Recepty a rámcový jedálny lístok, vďaka ktorým udržíte svoj diabetes pod kontrolou

Cukrovka je dnes najrozšírenejším chronickým ochorením. Počet chorých stále narastá, pričom podstatný podiel na tomto zvyšujúcom sa počte chorých má cukrovka 2. typu. Ide o ochorenie, ktoré si človek navodí sám v priebehu života predovšetkým z dôvodu zlého životného štýlu. Tu sú vhodné recepty a rámcový jedálny lístok pre diabetikov.

12.07.2017 06:00
jedlo, šalát, zelenina Foto:
Ilustračné foto.
debata

Rámcový jedálny lístok – 175 g sacharidov za deň

  • energia 6 150 kJ, bielkoviny 75 g, tuky 50 g, sacharidy 175 g

Raňajky (celkom by mali obsahovať 35 g sacharidov)

1/4 l bielej kávy alebo mlieka, alebo čaj s mliekom
50 g chleba alebo celozrnný rožok
50 g bielkovinová potravina (nízkotučný syr do 30 % tuku v sušine, nízkotučný tvaroh, šunka, hydinový párok, vajcia…)

Desiata (celkom by mala obsahovať 15 g sacharidov)

100 g ovocia alebo dia kompót, alebo 30 g chleba (celozrnné pečivo)

Obed (celkom by mal obsahovať 40 g)

15 g rastlinného tuku do pokrmov
10 g múky do pokrmov
1/4 vajca (nemusí byť však v pokrme obsiahnuté)
150 g zeleniny (ako tepelne upravená príloha alebo ako šalát)
90 g chudého mäsa (hovädzie, bravčové stehno, kuracie, králičie…)
100 g zemiakov = 2 polievkové lyžice (PL) alebo 80 g varených cestovín = 4 PL, alebo 70 g dusenej ryže = 3 1/2 PL, alebo 70 g zemiakovej knedle = 2 plátky, alebo 60 g knedle = 2 plátky, alebo 100 g varených strukovín = 9 PL, alebo 130 g zemiakovej kaše = 4 PL, alebo 40 g chleba, alebo celozrnný rožok

Olovrant (celkom by mal obsahovať 25 g sacharidov)

2 dl mlieka alebo 50 g bielkovinová potravina (syr, šunka, tvaroh…)
30 g chleba alebo celozrnný rožok

Večera (celkom by mala obsahovať 40 g sacharidov)

15 g rastlinného tuku do pokrmov
10 g múky do pokrmov
150 g zeleniny (ako tepelne upravená príloha alebo ako šalát)
90 g chudého mäsa
100 g zemiakov alebo iná príloha ako na obed

2. večera (celkom by mala obsahovať 20 g sacharidov)

150 g ovocia alebo dia kompót, alebo 40 g chleba

Rámcový jedálny lístok – 275 g sacharidov za deň

  • energia 9 000 kJ, bielkoviny 75 g, tuky 80 g, sacharidy 275 g

Raňajky (celkom by mali obsahovať 45 g sacharidov)

1/4 l bielej kávy alebo mlieka, alebo čaj s mliekom
70 g chleba alebo celozrnný rožok
15 g masla
50 g bielkovinová potravina (nízkotučný syr do 30 %, nízkotučný tvaroh, šunka, hydinový párok, vajcia…)

Desiata (celkom by mala obsahovať 45 g sacharidov)

150 g ovocia alebo dia kompót, alebo 50 g chleba (celozrnné pečivo)
10 g rastlinného masla

Obed (celkom by mal obsahovať 65 g)

20 g rastlinného tuku do pokrmov
15 g múky do pokrmov
1/4 vajca (nemusí byť však v pokrme obsiahnuté)
150 g zeleniny (ako tepelne upravená príloha alebo ako šalát)
90 g chudého mäsa (hovädzie, bravčové stehno, kuracie, králičie…)
200 g zemiakov = 8 polievkových lyžíc alebo 160 g varených cestovín = 8 PL, alebo 140 g dusenej ryže = 7 PL, alebo 140 g zemiakovej knedle = 4 plátky, alebo 110 g knedle = 4 plátky, alebo 190 g varených strukovín = 17 PL, alebo 270 g zemiakovej kaše = 8 PL, alebo 80 g chleba, alebo celozrnný rožok

Olovrant (celkom by mal obsahovať 40 g sacharidov)

2 dl mlieka alebo 50 g bielkovinová potravina (syr, šunka, tvaroh…)
60 g chleba alebo celozrnný rožok

Večera (celkom by mala obsahovať 60 g sacharidov)

20 g rastlinného tuku do pokrmov
10 g múky do pokrmov
150 g zeleniny (ako tepelne upravená príloha alebo ako šalát)
90 g chudého mäsa
200 g zemiakov alebo iná príloha ako na obed

2. večera (celkom by mala obsahovať 20 g sacharidov)

150 g ovocia alebo dia kompót, alebo 40 g chleba

Rámcový jedálny lístok – 225 g sacharidov za deň

  • energia 7 400 kJ, bielkoviny 75 g, tuky 60 g, sacharidy 225 g

Raňajky (celkom by mali obsahovať 40 g sacharidov)

1/4 l bielej kávy alebo mlieka, alebo čaj s mliekom
60 g chleba alebo celozrnný rožok
10 g rastlinného masla
50 g bielkovinová potravina (nízkotučný syr do 30 %, nízkotučný tvaroh, šunka, hydinový párok, vajcia…

Desiata (celkom by mala obsahovať 35 g sacharidov)

150 g ovocia alebo dia kompót, alebo 40 g chleba (celozrnné pečivo)

Obed (celkom by mal obsahovať 50 g)

15 g rastlinného tuku do pokrmov
10 g múky do pokrmov
1/4 vajca (nemusí byť však v pokrme obsiahnuté)
150 g zeleniny (ako tepelne upravená príloha alebo ako šalát)
90 g chudého mäsa (hovädzie, bravčové stehno, kuracie, králičie…)
150 g zemiakov = 3 PL alebo 120 g varených cestovín = 6 PL, alebo 100 g dusenej ryže = 5 PL, alebo 100 g zemiakovej knedle = 3 plátky, alebo 80 g knedle = 3 plátky, alebo 100 g varených strukovín = 9 PL, alebo 140 g zemiakovej kaše = 13 PL, alebo 60 g chleba, alebo celozrnný rožok

Olovrant (celkom by mal obsahovať 30 g sacharidov)

2 dl mlieka alebo 50 g bielkovinová potravina (syr, šunka, tvaroh…)
40 g chleba alebo celozrnný rožok

Večera (celkom by mala obsahovať 50 g sacharidov)

15 g rastlinného tuku do pokrmov
10 g múky do pokrmov
150 g zeleniny (ako tepelne upravená príloha alebo ako šalát)
90 g chudého mäsa
150 g zemiakov alebo iná príloha ako na obed

2. večera (celkom by mala obsahovať 20 g sacharidov)

