Tipy na zdravé varenie pri chorobách srdca

Prinášame vám tipy na zdravé varenie a tiež recepty, ktoré sú prospešné pre zdravie vášho srdca.

01.06.2017 06:00
zdravá strava, potrava, srdce Foto:
Ilustračné foto.
debata

Uchovávajte v zelenine výživné látky a farbu – varte ich rýchlo a len tak dlho, ako je nevyhnutné, najlepšie v pare alebo počas rýchleho miešania na ohni.

Na dochutenie používajte čo najmenej soli, uprednostnite bylinky, koreniny, ocot, citrónovú šťavu, čili, paradajky, cibuľu, cesnak či nízkotučné omáčky, a to najmä ak máte vysoký krvný tlak alebo cholesterol.

Využite mrazničku ako pomocníka pri zdravom stravovaní. Navarte si niekoľko porcií jedla naraz a tie, ktoré nezjete, zmrazte. Vďaka tomu budete mať pripravené zdravé jedlo aj na situácie, keď ste jednoducho príliš unavení na varenie a neskĺznete ku konzumácii nezdravých pochutín.

Urobte si domáci „smoothie“. Je to hustý nápoj z ovocia, ktorý vám dodá dostatok vitamínov a živín. Do elektrického mixéra vložte banán, drobné mrazené ovocie, kivi alebo akékoľvek iné ovocie, ktoré máte doma, pridajte pomarančový alebo iný 100 % ovocný džús a trochu nízkotučného jogurtu. Pohár tohto nápoja vám môže nahradiť niekoľko denných porcií ovocia. Je to jednoduché, chutné, osviežujúce a zároveň zdravé.

Konzervovaná či sterilizovaná zelenina často obsahuje veľa sodíka. Uprednostnite mrazenú zeleninu alebo aspoň sledujte obsah sodíka vo výrobkoch, ktoré nakupujete. Často mávajú rôzne značky rovnakého produktu rôzne obsahy solí, tukov či cukrov. Ak sa sterilizovanej zelenine v kuchyni neviete vyhnúť, umyte ju pred varením studenou vodou, aby ste prebytočné soli „opláchli“.

Koláče či pekárske výrobky pečte s čo najmenším množstvom tuku a kalórií. Namiesto pol šálky masla či iného tuku môžete použiť 3 banány, ktoré poriadne roztlačíte a vymiešate na hladkú hmotu. Rovnako dobre poslúži aj jablkové pyré – jeden hrnček pyré nahradí hrnček spomínaných tukov.

Ak potrebujete použiť mlieko, šľahačku, smotanu či jogurt, siahnite po nízkotučných výrobkoch.

Recepty pre zdravé srdce

Raňajky

Raňajkový koláč

Foto: SHUTTERSTOCK
raňajkový koláč

Čo treba:
Korpus: 2 hrnčeky vašej obľúbenej granoly alebo müsli, 2 lyžice masla, štipka soli,
Náplň: 2 hrnčeky čerstvého ovocia – malín, čučoriedok, jahôd, ríbezlí…, 2 hrnčeky Skyru natur,
Domáca granola: 1 hrnček ovsených vločiek (alebo špaldových, pohánkových či ich zmes), 1 a 1/2 hrnčeka zmesi orechov (lieskových, vlašských, kešu, mandlí…), 2 lyžice slnečnicových semienok, 2 lyžice ľanových semienok, 3 lyžice hrozienok alebo brusníc, 1 lyžica škorice, 2 lyžice medu, 2 lyžice kokosového oleja

Postup: Na korpus použite ideálne svoju obľúbenú zmes granoly. Môžete si ju jednoducho pripraviť doma, bude omnoho lepšia a zdravšia ako bežné zapekané müsli z obchodu. Predhrejte si rúru na 170 °C. V miske zmiešajte suché ingrediencie na prípravu granoly – vločky, semienka, sušené ovocie, nahrubo nasekané oriešky. V kastróliku si rozpustite kokosový olej a med, pokiaľ sú stuhnuté. Tekutú zmes nalejte na suché ingrediencie a poriadne premiešajte. Na plech vyložený papierom na pečenie rozprestrite vzniknutú zmes a dajte piecť asi na 25 minút. V priebehu pečenia zmes raz alebo dvakrát pomiešajte. Upečenú granolu nechajte vychladnúť a uchovávajte v uzatvárateľnej nádobe. Zmiešajte všetky ingrediencie na korpus. Zmes rozprestrite a utľapkajte do guľatej formy a pečte 15 minúť na 180 °C. Nechajte korpus vychladnúť a naplňte ho Skyrom. Na vrch rozložte ovocie a nechajte asi 30 minút chladiť v chladničke.

