci vločky na raňajky vyvolávajú dojem ľahkého zdravého jedla, obsahujú veľké množstvo cukru a múky. Hladina energie rýchlo stúpa, ale extrémne rýchlo aj klesá. Lepšou voľbou je kaša z ovsených vločiek, v Anglicku známa pod názvom porridge.

Čipsy

Prečo musíme vrecko s čipsami bezpodmienečne „vyprázdniť“? Skutočným vinníkom je soľ. Podľa článku, zverejneného v časopise Journal of Nutrition priberáme zo slaných jedál v priemere o 11 percent viac.

Soft nápoje

Limonády s označením „light“ síce chutia sladko, ale obsahujú umelé sladidlá. Tieto sú, rovnako ako cukor, nezdravé a spôsobujú závislosť. Zvlášť problematické na tzv. diétnych nápojoch je, že naše telo spozoruje, že sa do tela nedostáva žiaden cukor, a preto si pýta viac. Výsledkom je, že nás prepadáva ešte silnejšia chuť na sladké.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #závislosť #kofeín #Dopamín #cukor #pocit šťastia #umelé sladidlo