150 g ovocia alebo dia kompót, alebo 40 g chleba

Počet sacharidových jednotiek vo vybraných potravinách

názov priemerné sacharidy v g SJ na jednotku hmotnosti SJ na 10 g výrobku g zodpove- dajúce 1 SJ
Čerstvá zelenina (100 g)
Artičoky 26 2,60 0,26 38,46
Baklažán 8,20 0,82 0,08 121,95
Brokolica 2,90 0,29 0,03 344,83
Čakanka 4 0,40 0,04 250
Cesnak 26,90 2,69 0,27 37,17
Chren 22,40 2,24 0,22 44,64
Cibuľa čerstvá 10,60 1,06 0,11 94,34
Cibuľa šalotka 9,40 0,94 0,09 106,38
Cuketa 2,10 0,21 0,02 476,19
Fazuľky 7,10 0,71 0,07 140,85
Fazuľové struky 7,10 0,71 0,07 140,85
Hrášok zelený 13,30 1,33 0,13 75,19
Kaleráb 3,40 0,34 0,03 294,12
Kapia 6 0,60 0,06 166,67
Kapusta čínska 2,40 0,24 0,02 416,67
Kapusta hlávková biela 4,50 0,45 0,05 222,22
Kapusta hlávková červená 6,10 0,61 0,06 163,93
Karfiol 4,40 0,44 0,04 227,27
Karotka 9,70 0,97 0,10 103,09
Kel hlávkový 6,70 0,67 0,07 149,25
Kôpor 7,80 0,78 0,08 128,21
Kukurica cukrová 18,80 1,88 0,19 53,19
Melón 6,50 0,65 0,07 153,85
Olivy 0 0 0 0
Paprika červená 5,20 0,52 0,05 192,31
Paprika zelená 2,60 0,26 0,03 384,62
Paradajky 4,60 0,46 0,05 217,39
Patizóny 10,20 1,02 0,10 98,04
Pažítka 8,10 0,81 0,08 123,46
Petržlen koreň 12,20 1,22 0,12 81,97
Pór 8,60 0,86 0,09 116,28
Reďkovky 3,70 0,37 0,04 270,27
Repa červená 10,60 1,06 0,11 94,34
Šalát hlávkový 2,70 0,27 0,03 370,37
Šalát ľadový 1,90 0,19 0,02 526,32
Špargľa 4,10 0,41 0,04 243,90
Špenát 4,10 0,41 0,04 243,90
Tekvica obyčajná 6,20 0,62 0,06 161,29
Topinambury 17 1,70 0,17 58,82
Uhorky šalátové 2,60 0,26 0,03 384,62
Zeler 9,90 0,99 0,10 101,01
Zemiaky skoré 16,60 1,66 0,17 60,24
Cestoviny a ryža v surovom stave
Bezlepkové 85 8,50 0,85 11,76
Bezlepkové kukuričné 84 8,40 0,84 11,90
Bezvaječné 76,60 7,66 0,77 13,05
Cestoviny Maggi 78,20 7,82 0,78 12,79
Cestoviny Penam 74,90 7,49 0,75 13,35
Cestoviny Spar bezvaječné 76 7,60 0,76 13,16
Emka bezvaječné lastúrky 76 7,60 0,76 13,16
Famili mušľová ryža 84 8,40 0,84 11,90
Kuskus ryža 71 7,10 0,71 14,08
Panzani Penne Riga Tricolore 72 7,20 0,72 13,89
Panzani Špagety Express 72 7,20 0,72 13,89
Ryža 76,10 7,61 0,76 13,14
Ryža natural 73,40 7,34 0,73 13,62
Mäsové výrobky
Bôčiková nátierka 1 0,10 0,01 1 000
Kuracia paštéta (Marks/Spencer) 0,30 0,03 0 3 333,33
Májka – krém (Hamé) 4 0,40 0,04 250
Paštéta Čertova zmes (Pastierka) 9 0,90 0,09 111,11
Paštéta pečeňová 2 0,20 0,02 500
Mlieko a mliečne výrobky
Acidko 1% (Meggle) 4,70 0,47 0,05 212,77
Acidko 3,6% (Meggle) 4,70 0,47 0,05 212,77
Acidko biele 4,70 0,47 0,05 212,77
Actimel biely sladený 10,50 1,05 0,11 95,24
Actívia biela 5,10 0,51 0,05 196,08
Akawi – biely syr zrejúci v soľnom náleve 1,30 0,13 0,01 769,23
Balkán 1 0,10 0,01 1 000
Banánové mlieko 12,50 1,25 0,13 80
Bryndza 40 % 1,70 0,17 0,02 588,24
Bryndza 50 % 1,60 0,16 0,02 625
Camembert 48 % 1,50 0,15 0,02 666,67
Čedar 50 % 2,80 0,28 0,03 357,14
Čerstvý syr Président – s olivami 2,30 0,23 0,02 434,78
Cmar 1 % 3,80 0,38 0,04 263,16
Cottage 10 % 2,50 0,25 0,03 400
Cottage 20 % 1 0,10 0,01 1 000
Danette creme vanilkový (Danone) 125 g 21,13 2,11 0,17 59,16
Danone Gervais 4,80 0,48 0,05 208,33
Eidam 30 % 1,80 0,18 0,02 555,56
Eidam 45 % 0,90 0,09 0,01 1 111,11
Gouda 30 % 1,80 0,18 0,02 555,56
Hermelín 45 % 1,60 0,16 0,02 625
Jogurt biely 0,1 % 100 g 5 0,50 0,05 200
Jogurt biely 1,5 % 100 g 4,10 0,41 0,04 243,90
Jogurt biely 3,5 % 100 g 4 0,40 0,04 250
Jogurt biely Dobrá máma 100 g 5,50 0,55 0,06 181,82
Jogurt biely nízkotučný 100 g 6,30 0,63 0,06 158,73
Jogurt Jogobella 100 g 8,40 0,84 0,08 119,05
Jogurt klasik rajo 100 g 14,50 1,45 0,15 68,97
Jogurt tami jahoda 100 g 14 1,40 0,14 71,43
Kiri – smotanový 100 g 2 0,20 0,02 500
Lučina 100 g 2,50 0,25 0,03 400
Madeta Cottage 100 g 3,30 0,33 0,03 303,03
Mascarpone 1,50 0,15 0,02 666,67
Mliečna ryža vanilková 100 g 35 3,50 0,35 28,57
Mlieko 1,5 % 100 g 4,90 0,49 0,05 204,08
Mlieko 3,5 % 100 g 4,80 0,48 0,05 208,33
Niva 50 % 0,80 0,08 0,01 1 250
Olomoucké syrčeky 100 g 2 0,20 0,02 500
Oštiepok 50 % 3,10 0,31 0,03 322,58
Ovčí jogurt 100 g 4,84 0,48 0,05 206,61
Pochúťková smotana 10 % 100 g 3,60 0,36 0,04 277,78
Sedlčanský Hermelín s jogurtovými kultúrami 0 0 0 0
Primátor 45 % 2,20 0,22 0,02 454,55
Riccotta 1,70 0,17 0,02 588,24
Smotana 33 % 3,30 0,33 0,03 303,03
Veselá krava 5,12 0,51 0,05 195,31
Syr Apetito 2 0,20 0,02 500
Tofu 1,50 0,15 0,02 666,67
Tvaroh jemný 4 0,40 0,04 250
Nealkoholické a energetické nápoje
7 UP-Seven 100 ml 11,4 1,1 0,11 87,72
Biela káva 100 ml 4,25 0,4 0,04 235,29