Ľahký vánok z jogurtu a lesného ovocia

Čo treba: grécky jogurt alebo kyslá smotana, 4 až 5 banánov, lesné ovocie, hrudkovitý nízkotučný jogurt, vanilkový cukor

Postup: Pokrájame banány a vložíme na dno misky. Tvaroh, jogurt a vanilkový cukor zmiešame. Zmes vkladáme do misky na banány. Dozdobíme lesným ovocím.

Zeleninová nátierka

Čo treba: 20 g nízkotučného rastlinného tuku, 1 menšiu mrkvu, 1 petržlen a štvrť zeleru, 1 strúčik cesnaku, 1 mladú cibuľku, citrónovú kôru, soľ

Postup: očistenú nastrúhanú zeleninu, najemno pokrájanú cibuľku a prelisovaný cesnak premiešame s rastlinným tukom. Ochutíme ingredienciami podľa potreby, dozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame s celozrnným chlebom.

Nátierka z Tofu syra:

Čo treba: 20 g masla, 20 g syra Tofu, 1 ČL sezamových semienok, soľ, 1 ČL horčice, 1 PL netučnej smotany

Postup: rozmixované sezamové semienka, postrúhaný syr Tofu, maslo spolu so smotanou a horčicou dôkladne zmiešame a dochutíme podľa potreby soľou. Natierame na chlieb a dozdobíme kolieskom paradajky a petržlenovou vňaťou.

Polievky

Cviklová polievka

Foto: hollandia.sk
cviklova polievka

Čo treba: 500 g čerstvej cvikly, 2 veľké mrkvy, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, kurkuma, olivový olej, soľ, čierne korenie, Suroviny na jogurt (na 1 porciu polievky): 4 PL bieleho jogurtu, 1 ČL rímskej rasce, 1 lČL koriandrových semienok, 1 ČL rasce, 1/2 ČL mletej sladkej papriky, 1/4 ČL kajenského korenia, 1 PL olivového oleja

Postup: Cibuľu nakrájame na malé kocky a orestujeme na kvalitnom olivovom oleji. Pridáme cviklu a mrkvu nakrájanú na malé kocky, alebo nastrúhanú na tekvicovom strúhadle, osolíme, okoreníme. Podusíme a zalejeme vodou alebo zeleninovým vývarom. Varíme do zmäknutia zeleniny, pridáme pretlačený cesnak a rozmixujeme ručným mixérom. Ak je polievka príliš hustá, podlejeme a necháme prevariť. Dochutíme kurkumou. Medzitým na suchú panvičku dáme rímsku rascu a koriander a opražíme až kým koreniny nezačnú voňať. Opečené korenie potom v mažiari rozdrvíme a zamiešame v jogurte spolu s mletou paprikou, kajenským korením a olivovým olejom. Foto: hollandia.sk

Krémová pórovo-tekvicová polievka

Čo treba: 2 póry, štipku šafranu, 800 g tekvice, 2 bobkové listy, 1 l zeleninového vývaru, 2 PL olivového oleja

Postup: pór nakrájame na jemné kolieska a necháme ich speniť v troške zeleninového vývaru. Pridáme šafran a varíme 5 minút. Tekvicovú dužinu nakrájame na malé kocky a pridáme k póru. Varíme ďalších 10 minút. Pridáme liter vriaceho zeleninového vývaru a dva bobkové listy. Ochutíme soľou. Prikryjeme a necháme povariť 30 minút. Necháme 1 hodinu postáť. Vyberieme bobkové listy a všetko pomixujeme. Polievku podávame teplú s hriankami z celozrnného chleba a s dvomi lyžicami olivového oleja.

