Zdraví ľudia sa lepku vyhýbať nemusia

Ľudia, ktorí trpia celiakiou, nemajú na výber. Zo stravy musia vylúčiť lepok (glutén). No zatiaľ čo pre nich je to nutnosť, iní ľudia si takú diétu zvolili, aj keď sú zdraví. Podľahli módnemu trendu, ktorý sa k nám šíri zo zahraničia. Je však také experimentovanie bezpečné?

13.05.2017 08:00
teta, jedlo, lepok Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Človek s celiakiou je na bezlepkovú stravu odkázaný po celý život. Ide totiž o autoimúnne ochorenie, pri ktorom organizmus neprimerane reaguje na lepok – bielkovinu niektorých obilnín. Ak sa táto porucha nelieči, môže mať pre pacienta vážne následky. A tak si celiatici musia zvyknúť na to, že kým ostatným stačí zjesť niečo v bufete či v jedálni, oni musia svoju stravu dôsledne kontrolovať. Piecť si vlastný chlieb a pečivo, variť si radšej doma alebo nakupovať výrobky s označením „gluten free“.

Celiakiou trpí priemerne jeden z 200 až 250 obyvateľov, no ich počet v poslednom období stále rastie. „Posledné sčítavanie celiatikov na Slovensku z januára 2016 hovorí o zhruba 18-tisíc pacientoch,“ tvrdí dietologička firmy Dr. Schär Jarmila Kabátová. Ide pritom o ľudí, ktorí navštevujú odborné ambulancie, takže skutočný počet chorých je ešte vyšší. Mnohí z nich o svojej diagnóze ani nevedia.

Zarážajúce je, že sa bezlepková diéta medzitým stala i módnym výstrelkom. Podľa odhadov sa takto napríklad len v USA stravuje zhruba 1,6 milióna ľudí, hoci im nediagnostikovali neznášanlivosť lepku či celiakiu. Takmer 30 percent dospelých Američanov obmedzilo konzumáciu pšenice alebo lepku a asi 18 percent kupuje bezlepkové produkty, aj keď na to nemajú dôvod – neznášanlivosť lepku má totiž iba približne jedno percento z nich.

Ako je to možné? Odborníci sú presvedčení, že ide o ďalší prejav takzvaného haló efektu, keď ľudia pod vplyvom marketingu naskočia na módnu vlnu. V gastronómii sa to deje dosť často. Či už ide o delenú stravu, vegetariánstvo, vegánstvo, obmedzovanie sacharidov, tukov, alebo mlieka. Teraz prišiel rad na lepok. Konzumenti týchto „diét“ veria, že sa stravujú zdravo – lepšie, ako keby zostávali pri svojich pôvodných stravovacích návykoch. Platí to však aj o lepku?

Podľa neštátneho zariadenia Ambulancia klinickej výživy (AKV) sa spomenutý trend, ktorý sa v Amerike šíri aj vďaka rôznym celebritám propagujúcim zdravý životný štýl, pred pár rokmi objavil i na Slovensku, kde sa tiež rozmohol. Rôzni výživoví poradcovia, kondiční tréneri či liečitelia bezlepkovú stravu údajne odporúčajú aj pri viacerých iných chorobách, prípadne pri chudnutí. AKV pritom varuje, že to môže mať negatívne následky.

Ohrození sú najmä celiatici, ktorí o svojom ochorení nevedia. Pokiaľ ich lekár vyšetruje v čase, keď už zo stravy vylúčili lepok, a neinformujú ho o tom, testy zlyhajú. Lekár celiakiu nepotvrdí a ľudia, ktorí skutočnú diagnózu nepoznajú, žijú v presvedčení, že im nič nie je. Ak sa vrátia k normálnej strave, môžu si spôsobiť vážne komplikácie.

Ambulancia klinickej výživy tiež vystríha, že zdraví ľudia na bezlepkovej diéte môžu konzumovať stravu, ktorá nie je plnohodnotná. Údajne môžu prijímať menej vlákniny, železa, vitamínu B, vápnika, fosforu či zinku. Tí, čo chcú vďaka vylúčeniu lepku schudnúť, môžu byť vraj zase nepríjemne prekvapení, keď napokon priberú.

Názory na tento problém sú však rôzne. Gastroenterológ Peter Minárik si napríklad nemyslí, že by bezlepková strava ublížila zdravým ľuďom. „Nemala by uškodiť, lebo ten lepok zase až tak veľmi nepotrebujeme. Taká strava je však u ľudí, ktorí nemajú poruchy spojené s gluténom, neopodstatnená,“ hodnotí odborník.

Ako dodáva, nie je ani známe, že by bezlepková diéta nejako pomáhala – či už pri chudnutí, alebo pri zvyšovaní fyzického výkonu športovca. „Niekedy sa spomína srbský tenista Novak Djokovič, ktorý vraj niekde povedal, že aj vďaka bezlepkovému stravovaniu podáva také výkony, ako podáva,“ hovorí Minárik, no sám o takom tvrdení pochybuje. Nepozdáva sa mu však ani to, že by niekto pri takej strave pribral.

„Ak sa to aj stalo, tak si nemyslím, že za to môže lepok. Môže to byť spôsobené tým, že len zamenili jeden druh potravín v systematickom stravovaní za iný, ktorý mal buď vyšší obsah tuku a energie, alebo jednoducho iné nutričné zloženie. S lepkom to však priamo nesúviselo. Kalorická hodnota potravín s lepkom a bez neho je podobná,“ porovnáva gastroenterológ.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #celiakia #lepok #bezlepková diéta #glutén #špeciálne potraviny