Bonaqua jemne perlivá s príchuťou pomaranča 100 ml 4,1 0,4 0,04 243,90
Caffé Latte cappuccino (Kunín) 100 ml 9,8 1 0,10 102,04
Čaj ovocný, čierny, zelený, bylinkový nesladený bez mlieka 100 ml 0 0 0 0
Čaj šípkový 100 g 7,3 0,7 0,07 136,99
Cappucino 100 ml 8,33 0,8 0,08 120,05
Cappy Ice Fruit jablko + hruška 100 ml 10,2 1 0,10 98,04
Caro – instantná kávovina 100 g 82,3 8,2 0,82 12,15
Čerstvá šťava z jablka 100 ml 10,9 1,1 0,11 91,74
Čerstvá šťava z mrkvy 100 ml 7 0,7 0,07 142,86
Čerstvá šťava z pomaranča 100 ml 9 0,9 0,09 111,11
Coca-Cola 100 ml 10,1 1 0,10 99,01
Dobrá voda ochutená 100 ml 5,1 0,5 0,05 196,08
Džús Relax – čierne ríbezle a jablko 100 ml 7 0,7 0,07 142,86
Džús Toma Multivitamín 50% 100 ml 10,4 1,0 0,10 96,15
Džús-Dia 100 ml 7,8 0,8 0,08 128,21
Džús-paradajkový 100% 100 ml 3 0,3 0,03 333,33
Fanta 100 ml 9 0,9 0,09 111,11
Jablková šťava nesladená 100 ml 9,9 1 0,10 101,01
Kakao 100 ml 9,2 0,9 0,09 108,70
Kofola bez cukru 100 ml 0,04 0 0 0
Melta – kávová zmes 100 g 5,4 0,5 0,05 185,19
Nesquik – čokoládový nápoj 100 ml 7,9 0,8 0,08 126,58
Nutridrink neutral (Nutricia) 200 ml 36,8 3,7 0,18 54,35
Paradajková šťava OTMA 100 ml 5 0,5 0,05 200
Pepsi Max 100 ml 0,04 0 0 25 000
Poděbradka ochutená 100 ml 5,4 0,5 0,05 185,19
Rajec medovka (Kofola) 100 ml 4,5 0,5 0,05 222,22
Sprite 100 ml 19 1,9 0,19 52,63
Turecká káva sladená 100 g 5,9 0,6 0,06 169,49
Voda, minerálky bez príchute 100 ml 0 0 0 0
Zelený čaj s citrónom (Nativa Rauch) 100 g 4,63 0,5 0,05 215,98
Obilniny, múka
Chocapic Nestlé 100 g 79,90 7,99 0,80 12,52
Emco Čokolupienky 100 g 84,90 8,49 0,85 11,78
Emco Müsli mix müsli a lupienky s 3 druhmi orechov 100 g 58,10 5,81 0,58 17,21
Emco Ovsené vločky celozrnné jemné 100 g 57 5,70 0,57 17,54
Krúpy 100 g 78,80 7,88 0,79 12,69
Krúpy pohánkové 100 g 73,60 7,36 0,74 13,59
Kuskus 100 g 71 7,10 0,71 14,08
Múka bezlepková 100 g 77,60 7,76 0,78 12,89
Múka celozrnná 100 g 66,30 6,63 0,66 15,08
Múka hladká extra špeciál 100 g 72,80 7,28 0,73 13,74
Múka hrubá T 450 100 g 75,60 7,56 0,76 13,23
Múka pohánková 100 g 65 6,50 0,65 15,38
Múka polohrubá T 550 100 g 75 7,50 0,75 13,33
Múka sójová odtučnená 100 g 37,70 3,77 0,38 26,53
Múka žitná T 1300 100 g 76,90 7,69 0,77 13
Nesquik Nestle 100 g 81,40 8,14 0,81 12,29
Ovsené vločky 100 g 57 5,70 0,57 17,54
Pohánka 100 g 73,60 7,36 0,74 13,59
Proso 100 g 68,80 6,88 0,69 14,53
Pšenica 100 g 60,90 6,09 0,61 16,42
Pšeničné klíčky Naturel 100 g 32 3,20 0,32 31,25
Pšeničné otruby 100 g 20,40 2,04 0,20 49,02
Pšeno 100 g 71,40 7,14 0,71 14,01
Solamyl 100 g 80 8 0 12,50
Orechy a semienka
Arašidy 100 g 23,60 2,36 0,24 42,37
Gaštany 100 g 41,10 4,11 0,41 24,33
Kešu oriešky 100 g 27 2,70 0,27 37,04
Ľanové semienka 100 g 13 1,30 0,13 76,92
Lieskové oriešky 100 g 10,90 1,09 0,11 91,74
Mak 100 g 24,30 2,43 0,24 41,15
Mandle 100 g 19 1,90 0,19 52,63
Para orechy 100 g 7,80 0,78 0,08 128,21
Píniové oriešky 100 g 4 0,40 0,04 250
Pistácie 100 g 17,10 1,71 0,17 58,48
Sezamové semienka 100 g 16 1,60 0,16 62,50
Slnečnicové semienka 100 g 15 1,50 0,15 66,67
Tekvica – semienka 100 g 13,20 1,32 0,13 75,76
Vlašské orechy 100 g 14,60 1,46 0,15 68,49
Ovocie
Ananás 100 g 10,10 1,01 0,10 99,01
Avokádo 100 g 1,90 0,19 0,02 526,32
Banán 100 g 23 2,30 0,23 43,48
Baza 100 g 13 1,30 0,13 76,92
Broskyne 100 g 12,50 1,25 0,13 80
Brusnice 100 g 13,70 1,37 0,14 72,99
Čerešne 100 g 14,70 1,47 0,15 68,03
Citróny 100 g 10,50 1,05 0,11 95,24
Čučoriedky 100 g 14,70 1,47 0,15 68,03
Egreš 100 g 10,60 1,06 0,11 94,34
Grapefruit 100 g 9,60 0,96 0,10 104,17
Hrozno 100 g 18,20 1,82 0,18 54,95
Hrušky 100 g 15,50 1,55 0,16 64,52
Jablko 100 g 14,40 1,44 0,14 69,44
Jahody 100 g 8,80 0,88 0,09 113,64
Kivi 100 g 9,10 0,91 0,09 109,89
Limetky 100 g 10,60 1,06 0,11 94,34
Maliny 100 g 11,60 1,16 0,12 86,21
Mandarínky 100 g 10,60 1,06 0,11 94,34
Marhule 100 g 13,40 1,34 0,13 74,63
Melón 100 g 6,50 0,65 0,07 153,85
Nektárinky 100 g 8 0,80 0,08 125
Ostružiny 100 g 12 1,20 0,12 83,33
Pomaranče 100 g 11,70 1,17 0,12 85,47
Ríbezle červené 100 g 13,80 1,38 0,14 72,46
Slivky 100 g 16,20 1,62 0,16 61,73
Višne 100 g 12,60 1,26 0,13 79,37
Pečivo
Bábovka mramorová 100 g 54,30 5,43 0,54 18,42
Bageta 100 g 47 4,70 0,47 21,28
Buchty – lekvárové 100 g 66,50 6,65 0,67 15,04
Chlieb graham 100 g 51,70 5,17 0,52 19,34
Chlieb krehký tmavý 100 g 77 7,70 0,77 12,99
Chlieb plnozrnný 100 g 48,30 4,83 0,48 20,70
Chlieb pšenično-ražný 100 g 54 5,40 0,54 18,52
Chlieb slnečnicový 100 g 46,60 4,66 0,47 21,46
Chlieb toastový svetlý 100 g 54,80 5,48 0,55 18,25