Fazuľková krémová polievka

Čo treba: 700 g fazuľky, 250 g cibule, 2 strúčiky cesnaku, olivový olej, 50 g múky, 2 l zeleninového vývaru, tymian, majoránka, čierne korenie, štipka soli. Ako príloha: 500 g ryže, polovica kocky zeleninového bujónu, olivový olej, 1 PL zeleninového vývaru

Postup: fazuľku umyjeme a nakrájame na kúsky. Najemno nakrájame cibuľu a spolu s cesnakom necháme speniť v troške zeleninového vývaru. Pridáme fazuľku a 5 minút ju necháme v otvorenej nádobe, aby nasiakla chuťou. Vyberieme strúčiky cesnaku. Fazuľku poprášime múkou, namočíme ju do teplého zeleninového vývaru, ochutíme tymianom, majoránom a 10 minút varíme. Odložíme na tri naberačky fazuľky a zvyšok rozmixujeme. Uvaríme ryžu v litri vody, do ktorej pridáme polovicu kocky zeleninového bujónu. Keď sa voda úplne vyvarí, hrniec prikryjeme a vypneme oheň. Krém dochutíme 2 lyžicami olivového oleja. Do polievkovej misy dáme nepomixované fazuľky a nalejeme na ne krém.

Polievka z ovsených vločiek

Čo treba: 20 g ovsených vločiek, 1 menšiu cibuľu, 1 malú šálku koreňovej zeleniny, 1 ČL masla, mletú červenú papriku, soľ, vegetu, strúčik cesnaku, pažítku

Postup: nadrobno pokrájanú cibuľu spolu s ovsenými vločkami orestujeme bez pridania tuku, pridáme prelisovaný strúčik cesnaku, mletú papriku a zalejeme vriacou vodou. Pridáme na kocky pokrájanú koreňovú zeleninu, osolíme, pridáme vegetu a varíme do mäkka. Na záver pridáme lyžičku masla a pred podávaním posypeme posekanou pažítkou.

Šaláty

Sladučký šalát s kozím syrom a figami

Čo treba: poľný baby šalát, kozí syr, figy, dresing: olivový olej, med, limetková šťava, balsamico

Postup: Prepláchneme šalát a preložíme ho na tanier. Ukladáme naň postupne figy a kozí syr, ktorý iba trháme v rukách (nekrájame). Povrch pokvapkáme dresingom, ktorý pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií.

Šalát z rukoly, parmezánu a zo sušených paradajok

Čo treba: sušené paradajky v oleji, rukola, parmezán, olivový olej, soľ, korenie, ocot

Postup: Pripravíme si nálev: ocot a soľ premiešame, pridáme olivový olej, okoreníme a nalejeme na rukolu. Sušené paradajky nakrájame na menšie kúsky, poukladáme na rukolu. Navrch nastrúhame parmezán alebo iný syr podľa chuti.

Kuskus so zeleninou a s tekvicovými jadierkami

Čo treba: kuskus, cibuľka jarná, pór, hrsť hrášku, syr tvrdý, farebná paprika, jadierka tekvicové, olej olivový, maslo, soľ, biele mleté korenie, petržlenová vňať

Postup: Kuskus zalejeme zohriatou vodou, pridáme korenie a necháme napučať. Potom vmiešame trochu masla. Na oleji si opečieme cibuľku s pórom, okoreníme a osolíme, pridáme hrášok, papriku a krátko podusíme. Medzičasom si na suchej panvici opečieme na strednom plameni jadierka, kým nezačnú voňať. Podusenú zeleninu zmiešame s kuskusom. Pri podávaní jedlo posypeme nastrúhaným syrom a tekvicovými jadierkami. Na záver pridáme petržlenovú vňať.

Brokolicový šalát s granátovým jablkom

Foto: hollandia.sk
šalát

Čo treba: 1 väčšia brokolica, 1 červená cibuľa, 1 granátové jabĺčko, 1 až 2 biele jogurty, soľ, čerstvo pomleté čierne korenie, šálka slnečnicových jadierok

Postup: Brokolicu poriadne umyjeme, rozdelíme na čo najmenšie „ružičky“ a vložíme do veľkej misy. Pridáme nadrobno pokrájanú červenú cibuľu a jadierka z granátového jablka. V bielom jogurte rozmiešame soľ a čerstvo pomleté čierne korenie (množstvo podľa chuti) a následne jogurt zamiešame do brokolice. Slnečnicové jadierka opražíme nasucho na panvičke a zamiešame do šalátu.

Hydinový šalát

Čo treba: 1 plátok kuracích pŕs, 2 stredne veľké šampiňóny, 1 ČL masla, 1 šálku ananásového kompótu, 2 PL sójovej omáčky, citrónovú šťavu, soľ, petržlenovú vňať

Postup: umyté a na kocky pokrájané kuracie prsia spolu s očistenými, nadrobno pokrájanými šampiňónmi orestujeme na panvici bez pridania tuku, podlejeme vodou a podusíme do mäkka. Mierne osolíme, pridáme sójovú omáčku, ananásový kompót a krátko povaríme. Necháme vychladnúť, vmiešame maslo, pokvapkáme citrónovou šťavou a dozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame s čerstvou zeleninou.

