Májová bryndza = biele zlato

Bryndzu, najmä tú májovú, odborníci považujú za unikátny patent prírody, prírodnú konzervu, ktorá zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka. V nepasterizovanej bryndzi sa nachádza veľké množstvo "priateľských“ baktérií mliečneho kvasenia, ktorých blahodarné účinky na ľudský organizmus čoraz častejšie ospevujú vedci i lekári.

03.06.2017 06:00
bryndzové halušky, slovenská kuchyňa Foto:
Bryndzové halušky.
debata (4)

Čo je to bryndza:

Typický slovenský čerstvý syr, ktorý sa tradične vyrába bez chemických konzervantov. Má prívlastok probiotická bomba. V jednom grame bryndze sa totiž nachádza asi jedna miliarda telu prospešných mikroorganizmov z viac ako dvadsiatich druhov. Naproti tomu probiotický jogurt či nápoj obsahuje jeden-dva druhy živých mliečnych baktérií.

Ako a kedy vznikla:

Slovo bryndza sa objavuje na Slovensku koncom 15. storočia, pričom jeho pôvod je nejasný. Jednou z možných verzií je, že na Slovensko prišlo spoločne s rumunskými pastiermi a ich ovcami. Kedysi sa bryndza ako rozomletý hrudkový čisto ovčí syr konzervovaný soľou skladovala natlačená do drevených sudov, kde vydržala 6–8 mesiacov. Slúžila ako potrava v zimných mesiacoch, keď nebol dostatok čerstvého ovčieho mlieka. Podľa písomných záznamov zriadil prvú živnostenskú bryndziareň Ján Vagač v Detve už v roku 1787. Bryndza má teda nielen svoju obchodnú a výživovú hodnotu, ale aj hodnotu historickú a kultúrnu.

Nepasterizovaná a termizovaná bryndza:

Všetky skvelé vlastnosti a zdravotné účinky má najmä tradičná bryndza vyrobená zo surového, nepasterizovaného mlieka. Pasterizácia – čiže tepelné spracovanie ovčieho mlieka – bryndzu do veľkej miery znehodnotí. A termizácia, čo znamená zahriatie na ešte vyššiu teplotu, z nej urobí praobyčajný syr bez opisovaných liečivých vlastností.

Aké druhy bryndze poznáme podľa ročného obdobia

zimná bryndza – okrem nasoleného ovčieho syra zo zásob v dubových sudoch obsahuje v určitom pomere aj kravský syr. Podľa potravinového kódexu by však každá bryndza mala obsahovať minimálne 50 percent ovčieho syra.

letná bryndza – bryndza z ovčieho syra v sezóne, keď sa ovce pasú na lúkach a sú dojené. Prvá takáto lahodná bryndza sa obyčajne objavuje v máji, preto dostala prívlastok "májová“.

Funkčná potravina:

Nepasterizovaná bryndza vyrobená z ovčieho mlieka je považovaná za tzv. funkčnú potravinu. Znižuje cholesterol, cukor v krvi, zápalové parametre. Má pozitívne účinky pri prevencii rakoviny hrubého čreva, zažívacích problémoch, alergických ochoreniach, rednutí kostí, zvyšuje imunitu a znižuje dokonca krvný tlak. Aj preto ju prirovnávajú k bielemu zlatu. „Bryndza ako fermentovaný živý ovčí syr okrem toho, že je výdatným zdrojom kvalitných bielkovín, vitamínov a minerálov, obsahuje veľké množstvo probiotických baktérií a kvasiniek, ktorých počty v grame dosahujú hodnoty od 1 do 10 miliárd. Mliečne mikroorganizmy počas spracovania mlieka na bryndzu natrávia mliečnu bielkovinu a tuk, takže prispievajú k jej zvýšenej stráviteľnosti. Okrem toho ju v priebehu fermentácie obohatia o niektoré vitamíny a iné biologicky aktívne látky,“ píše o bryndzi odborník na probiotiká prof. Libor Ebringer. Jedinou nevýhodou je vyšší obsah soli, preto jedlo s bryndzou už neprisáľajte.

Prečo ovčie mlieko:

Ovčie mlieko je hustejšie a výživnejšie ako kravské, pretože obsahuje dvojnásobok bielkovín, tuku a vitamínov B-komplexu, takisto vitamínov rozpustných v tukoch (A, D, E, K) a minerálnych živín (vápnik, fosfor, horčík, železo, zinok, meď). Obsah vitamínu B3, C a D je dokonca 5-krát väčší ako v kravskom mlieku. Ovčí tuk má priaznivejšie zloženie mastných kyselín ako kravský. Významný je aj obsah konjugovanej linolovej kyseliny (CLA), ktorá je osobitne cenná pre jej protirakovinové a protisklerotické účinky. Slovenské ovčie mlieko dosahuje kvalitatívne parametre vysokohorského alpského kravského mlieka a v niektorých zložkách ho podľa profesora Ebringera dokonca prevyšuje. „Kým 100 g kravského mlieka obsahuje 100–120 mg vápnika, jeho obsah v ovčom mlieku je až dvojnásobný.“

Prečo surové mlieko:

„Dobré“ mikroorganizmy brzdia rast tých „zlých“, choroboplodných, takže dochádza k jedinečnému samočistiacemu procesu, ktorý nahrádza pasterizáciu. Pasterizácia likviduje nielen zlé, ale aj užitočné baktérie s prospešnými účinkami. Mnohí výrobcovia a spracovatelia bryndze považujú pasterizáciu za nezvládnutie náročnej výroby takéhoto syra. Je to jediný mliečny výrobok, ktorý sa oficiálne vyrába zo surového mlieka.

Aj pre ľudí s laktózovou intoleranciou:

Enzýmová aktivita mliečnych baktérií pomáha natráviť bielkoviny a tuk v bryndzi, čím vzniká stráviteľnejší syr s jedinečnými látkami, ktoré upevňujú zdravie a vitalitu človeka. Dobre ju znášajú aj mnohí ľudia s neznášanlivosťou laktózy. INFOGRAFIKA- do rámčekov

Vedeli ste?

Správna tradičná bryndza nie je úplne jemná a hladká ako maslo. Obsahuje drobné zrniečka ovčieho syra. Práve táto zrnitosť je typickou vlastnosťou a zvláštnosťou bryndze.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #bryndza #mlieko #Intolerancia laktózy #ovčí syr