Fit chlieb celozrnný Penam 100 g 35,20 3,52 0,35 28,41
Piškóty detské 100 g 76,30 7,63 0,76 13,11
Rožok tukový 100 g 59,90 5,99 0,60 16,69
Rožok vodový, žemľa 100 g 60,10 6,01 0,60 16,64
Strúhanka 100 g 78,10 7,81 0,78 12,80
Sucháre diétne 100 g 81 8,10 0,81 12,35
Viaczrnný chlieb Delta 100 g 49 4,90 0,49 20,41
Vianočka maslová 100 g 60,80 6,08 0,61 16,45
Závin jablkový ťahaný 100 g 50,90 5,09 0,51 19,65
Polotovary a fast food
Bageta Kurací sen Grotto 100 g 82 8,20 0,82 12,20
Červená fazuľa s kukuricou v chili omáčke (Bonduelle) 100 g 18,30 1,83 0,18 54,64
České buchty s tvarohom Light 100 g 45 4,50 0,45 22,22
Chicken Roll 100 g 66 6,60 0,66 15,15
Francúzska polievka vrecúšková 100 g 3 0,30 0,03 333,33
Krupicová kaša 100 g 19,73 1,97 0,20 50,68
Lasagne Bolognese (Nowaco) 100 g 13,70 1,37 0,14 72,99
Lístkové cesto 100 g 36 3,60 0,36 27,78
Marhuľové knedle mrazené 100 g 28,20 2,82 0,28 35,46
Masox kocka 13 g 100 g 1,35 0,14 0,01 740,74
Obložený chlebíček s paradajkami priemerne 1 kus = 61 g 13,60 1,36 0,22 44,85
Obložený chlebíček s ruským vajcom priemerne 1 kus = 84 g 14,30 1,43 0,17 58,74
Obložený chlebíček šunkový – 1 kus = 71 g 14,30 1,43 0,20 49,65
Pene Pollo s kuracím mäsom a sicílsku omáčkou (Tesco) 100 g 15,25 1,53 0,15 65,57
Pizza Hawai Dr. Oetker 100 g 27,40 2,74 0,27 36,50
Pizza šunková – priemer Dr. Oetker 100 g 27 2,70 0,27 37,04
Popcorn bežná porcia – KFC 110 g 11 1,10 0,10 100
Puding čokoládový 100 g 19,10 1,91 0,19 52,36
Ryžová kaša 100 g 29,93 2,99 0,30 33,41
Šalát vlašský priemerne 100 g 8,50 0,85 0,09 117,65
Segedínsky guláš 100 g 10 1 0,10 100
Šiška s džemom – priemer 100 g 51,80 5,18 0,52 19,31
Špenátové halušky 100 g 22,60 2,26 0,23 44,25
Tortellini plnené špenátom a syrom 100 g 46 4,60 0,46 21,74
Zeleninový bujón – 1 kocka 100 g 0,50 0,05 0,01 2 000
Zemiakové halušky Gnocchi 100 g 33,90 3,39 0,34 29,50
Zemiakové placky s kapustou 100 g 23 2,30 0,23 43,48
Prílohy v reštaurácii
Dresing 50 g 5 0,50 0,10 100
Dusená ryža 150 g 35 3,50 0,23 42,86
Fitnes šalát 300 g 10 1 0,03 300
Grécky šalát 300 g 5 0,50 0,02 600
Hranolčeky 150 g 45 4,50 0,30 33,33
Kapustový šalát 150 g 5 0,50 0,03 300
Knedľa 160 g 65 6,50 0,41 24,62
Mrkvový šalát s jablkom 150 g 15 1,50 0,10 100
Pečené zemiaky 100 g 15 1,50 0,15 66,67
Šopský šalát 300 g 5 0,50 0,02 600
Uhorka sterilizovaná 50 g 0 0 0 0
Varené zemiaky 200 g 30 3 0,15 66,67
Zemiakové krokety 80 g 20 2 0,25 40
Slovenské špeciality v reštaurácii
Bryndzové halušky so slaninou 300 g 40 4 0,13 75
Bryndzové pirohy so smotanou a slaninou 300 g 30 3 0,10 100
Čiernohorský bravčový rezeň (bez prílohy) 150 g 20 2 0,13 75,00
Francúzske zemiaky 250 g 50 5 0,20 50
Granatiersky pochod 150 g 30 3 0,20 50
Grilované kuracie stehno bez kosti (bez prílohy) 100 g 0 0 0 0
Jelení guláš (bez prílohy) 150 g 5 0,50 0,03 300
Kačacia, husacia pečeň (bez prílohy) 150 g 0 0 0 0
Kuracie soté so zeleninou (bez prílohy) 150 g 10 1 0,07 150
Morčacie rezne v cestíčku (bez prílohy) 150 g 15 1,50 0,10 100
Pečená šunka s vajcom 100 g 0 0 0 0
Plnená paprika so zemiakmi 150 g 50 5 0,33 30
Prírodný bravčový rezeň na šampiňónoch (bez prílohy) 150 g 5 0,50 0,03 400
Pstruh na rošte (bez prílohy) 200 g 0 0 0 0
Rizoto s bravčovým mäsom a syrom 130 g 30 3 0,23 43,33
Sedliacka omeleta 100 g 10 1 0,10 100
Vyprážaný encián (bez prílohy) 120 g 20 2 0,17 60
Vyprážaný karfiol (bez prílohy) 160 g 25 2,50 0,16 64
Vyprážaný kurací rezeň (bez prílohy) 150 g 15 1,50 0,10 100
Vyprážaný syr (bez prílohy) 150 g 20 2 0,13 75,00
Zeleninové rizoto 370 g 50 5 0,14 74
Zemiakové knedle s údeným mäsom 300 g 60 6 0,20 50
Strukoviny
Cícerové bôby 49,60 4,96 0,50 20,16
Fazuľa 61,60 6,16 0,62 16,23
Hrach 57,20 5,72 0,57 17,48
Sója 16,10 1,61 0,16 62,11
Sójové klíčky 1,70 0,17 0,02 588,24
Šošovica 59,50 5,95 0,60 16,81
Teplé nápoje
Čaj (bez cukru) 1,5 g 0 0 0 0
Cukor hygienicky balený (1 ks) 5 0,50 1 10
Káva (bez cukru, turecká, espresso) 7 g 0 0 0 0
Med (1 ks) 20 g 15 1,50 0,75 13,33
Mlieko do kávy (1 ks) 0 0 0 0
Zmrzlina (100 g)
Cornetto Soft stracciatella 17,80 1,78 0,18 56,18
Cornetto vanilka 18 1,80 0,18 55,56
Eskimo 18 1,80 0,18 55,56
Ledňáček vanilkový 17 1,70 0,17 58,82
Magnum mandle 23 2,30 0,23 43,48
Míša tvarohový v čokoláde 19,80 1,98 0,20 50,51
Mrož – jahodovo-tvarohový 43,10 4,31 0,43 23,20
Nogger karamel 23,10 2,31 0,23 43,29
Ruská zmrzlina 10,80 1,08 0,11 92,59
Twister ananás. mliečny krém 21,30 2,13 0,21 46,95
Viennetta tvaroh-malina 12 1,20 0,12 83,33