Jogurtovo – reďkvičkový šalát s jarnou cibuľkou

Čo treba: zväzok reďkvičiek, 20 g strúhaného 30 % eidamského syra, 1 nízkotučný biely jogurt, 2 jarné cibuľky, soľ, mleté čierne korenie, 1 ČL horčice, pažítku

Postup: reďkvičky a cibuľku očistíme a nakrájame na malé kúsky. Pridáme syr, horčicu a biely jogurt. Mierne osolíme, okoreníme a spolu dôkladne premiešame. Posypeme nadrobno posekanou pažítkou a podávame vychladnuté s celozrnným pečivom.

Cestovinový šalát s tuniakom

Čo treba: 120 g celozrnných cestovín, 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave, 1 ČL olivového oleja, 2 PL kukurice, bielu reďkovku, soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať

Postup: cestoviny uvaríme do mäkka v mierne osolenej vode, scedíme a pokvapkáme olivovým olejom. Pridáme tuniaka, z ktorého vytlačíme šťavu, kukuricu a očistenú, na plátky nakrájanú reďkovku. Spolu premiešame a dochutíme soľou a korením. Dozdobíme petržlenovou vňaťou.

Turecký šalát

Čo treba: 1 veľký zemiak, 1 veľká biela cibuľa, 1 veľký baklažán, 1 žltá paprika, 2 zrelé rajčiny, 1 strúčik cesnaku, 3 lyžice extra panenského olivového oleja, čierne korenie, štipka soli

Postup: Zeleninu rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme na prudkom ohni. Vyberáme zeleninu, ktorá je už upečená (najprv papriku, potom rajčiny atď.). Ošúpeme zeleninu, odstránime z nej semená i žilky. Nakrájame ju na plátky či kúsky a pomaly ju dávame do šalátovej misy. Ochutíme tromi lyžicami olivového oleja, štipkou soli, kúsočkami cesnaku alebo celým, ale roztlačeným cesnakom. Niekoľko hodín necháme, nech to nasiakne chuťou. Podávame studené.

Hlavné jedlá

Pečená tekvica s quinoou a bylinkami

Foto: hollandia.sk
pečená tekvica, hokkaido

Čo treba: 1 tekvica (hokaido alebo maslová), 3/4 šálky bieleho jogurtu, 2 ČL mletej rímskej rasce, 2 ČL mletého koriandra, 1 ČL kurkumy, 1/2 ČL horčice, 1 čili, 1/2 ČL kardamómu, 1/4 ČL soli, 1 šálka quinoy, 1 hrnček vody, 1 ČL limetkovej šťavy, 1 ČL medu, 1/4 šálky čerstvého koriandra

Postup: Tekvicu rozpolíme a vydlabeme z nej semiačka. Očistenú tekvicu položíme na papier na pečenie, zľahka polejeme olivovým olejom a necháme postáť. V miske zmiešame jogurt, rascu, mletý a čerstvý koriander, kurkumu, horčicu, čili, kardamóm a soľ. Quinou uvaríme v šálke vody, privedieme do varu, odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Pridáme limetkovú šťavu, med a dobre premiešame. Mierne vychladnutou quinoou naplníme tekvicu, navrch dáme jogurtovú zmes a necháme chvíľku odležať. Predhrejeme rúru na 220 stupňov a plnené tekvice pečieme na 180 stupňoch 35 minút. Podávame ozdobené čerstvým koriandrom.

Špenátové cestoviny s kuracím mäsom

Čo treba: 80 g špenátových cestovín, 1 plátok kuracích pŕs, šálku mrazenej kukurice, 2 zelené cibuľky, 2 stredne veľké paradajky, olivový olej, bazalku, soľ, čerstvo pomleté čierne korenie

Postup: cestoviny uvaríme domäkka v mierne osolenej vode, scedíme, pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do misy. Kuracie prsia umyjeme, pokrájame na malé kúsky a spolu s cibuľkou pokrájanou nadrobno zľahka orestujeme na panvici bez pridania tuku. Pridáme kukuricu, podlejeme troškou vody, osolíme, okoreníme a podusíme domäkka. Kuraciu zmes zmiešame s cestovinami, ozdobíme bazalkou a podávame s čerstvými paradajkami.

Špagety so šampiňónovou omáčkou

Čo treba: 120 g bezvaječných špagiet, 1 malú cibuľku, strúčik cesnaku, nízkotučný topený syr, 3 šampiňóny, 2 PL smotany, oregano, olivový olej, soľ, biele korenie, mletú červenú papriku, pažítku

Postup: špagety uvaríme v mierne osolenej vode, scedíme. Na malom množstve olivového oleja krátko orestujeme nadrobno pokrájanú cibuľku spolu s očistenými, na plátky pokrájanými šampiňónmi. Pridáme nízkotučný topený syr, prelisovaný cesnak, mletú papriku, korenie, oregano a osolíme. Zalejeme rastlinnou smotanou a za stáleho miešania krátko povaríme.

Plnené paradajky

Čo treba: 2 väčšie paradajky, 2 jarné cibuľky, 2 PL mrazenej kukurice, 10 dag hydinovej šunky, 2 stredne veľké šampiňóny, 2 PL paradajkového pretlaku, 2 plátky 30 % eidamského syra, sójová omáčka, worcesterská omáčka, olivový olej, soľ, pažítku

Postup: paradajky umyjeme, odrežeme vrch a vnútro vydlabeme. Na troške olivového oleja orestujeme nadrobno pokrájanú cibuľku, očistené a najemno pokrájané šampiňóny, pridáme kukuricu, na kocky pokrájanú hydinovú šunku a dužinu z paradajok. Mierne osolíme a podlejeme troškou vody. Dochutíme sójovou a worcesterskou omáčkou, chvíľku povaríme a na záver pridáme paradajkový pretlak. Hotovou zmesou naplníme paradajky, navrch položíme plátok syra a posypeme posekanou pažítkou.

Zapekaná špargľa

Čo treba: 250 g špargle, 20 g morčacej šunky, 20 g 30 % eidamského syra, soľ, čerstvo pomleté čierne korenie, vegetu, 2 PL smotany, petržlenovú vňať

Postup: špargľu očistíme, umyjeme a odrežeme konce. Dáme variť do mierne osolenej vody domäkka. Špargľu zavinieme do plátka šunky a syra, poukladáme na pekáč, okoreníme, posypeme vegetou a zalejeme rastlinnou smotanou. Dáme zapiecť do rozohriatej rúry na 15 minút. Podávame ozdobené s petržlenovou vňaťou.

Losos so zelenou fazuľkou

Čo treba: 200 g lososa, šálku zelenej fazuľky, strúčik cesnaku, soľ, mleté biele korenie, majorán, citrónovú šťava, 2 PL olivového oleja, bazalku

Postup: mäso z lososa umyjeme, potrieme olivovým olejom, mierne osolíme, okoreníme a posypeme majoránom. Necháme asi 2 hodiny marinovať v chlade. Potom sprudka opečieme na panvici bez pridania tuku, podlejeme malým množstvom vody a podusíme domäkka. Lososa vyberieme, do výpeku pridáme fazuľku a prelisovaný cesnak. Podusíme domäkka. Podávame s lososom, pokvapkáme šťavou z citróna a ozdobíme bazalkou.

Kapor na cesnaku

Čo treba: podkovičku kapra, soľ, mleté biele korenie, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL masla, polovicu citróna, petržlenovú vňať

Postup: očisteného, umytého a osušeného kapra mierne osolíme, okoreníme, a potrieme prelisovaným cesnakom. Na panvici rozohrejeme maslo a prudko opečieme kapra z oboch strán. Pridáme pokrájaný strúčik cesnaku, podlejeme vodou a udusíme domäkka. Pred podávaním pokvapkáme šťavou z čerstvého citróna, posypeme posekanou petržlenovou vňaťou a ozdobíme kolieskom citróna.

Kuracia roláda

Čo treba: kuracie mäso, mrkvu, 2 plátky kuracej šunky, hrášok, kyslú uhorku, kapiu, 2 plátky 30 % eidamského syra, vegetu, mleté čierne korenie, olivový olej, petržlenovú vňať

Postup: kuracie mäso umyjeme a jemne naklepeme. Posypeme vegetou, korením a poukladáme plátky šunky, syra, očistenú a na plátky pokrájanú mrkvu, hrášok, kapiu a kyslú uhorku. Zvinieme a uchytíme niťou. Pokvapkáme olivovým olejom, prudko opečieme a podlejeme vodou. Dusíme domäkka. Podávame s posypanou posekanou petržlenovou vňaťou.