Recepty, vďaka ktorým udržíte svoj diabetes pod kontrolou

Raňajky

Varené cesnakové vajcia

  • Čo treba: 4 vajcia, 5 dag masla, 4 strúčiky cesnaku, soľ
  • Ako na to: Vajcia uvaríme natvrdo, rozpustíme maslo a vmiešame doň roztlačený cesnak. Uvarené vajcia ošúpeme, rozkrojíme na polovicu a vyberieme žĺtky. Do bielkov vložíme dve lyžičky masla s cesnakom, trochu posolíme a necháme chvíľu vychladnúť v chladničke a podávame.

Zelerová nátierka

  • Čo treba: 30 g očisteného zeleru, 1 strúčik cesnaku, 1 ČL citrónovej šťavy, 1 ČL mlieka, 7 g rastlinného tuku, soľ, vodu
  • Ako na to: Očistený zeler zalejeme vodou, do ktorej sme pridali citrónovú šťavu, aby nesčernel. Zeler a cesnak postrúhame na jemnom strúhadle. Vymiešame ich s mliekom a rastlinným tukom na jemnú nátierku. Podľa potreby dochutíme štipkou soli. Necháme postáť 15 minút na chladnom mieste, aby sa chute premiešali.

Zeleninová nátierka

  • Čo treba: 10 g rastlinného tuku alebo masla, horčicu, 5 až 10 g cibule, 15 g mrkvy, 25 g zelenej papriky, 15 až 20 g paradajok, 1/4 na tvrdo uvareného vajca, soľ, mleté čierne korenie, pažítku
  • Ako na to: Tuk vymiešame s horčicou do peny, pridáme postrúhanú cibuľu, mrkvu a nadrobno pokrájanú papriku, paradajky a vajce. Vymiešame dohladka. Dochutíme korením, soľou a na jemno pokrájanou pažítkou.

Nátierka z reďkoviek

  • Čo treba: zväzok reďkoviek, 1/2 zväzku jarnej cibuľky, 125 g nízkotučného tvarohu, soľ, korenie, byliny, celozrnné pečivo
  • Ako na to: Zväzok reďkoviek umyjeme, nastrúhame nahrubo a zbavíme ich nadbytočnej vody. Umytú cibuľku najemno nasekáme a pridáme k reďkovkám. Všetko dobre premiešame spolu s tvarohom. Nakoniec nátierku okoreníme, posolíme a podávame s celozrnným pečivom.

Nivová nátierka

  • Čo treba: 300 g syra niva, 1 kyslú smotanu, 1 strúčik cesnaku, 1 stredne veľkú cibuľu, mleté korenie
  • Ako na to: Syr nastrúhame na jemno a premiešame s kyslou smotanou. Cibuľu nakrájame nadrobno, roztlačíme cesnak a všetko premiešame. Pridáme mleté čierne korenie, masu premixujeme a podávame.

Rybacia nátierka

  • Čo treba: 2 ks rybacej konzervy vo vlastnej šťave, 3 ks syrokrému, 1 stredne veľkú cibuľu, 1 PL horčice, šťavu z citróna, soľ
  • Ako na to: Z konzervy zlejeme šťavu, rybu roztlačíme vidličkou, pridáme syrokrém, horčicu, nadrobno nakrájanú cibuľu, dochutíme soľou a čiernym korením a rozmixujeme. Nakoniec pridáme šťavu z citróna a znovu dobre premiešame.

Falošná treska

  • Čo treba: 250 g tvarohu, 2 vajíčka na tvrdo, 1 mrkva, 2 kyslé uhorky, 1 cibuľa, trocha nátierkového masla, horčica, soľ
  • Ako na to: Vajíčka a cibuľu pokrájame, mrkvu a uhorky postrúhame a všetko spolu zmiešame a podávame.

Praženica s reďkovkami

  • Čo treba: zväzok reďkvičiek, 1 cibuľu, 5 vajec, maslo, korenie, jarnú cibuľku na dochutenie
  • Ako na to: Na masle osmažíme ošúpanú a na jemno nakrájanú cibuľu, pridáme reďkovky pokrájané na slížiky a restujeme do sklovita. Vmiešame rozšľahané vajcia so soľou a korením a miešame. Hotovú praženicu servírujeme posypanú zelenou cibuľkou.

Fazuľová nátierka so zelerom

  • Čo treba: 1 konzervu bielych fazúľ v slanom náleve, 1 až 2 PL olivového oleja, 100 – 150 g zeleru, 75 g údeného eidamu, soľ, korenie
  • Ako na to: Fazuľu zlejeme, necháme odkvapkať a potom ju rozmixujeme. Nastrúhame syr aj zeler na hrubom strúhadle. Do fazule vmiešame olivový olej, osolíme a okoreníme. Pridáme nastrúhané suroviny a podávame.

Polievky

Krúpková polievka

  • Čo treba: 1 ČL hladkej múky, 250 ml vývaru zo zeleniny, 1 PL krúpok, 1/2 ČL vegety, mleté čierne korenie, majorán, soľ
  • Ako na to: Múku opražíme nasucho, rozriedime vývarom zo zeleniny a dobre rozšľaháme, aby sa nevytvorili hrudky. Povaríme asi 30 minút a precedíme. Krúpky prepláchneme a uvaríme v zeleninovom vývare domäkka. Pridáme do pripraveného polievkového základu, dochutíme mletým korením, vegetou, majoránom a soľou a pridáme uvarenú, na kocky nakrájanú zeleninu. Hotovú polievku ochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Zemiaková polievka

  • Čo treba: 50 g zemiakov, vodu, 3 g oleja, 50 g koreňovej zeleniny, 20 g cibule, 1 ČL múky, strúčik cesnaku, majorán, soľ a mleté čierne korenie
  • Ako na to: Umyté a očistené zemiaky nakrájame na kocky, dáme variť do vriacej, mierne osolenej vody. Očistenú a umytú zeleninu pokrájame na rezance, zľahka opečieme na troche oleja spolu s postrúhanou cibuľou a prelisovaným cesnakom, zalejeme vodou a dusíme do mäkka. Múku opražíme nasucho, zalejeme vriacou vodou a precedenú pridáme do varených zemiakov. Spolu povaríme aspoň 30 minút. Nakoniec pridáme udusenú zeleninu, dochutíme majoránom a podľa potreby dochutíme mletým korením a soľou.

Kelová polievka

  • Čo treba: 5 g oleja, 20 g cibule, 100 g očisteného kelu, 50 g koreňovej zeleniny, 1/2 malého zemiaka, 4 g šampiňónov, vodu, soľ, mleté korenie, 1 PL závarky (krupicové halušky alebo cestoviny) do každého taniera
  • Ako na to: Na oleji podusíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájaný kel a koreňovú zeleninu, na kocky pokrájané zemiaky a šampiňóny. Zalejeme horúcou vodou, osolíme a pridáme korenie. Do vriacej polievky zavaríme krupicové halušky.

Krupicové halušky: Pripravíme ich z rozšľahaného vajca, krupice a oleja. Lyžičkou, ktorú namáčame do vriacej polievky, tvarujeme malé halušky.

Nivová polievka

  • Čo treba: 100 g nivy, 150 ml polotučného mlieka, solčanka, 1/2 hovädzieho bujónu, 1/2 celozrnnej žemle
  • Ako na to: Bujón rozpustíme vo vriacej vode, ochutíme solčankou a povaríme. Pridáme mlieko a necháme prejsť varom. Na záver pridáme rozdrobenú nivu a necháme ju rozpustiť. Podávame s opraženou celozrnnou žemľou pokrájanou na kocky.

Hrachová polievka s krúpami

  • Čo treba: 60 g lúpaného hrachu, 10 g hladkej múky, 20 g oleja, 50 g cibule, 10 g krúp, 1 žĺtok, petržlenová vňať, soľ, korenie, 1/2 dl mlieka, 1/2 l vývaru, cesnak, majorán
  • Ako na to: Hrach na noc namočíme. Na druhý deň ho scedíme a dáme variť do vývaru. Na oleji osmažíme cibuľku, pridáme múku a petržlenovú vňať a zalejeme už uvareným hrachom aj s vývarom. Krúpy uvaríme do mäkka, scedíme, prepláchneme a pridáme do vriacej polievky. Žĺtok rozmiešame v mlieku a prilejeme do polievky. Osolíme, okoreníme podľa chuti. Môžeme pridať trochu majoránu a 2 strúčiky cesnaku.

Hlavné jedlá

Kuskus s mäsovou zmesou

  • Čo treba: soľ, 2 stopky zeleru, 150 g kuracieho mäsa, 1 ks malá čili paprička, 5 PL konzervovanej bielej fazule, 1 ks cibuľa, 300 g kuskusu, mleté čierne korenie, 3 strúčiky cesnaku, 1 ks kapie, 250 g bravčovej pečene, podľa chuti čerstvý strúhaný zázvor, čerstvá strúhaná kurkuma, podľa potreby olej, vývar
  • Ako na to: Najskôr si podľa návodu na obale pripravíme kuskus. Kuracie plátky umyjeme, osušíme, naklepeme a nakrájame na kocky. Pečeň očistíme, umyjeme a osušenú nakrájame na tenké rezance. Kapiu umyjeme, zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. Cesnak ošúpeme a prelisujeme. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na plátky. Zeler umyjeme a nakrájame na plátky. Fazuľu necháme odkvapkať. Koreň kurkumy a čerstvý zázvor očistíme a nastrúhame. Čili papričku zbavíme jadierok a jemne nasekáme. Na väčšom množstve oleja prudko orestujeme kuracie mäso a pečeň. Pridáme kapiu, zeler, cibuľu, cesnak, kurkumu, zázvor, čili papričku a za stáleho miešania zmes restujeme, kým zelenina neskrehne. Nakoniec pridáme odkvapkanú fazuľu, podľa potreby okoreníme a osolíme, prípadne podlejeme niekoľkými lyžicami vývaru a vmiešame kuskus.

Kuracie pečienky s opečenými zemiakmi

  • Čo treba: 150 g údenej slaniny, 2 ks červenej cibule, 0,5 kg kuracích pečienok, 2 strúčiky cesnaku, 1 kg zemiakov, 1 ks bielej cibule, 0,5 ČL drvenej rasce, 1 ČL majoránu, podľa chuti soľ, čili, mleté čierne korenie, podľa potreby olej na vyprážanie
  • Ako na to: Kuracie pečienky vo vode odkrvíme, prepláchneme a odblaníme. Pečeň môžeme trochu prekrojiť, aby z nej neboli veľké kusy. Zemiaky oškrabeme a dáme variť do osolenej vody s rascou. Bielu a jednu červenú cibuľu rozštvrtíme a nakrájame na tenké rezance. Cesnak olúpeme a nadrobno nasekáme. Údenú slaninu nakrájame na kocky a jednu červenú cibuľu nasekáme nadrobno. V panvici rozpálime olej, vsypeme pečeň, nemiešame, a necháme ju zatiahnuť. Rezančeky cibule primiešame k pečeni, okoreníme a okoreníme. Občas zamiešame a necháme vydusiť šťavu, ktorú pustila cibuľa. Ku koncu vmiešame lyžičku majoránu, nasekaný cesnak a osolíme. Nakrájanú slaninu rozpustíme, primiešame nasekanú červenú cibuľu a jemne osolíme. Osmažíme a potom na cibuľu nasypeme scedené zemiaky, spoločne chvíľu opekáme a podávame ako prílohu s kuracou pečeňou.

Mediteránske kura s hnedou ryžou

  • Čo treba: 40 dkg kuracích pŕs, 10 dkg cibule, 2 PL olivového oleja, 3 dkg olív, 20 dkg paradajok, 1 PL citrónovej šťavy, cesnak, 20 dkg hnedej ryže, 1/2 PL oleja
  • Ako na to: Kuracie prsia a paradajky nakrájame na kocky, cibuľu a olivy nakrájame nadrobno. Polovicu lyžice oleja použijeme pod ryžu a udusíme ju. Na olivovom oleji opečieme cibuľu a mäso, pridáme nakrájané olivy a paradajky a cesnak, soľ, korenie a citrónovú šťavu. Pod pokrievkou na slabom plameni udusíme. Podávame teplé s ryžou.

Zeleninové cestoviny

  • Čo treba: 20 dkg cestovín, 25 dkg cukety, 15 dkg patizónu, 1 ks papriky, 20 dkg cherry paradajok, 10 dkg cibule, 2 až 3 strúčiky cesnaku, 3 až 4 listy bazalky, oregano, 3 PL olivového oleja
  • Ako na to: Necháme zovrieť vodu, do ktorej pridáme lyžicu oleja a soľ. Medzitým na tenké plátky nakrájame cibuľu, a na 2 PL oleja ju opečieme spolu s nadrobno nakrájaným cesnakom. Pridáme na pásiky nakrájanú cukinu, patizón a papriku, posolíme, pridáme bylinky a opečieme. Chvíľu podusíme, aby zelenina zostala chrumkavá. Nakrájame paradajky a pridáme k zelenine, premiešame, pridáme uvarené cestoviny, všetko spolu dobre premiešame a podávame.

Pečené pikantné bravčové

  • Čo treba na 1 porciu: 80 až 100 g bravčového mäsa, 1 ČL horčice, soľ, korenie, 1 ČL oleja, 20 g cibule, 1 paradajku, 1 papriku
  • Ako na to: Mäso umyjeme, osolíme, potrieme horčicou, posypeme korením a dáme do pekáča s troškou oleja. Opečieme po oboch stranách, podlejeme vodou, pridáme pokrájanú cibuľu a zeleninu a pod pokrievkou pečieme domäkka za občasného polievania výpekom. Potom mäso bez pokrievky zapečieme do červena.

Cibuľová roštenka

  • Čo treba: 80 g hovädzieho mäsa bez kosti, 10 g oleja, 30 g cibule, soľ, korenie, 5 g múky, vodu
  • Ako na to: Očistené hovädzie mäso umyjeme, pokrájame na primerané plátky, ktoré naklepeme, na okraji narežeme, osolíme, okoreníme a rýchle opečieme na teflonovej panvici po oboch stranách. Na troche oleja speníme očistenú, umytú a pokrájanú cibuľu. Pridáme opečenú roštenku, podlejeme vriacou vodou a pod pokrievkou dusíme domäkka. Mäso vyberieme do čistej nádoby. Šťavu vydusíme na tuk, zaprášime preosiatou múkou a po krátkom osmažení zalejeme vlažnou vodou. Pomiešame a zvoľna povaríme asi pol hodiny. Uvarenú šťavu precedíme na roštenku a spolu krátko povaríme.