Zapekané morčacie rezne

Čo treba: 150 g morčacích pŕs, 2 jarné cibuľky, vegetu, mleté biele korenie, plátok hydinovej šunky, plátok 30 % eidamského syra, 1 šampiňón, 1 ČL masla, bazalku

Postup: morčacie prsia umyjeme, jemne naklepeme, a posypeme vegetou a bielym korením. Na panvici rozohrejeme maslo a prudko opražíme očistenú, na jemné kolieska pokrájanú jarnú cibuľku a mäso z oboch strán. Orestované mäso s cibuľkou a výpekom vložíme na pekáč. Na mäso položíme plátok hydinovej šunky, očistený a umytý šampiňón, prikryjeme plátkom syra, posypeme bazalkou a dáme zapiecť do rozohriatej rúry na 20 minút.

Baklažány plnené kuracím mäsom

Čo treba: baklažán, 1 paradajku, 1 plát kuracích pŕs, strúčik cesnaku, mladú cibuľku, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, 1 ČL sójovej omáčky, pažítku

Postup: baklažán umyjeme, pozdĺžne rozkrojíme a dáme variť do mierne osolenej vody na 10 minút. Po vybratí necháme vychladnúť, dužinu vydlabeme a jemne posekáme. Na malom množstve olivového oleja krátko opražíme nadrobno pokrájanú cibuľku, umyté, na kocky pokrájané kuracie mäso, nasekanú dužinu baklažánu, prelisovaný strúčik cesnaku a umytú na drobno pokrájanú paradajku. Okoreníme, pridáme sójovú omáčku, podlejeme malým množstvom vody a udusíme do mäkka. Zmesou naplníme baklažán, vložíme na pekáč a dáme zapiecť do rozohriatej rúry na 15 minút. Pred podávaním posypeme posekanou pažítkou.

Rozmarínové rizoto

Čo treba: ryžu natural, rezance zo sójového mäsa, trochu sušených húb, cibuľu, vodu alebo vývar, 1 dl bieleho vína, morskú soľ, olivový olej, čerstvý rozmarín, trochu citrónovej šťavy

Postup: sójové mäso si pripravíme podľa návodu a necháme napučať. Na panvicu dáme olej a nadrobno nakrájanú cibuľu. Opražíme do sklovita. Prisypeme ryžu a dôkladne ju opražíme, aspoň 3–4 minúty, podlejeme, osolíme, prikryjeme a na miernom ohni dusíme. Trvá to trochu dlhšie ako pri bežnej ryži. Občas ju premiešame. Pridáme k nej hríby a podlejeme vínom. Ešte dusíme. Medzitým na druhej panvici zo všetkých strán opečieme sójové mäso. Musí byť chrumkavé. Keď je ryža už takmer hotová, pridáme k nej sójové mäso, čerstvý rozmarín a citrónovú šťavu. Premiešame a necháme ešte chvíľu na miernom ohni, aby sa všetky chute spojili.

Pečené kurča na masle

Čo treba: 1 chladené kurča, maslo, rascu drvenú aj celú, soľ

Postup: kurča rozkrájame, riadne umyjeme a necháme odkvapkať. Posolíme z oboch strán (kde sa dá aj po kožou) a uložíme na pekáč. Pridáme drvenú a celú rascu a na vrch poukladáme kúsky nakrájaného masla. Pečieme 1 hodinu pri teplote 170 °C. Potom s výpekom polejeme kurča a pečieme ďalších 30 minút. Podávame s dusenou ryžou.

Dusené hovädzie

Čo treba: 500 g zadného hovädzieho, 1 cibuľu, 1 PL horčice, 1 PL kečupu, mleté čierne korenie, olej, soľ

Postup: mäso umyjeme, nakrájame na drobné kocky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. V kastróle rozohrejeme olej a orestujeme cibuľu, pridáme mäso a premiešavame. Keď je mäso zhnednuté, pridáme lyžicu horčice, soľ a mleté čierne korenie. Premiešavame a podlejeme vodou. Privedieme do varu a znížime stupne. Zakryté dusíme. Po hodine by mohlo byť mäso mäkké, tak pridáme lyžicu kečupu a podľa potreby prilejeme vodu. Privedieme do varu. Varíme dovtedy, kým šťava nemá potrebnú hustotu. Podávame s cestovinou, ryžou, zemiakmi, knedľou.