Karbonátok z rybieho filé

  • Čo treba: 100 g filé, 1 PL strúhanky, 1/5 ks vajca, soľ, 20 g cibule, korenie na ryby, rascu, 1 ČL oleja, na špic noža čerstvého masla
  • Ako na to: Rybie filé umyjeme, pokrájame na kúsky a posypeme strúhankou, vyžmýkame, zľahka zamiešame vyšľahané vajce so štipkou soli, cibuľu a korenie. Zmiešame do kompaktnej masy, z ktorej vyformujeme karbonátok. Na teflonovej panvičke ho na troche oleja rýchlo opečieme z oboch strán. Prikryjeme pokrievkou a udusíme domäkka. Potom pokrievku odložíme a zapečieme do červena. Teplé karbonátky pred podávaním potrieme čerstvým maslom. Podávame so zemiakmi alebo zemiakovou kašou

Fazuľový guláš so sójovým mäsom

  • Čo treba: 20 g cibule, 5 g oleja, 100 g paradajok a papriky, 100 g varenej fazule, bobkový list, 20 g sójových kociek
  • Ako na to: Pokrájanú cibuľu speníme na malom množstve oleja. Pridáme pokrájanú papriku a paradajku a udusíme. Prebratú fazuľu premyjeme a namočíme do studenej vody na 24 hodín. Vodu zlejeme a v čistej vode fazuľu uvaríme s bobkovým listom domäkka. Uvarenú fazuľu pridáme k zeleninovému leču spolu s udusenými sójovými kockami. (Sójové kocky zalejeme horúcim vývarom na 2 až 3 hodiny. Vyžmýkame, podlejeme vodou alebo vývarom a udusíme domäkka.) Všetko spolu zmiešame a dochutíme soľou a korením. Podávame s tmavým chlebom.

Zemiakové placky

  • Čo treba: 300 g očistených zemiakov, 3 PL múky, pol vajca, soľ, koreniny: majorán, rascu, čierne korenie, cesnak, 20 g cibule
  • Ako na to: Očistené zemiaky rozmixujeme alebo postrúhame. Zlejeme vodu, ktorá sa oddelila od zemiakovej masy, a pridáme ostatné suroviny. Po dôkladnom premiešaní robíme malé zemiakové placky (7 až 8 ks), ktoré opečieme na vymastenej teflonovej panvičke.

Parené celozrnné knedle

  • Čo treba: 500 g špaldovej (grahamovej) celozrnnej múky, 500 g pšeničnej múky polohrubej, trochu soli, 40 g pekárskych kvasníc, 6 – 7 dl vody, olej na potretie
  • Ako na to: Odvážime múky, pridáme morskú soľ, vodu a kvasnice rozmiešané v troške vody. Spracujeme vláčne primerane husté cesto, ktoré necháme 30 až 40 minút kysnúť na teplom mieste prikryté utierkou. Vykysnuté cesto rozdelíme na drevenej pomúčenej doske na rovnaké diely, z ktorých vypracujeme bochníky. Necháme opäť vykysnúť asi 15 až 20 minút. Z nakysnutých bochníkov sformujeme knedle a necháme kysnúť ďalších 15 až 20 minút. Nakysnuté knedle paríme zvyčajným spôsobom.

Kuracie stehná na medovej zelenine

  • Čo treba: 2 kuracie stehná, 1 balenie mrazenej zeleniny pod sviečkovicu, 2 PL medu, soľ, korenie, sladkú mletú papriku, tymian, olivový olej
  • Ako na to: Najskôr si pripravíme dve kuracie stehná, ktoré umyjeme, osolíme, okoreníme a ochutíme korením podľa chuti. Tymian je vhodné pridať až v priebehu pečenia, prípadne na záver. Keď budú stehná pripravené, vložíme ich do rúry, pokvapkáme olivovým olejom a necháme piecť. V medzičase pripravíme zeleninu. Podusíme ju na kvapke olivového oleja, trochu posolíme. Keď bude mäkká, pridáme dve lyžice medu a trochu vody. Celé premiešame. Zeleninu vysypeme na tanier, na ňu položíme kuracie stehno.

Kura na paprike

  • Čo treba: 120 g kuracieho mäsa bez kostí, 1 ČL oleja, mletú sladkú papriku, 20 g cibule, 20 g kapie alebo zelenej papriky, 1 PL kečupu, 2 PL smotany, soľ, 5 g hladkej múky
  • Ako na to: Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na oleji a primiešame mäso nakrájané na kocky. Za stáleho miešania ho opekáme do vydusenia šťavy. Poprášime mletou paprikou, osolíme, podlejeme trochou vody a dusíme za častého miešania takmer do mäkka. Potom pridáme nakrájanú kapiu, kečup, múku rozmiešanú v smotane, podľa potreby podlejeme vodou a krátko podusíme.

Plnené kura

  • Čo treba: 1 kura, 1 rožok, 1 vajce, mlieko, 40 g póru, 40 g červenej papriky alebo kapie, soľ, muškátový oriešok, 40 g kuracích pečienok. Šalát: 800 g mrkvy, citrónovú šťavu, cukor, chren
  • Ako na to: Rožok rozkrájame na malé kocky a polejeme mliekom. Pridáme vajce, soľ, muškátový oriešok a všetko premiešame. Pór, pečienky a papriku nakrájame na prúžky a pridáme do zmesi. Kura posolíme a naplníme. Pečieme vo vyhriatej rúre a podlievajme vodou. Servírujeme s varenými zemiakmi a mrkvovým šalátom s chrenom. Jemne nastrúhanú mrkvu polejeme citrónovou šťavou, osladíme. Chren vmiešame do mrkvy alebo ním ozdobíme šalát na tanieri.

Zeleninové cestoviny

  • Čo treba: 3 šálky celozrnných cestovín, 1 brokolicu, 2 menšie mrkvy, polovicu neošúpanej cukety, hrsť šampiónov, petržlenovú vňať, bazalku, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, olivový olej na varenie
  • Ako na to: Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme šampiňóny, podlejeme troškou vody a chvíľu podusíme. Pridáme nakrájanú mrkvu a cuketu a dusíme ďalšie 3 minúty. Tesne pred dokončením pridáme nadrobno nakrájanú brokolicu. Tú stačí dusiť 1 minútu, aby nestratila farbu. Odstavíme osolíme a okoreníme bazalkou a petržlenovou vňaťou. Zmes zmiešame s uvarenými cestovinami. Na tanieri môžeme posypať syrom a pokvapkať kečupom.

Morčacie medailóniky na karí

  • Čo treba: 2 plátky morčacieho mäsa, 20 g oleja, 10 g hladkej múky, 1 ČL korenia karí, soľ, na ozdobu napríklad ríbezle
  • Ako na to: Plátky mäsa ľahko naklepeme, posolíme a opečieme na oleji. Potom upečené vyberieme z oleja, pridáme múku, ktorú ľahko opražíme, ochutíme korením karí a zriedime trochou vody. Vložíme späť mäso, podlejeme vodou a dodusíme. Porcie ozdobíme a podávame s ryžou a so šalátom.

Plnené a zapečené kuracie prsia

  • Čo treba: 500 g kuracích pŕs, 100 g schwarzwaldskej šunky, 125 g mozzarelly, sušené paradajky v oleji, olej zo sušených paradajok, soľ, korenie, čerstvé bylinky (bazalka, rozmarín, tymian), zemiaky
  • Ako na to: Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky. Opatrne cez fóliu naklepeme, osolíme a okoreníme. Na každý plátok mäsa dáme šunku, kúsok mozzarelly, sušenej paradajky a bylinky. Mäso stočíme do závitku a zopneme špáradlom. Ešte posolíme a okoreníme. Zemiaky umyjeme, nakrájame na plátky a dáme do zapekacej misy. Zemiaky posolíme a posypeme bylinkami a sušenými paradajkami. Závitky sprudka opečieme zo všetkých strán na oleji zo sušených paradajok. Opečené závitky dáme do zapekacej misy, prelejeme výpekom. Môžeme pridať ešte trochu oleja z paradajok. Misu prikryjeme alobalom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme asi 30 minút. Odstránime alobal, na závitky uložíme plátky mozzarelly, vrátime do rúry, zapneme gril a necháme 3 až 5 minút grilovať.

Bravčový rezeň so zelerom a syrom

  • Čo treba: 2 plátky bravčového mäsa, soľ, korenie, 150 g zeleru, citrónovú šťavu, 20 g rastlinného tuku, 20 g cibule, 2 PL strúhaného eidamu 30 %, 2 ČL paradajkového pretlaku, 1 ČL oleja
  • Ako na to: Naklepaný rezeň posolíme, okoreníme a z každej strany opečieme na oleji asi 4 minúty. Zeler nahrubo nastrúhame, pokvapkáme citrónovou šťavou, posolíme a dusíme. Skôr ako úplne zmäkne, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu s paradajkovým pretlakom a ešte chvíľu dusíme. Aj treba, pridáme trochu vody. Na opečené mäso rozotrieme pripravenú zmes, posypeme strúhaným syrom a krátko grilujeme.

Fileta na víne

  • Čo treba: 120 g rybacej filety, 2 ČL oleja, soľ, 20 g cibule, 1 väčší strúčik cesnaku, 20 g mrkvy, 10 g zeleru, 3 PL bieleho vína alebo citrónovej šťavy
  • Ako na to: Filetu osolíme, opatrne opečieme po oboch stranách na oleji a vyberieme. Na oleji osmažíme cibuľu nakrájanú na kolieska a zeleninu nakrájanú na slížiky. Zalejeme vínom, vložíme späť opečenú porciu ryby a chvíľu necháme prehriať. Mäkkú rybu preložíme na tanier a prelejeme výpekom. Ako prílohu môžeme podávať varené zemiaky.

Šaláty

Tuniakový šalát

  • Čo treba: 1 konzervu tuniaka, 1 vajce, 150 g zemiakov, 150 g zelených fazuliek, 4 olivy, 5 ks kapary, 2 cherry paradajky, majonézu
  • Ako na to: Uvaríme zemiaky a vajce. Do majonézy pridáme vajce, trochu horčice, soľ a korenie, olivy a rozmixujeme. Nakrájame varené zemiaky a paradajky, pridáme zelené fazuľky, tuniaka a vymiešanú majonézu a premiešame.

Čerstvý špenátový šalát

  • Čo treba: 250 g čerstvého špenátu, 100 g cibule, 100 g čerstvých hríbov, 2 PL balzamikového octu, 2 PL olivového oleja, čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku
  • Ako na to: V mise zmiešame huby, špenát a cibuľu a v druhej mise balzamikový ocot, olivový olej a roztlačený cesnak. Dresingom zalejeme šalát a premiešame. Trochu okoreníme a podávame.

Jemný cviklový šalát

  • Čo treba na 1 porciu: 100 g uvarenej cvikly, vodu, tabletku sladidla, pár kvapiek citrónovej šťavy
  • Ako na to: Uvarenú a očistenú cviklu postrúhame na jemnom strúhadle alebo pokrájame na malé kocky. Zalejeme nálevom z vody, sladidla a citrónovej šťavy.

Mrkvový šalát s pomarančom

  • Čo treba na 1 porciu: 1 malú očistenú mrkvu, pol pomaranča, citrón na dochutenie, sladidlo podľa potreby, vodu
  • Ako na to: Očistenú mrkvu postrúhame na jemnom strúhadle. Pomaranč olúpeme a pokrájame na malé kocky. Spolu zmiešame, pridáme trochu vody, pár kvapiek citrónovej šťavy a podľa potreby sladidlo. Šalát v miske ozdobíme lístkom medovky alebo v sezóne drobným ovocím.

Zeleninový šalát so žihľavou

  • Čo treba na 1 porciu: 100 g paradajok, 1 papriku, 10 mladých žihľavových lístkov, 1 malú cibuľu a strúčik cesnaku, 1 ČL olivového oleja, mleté korenie, štipku soli, sladidlo, citrónovú šťavu
  • Ako na to: Umyté mladé lístky žihľavy sparíme horúco vodou. Vychladíme ich a pokrájame na rezance. Umytú a očistenú papriku a paradajky pokrájame nadrobno. Cibuľu, cesnak, citrónovú šťavu, olej, korenie, soľ a sladidlo rozmixujeme a týmto dresingom zalejeme pripravenú zeleninu.

Šošovicový šalát

  • Čo treba: šošovicu, 1 bobkový list, tymian, horčicu, olivový olej, soľ, korenie, cukor, citrón, zmes Mexico, jarnú cibuľku, červenú papriku
  • Ako na to: Šošovicu namočíme na polhodinu a potom zlejeme. V novej vode uvaríme do mäkka s bobkovým listom a trochou tymianu. Šošovicu zlejeme a zamiešame do nej dresing. Pridáme zeleninu, soľ, korenie, dochutíme citrónom, cukrom. Dresing: v miske vyšľaháme olivový olej s horčicou, so soľou, s korením a citrónovou šťavou.

Baklažánový šalát s cestovinou

  • Čo treba: 120 g celozrnných cestovín, soľ, 1 pór, 1 PL olivového oleja, 1 menší baklažán, 2 strúčiky cesnaku, vegeta light, 2 PL citrónovej šťavy, sušená bazalka.
  • Ako na to: cestoviny uvaríme v mierne osolenej vode, scedíme a pokvapkáme olivovým olejom. Baklažán umyjeme, vidličkou popicháme a dáme piecť na 15 až 20 minút do rozohriatej rúry. Po vychladnutí odstránime šupu a dužinu pokrájame na kocky. Baklažán zmiešame s cestovinami a pridáme očistený na kolieska pokrájaný pór. Dôkladne premiešame. Paradajkový pretlak (bez cukru) necháme prejsť varom, pridáme na plátky pokrájaný očistený cesnak, sušenú bazalku a ochutíme vegetou. Krátko povaríme, necháme mierne vychladnúť a pridáme citrónovú šťavu. Paradajkovou omáčkou polejeme cestoviny.

Poznámka: ČL – čajová lyžička, PL – polievková lyžica

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recepty #diabetes #cukrovka #jedálniček