Jablkové lievance

Čo treba: 1 šálku múky, 1/3 šálky ľanovej vlákniny, 3 PL cukru, 1 PL prášku do pečiva, 1/2 ČL soli, 1 ČL škorice, trochu muškátového orieška, 2 vajcia (žĺtky oddeľte od bielkov, bielka našľahajte), 1 a 1/4 šálky mlieka, 3 PL rozpusteného masla, 1 šálku nastrúhaných jabĺk

Postup: premiešame suché ingrediencie, zmiešame spolu vaječné žĺtka, mlieko a rozpustené maslo. Získané cesto pridáme do zmesi suchých ingrediencií. Všetko zmiešam spolu až kým nezískame tekutú štruktúru. Ošúpeme jablká a pridáme ich do cesta. Všetko premiešame. Vmiešame vaječné bielky, predhrejeme panvicu, rozdelíme cesto na tretiny a jednu tretinu dáme na panvicu. Pečieme, kým sa n a povrchu neobjavia bubliny, potom cesto otočíme a pečieme kým pekne nezhnedne.

Makaróny s pečenými paradajkami

Čo treba: 500 g makarónov, 500 g zrelých paradajok, 4 sušené paradajky, 3 strúčiky cesnaku, 2 pikantné papričky, čerstvý tymian, majoránka a oregano, 3 PL olivového oleja, štipku soli

Postup: Paradajky umyjeme, krátko povaríme, olúpeme, pokrájame na plátky a poukladáme na plech. Nakrájame na kúsky sušené paradajky a pridáme ich k ostatným. Posekáme bylinky, papričky a cesnak (necháme si zopár vetvičiek na ozdobu) a posypeme paradajky. Ochutíme štipkou soli a 40 minút pečieme v rúre (pri 180 oC), otáčame. Uvaríme makaróny „al dente“. Makaróny vložíme do širokej misy a ochutíme upečenými paradajkami. Obložíme ich čerstvými voňavými bylinkami.

Cícer s cestovinami

Čo treba: 250 g suchého cíceru (alebo 120 g namočeného) na osobu, 250 g dlhých tenkých rezancov, 3 umyté a vykostené sardely, 3 cibule, 1 strúčik cesnaku, 1 vetvička rozmarínu, viazanička petržlenovej vňate, 1 feferónka, 2 PL paradajkového pretlaku, kocku zeleninového bujónu, 3 PL olivového oleja, 3 PL zeleninového vývaru

Postup: Cícer necháme cez noc namočený v studenej vode. Vymeníme vodu a povaríme s vetvičkou rozmarínu 90 minút. Udržujeme teplé. Nakrájame cibuľu a speníme v dvoch lyžiciach zeleninového vývaru. Pridáme roztlačený cesnak, rajčinový pretlak a sardely. Niekoľko minút povaríme a dobre pomiešame. Cícer scedíme a odložíme vodu, v ktorej sa varil. Uvarený cícer pridáme k pripravenej omáčke a 15 minút necháme postáť. Do vody, v ktorej sa varil cícer, pridáme bujón a necháme zovrieť. Uvaríme cestoviny „al dente“, scedíme a pridáme k cíceru spolu s troškou vody, v ktorej sa varila cestovina. Cícer a cestovinu vložíme do polievkovej misy, posypeme posekanou petržlenovou vňaťou a polejeme olivovým olejom.

Špagety s cibuľovou omáčkou

Čo treba: 500 g špagiet, 3 veľké biele cibule, 1 pohár zeleninového vývaru, 1 PL paradajkového pretlaku, 2 PL olivového oleja, 3 PL strúhanky opraženej na panvici, 1 PL parmezánu, čierne korenie, štipka soli

Postup: Cibuľu ošúpeme, najemno nakrájame a 40 minút varíme s malým množstvom vývaru. Keď sa vývar vyparí a cibuľa je uvarená, pridáme lyžicu paradajkového pretlaku, trošku soli i čierneho korenia a ďalších 10 minút varíme na miernom ohni. V dostatočnom množstve osolenej vody uvaríme špagety „al dente“. Ochutíme ich teplou cibuľovou omáčkou, dvoma lyžicami oleja a troma lyžicami opraženej strúhanky a podľa chuti aj lyžicou parmezánu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recepty #zdravá strava #zdravé varenie