Rámcový jedálny lístok – 175 g sacharidov za deň
- energia 6 150 kJ, bielkoviny 75 g, tuky 50 g, sacharidy 175 g
Raňajky (celkom by mali obsahovať 35 g sacharidov)
1/4 l bielej kávy alebo mlieka, alebo čaj s mliekom
50 g chleba alebo celozrnný rožok
50 g bielkovinová potravina (nízkotučný syr do 30 % tuku v sušine, nízkotučný tvaroh, šunka, hydinový párok, vajcia…)
Desiata (celkom by mala obsahovať 15 g sacharidov)
100 g ovocia alebo dia kompót, alebo 30 g chleba (celozrnné pečivo)
Obed (celkom by mal obsahovať 40 g)
15 g rastlinného tuku do pokrmov
10 g múky do pokrmov
1/4 vajca (nemusí byť však v pokrme obsiahnuté)
150 g zeleniny (ako tepelne upravená príloha alebo ako šalát)
90 g chudého mäsa (hovädzie, bravčové stehno, kuracie, králičie…)
100 g zemiakov = 2 polievkové lyžice (PL) alebo 80 g varených cestovín = 4 PL, alebo 70 g dusenej ryže = 3 1/2 PL, alebo 70 g zemiakovej knedle = 2 plátky, alebo 60 g knedle = 2 plátky, alebo 100 g varených strukovín = 9 PL, alebo 130 g zemiakovej kaše = 4 PL, alebo 40 g chleba, alebo celozrnný rožok
Olovrant (celkom by mal obsahovať 25 g sacharidov)
2 dl mlieka alebo 50 g bielkovinová potravina (syr, šunka, tvaroh…)
30 g chleba alebo celozrnný rožok
Večera (celkom by mala obsahovať 40 g sacharidov)
15 g rastlinného tuku do pokrmov
10 g múky do pokrmov
150 g zeleniny (ako tepelne upravená príloha alebo ako šalát)
90 g chudého mäsa
100 g zemiakov alebo iná príloha ako na obed
2. večera (celkom by mala obsahovať 20 g sacharidov)
150 g ovocia alebo dia kompót, alebo 40 g chleba
Rámcový jedálny lístok – 275 g sacharidov za deň
- energia 9 000 kJ, bielkoviny 75 g, tuky 80 g, sacharidy 275 g
Raňajky (celkom by mali obsahovať 45 g sacharidov)
1/4 l bielej kávy alebo mlieka, alebo čaj s mliekom
70 g chleba alebo celozrnný rožok
15 g masla
50 g bielkovinová potravina (nízkotučný syr do 30 %, nízkotučný tvaroh, šunka, hydinový párok, vajcia…)
Desiata (celkom by mala obsahovať 45 g sacharidov)
150 g ovocia alebo dia kompót, alebo 50 g chleba (celozrnné pečivo)
10 g rastlinného masla
Obed (celkom by mal obsahovať 65 g)
20 g rastlinného tuku do pokrmov
15 g múky do pokrmov
1/4 vajca (nemusí byť však v pokrme obsiahnuté)
150 g zeleniny (ako tepelne upravená príloha alebo ako šalát)
90 g chudého mäsa (hovädzie, bravčové stehno, kuracie, králičie…)
200 g zemiakov = 8 polievkových lyžíc alebo 160 g varených cestovín = 8 PL, alebo 140 g dusenej ryže = 7 PL, alebo 140 g zemiakovej knedle = 4 plátky, alebo 110 g knedle = 4 plátky, alebo 190 g varených strukovín = 17 PL, alebo 270 g zemiakovej kaše = 8 PL, alebo 80 g chleba, alebo celozrnný rožok
Olovrant (celkom by mal obsahovať 40 g sacharidov)
2 dl mlieka alebo 50 g bielkovinová potravina (syr, šunka, tvaroh…)
60 g chleba alebo celozrnný rožok
Večera (celkom by mala obsahovať 60 g sacharidov)
20 g rastlinného tuku do pokrmov
10 g múky do pokrmov
150 g zeleniny (ako tepelne upravená príloha alebo ako šalát)
90 g chudého mäsa
200 g zemiakov alebo iná príloha ako na obed
2. večera (celkom by mala obsahovať 20 g sacharidov)
150 g ovocia alebo dia kompót, alebo 40 g chleba
Rámcový jedálny lístok – 225 g sacharidov za deň
- energia 7 400 kJ, bielkoviny 75 g, tuky 60 g, sacharidy 225 g
Raňajky (celkom by mali obsahovať 40 g sacharidov)
1/4 l bielej kávy alebo mlieka, alebo čaj s mliekom
60 g chleba alebo celozrnný rožok
10 g rastlinného masla
50 g bielkovinová potravina (nízkotučný syr do 30 %, nízkotučný tvaroh, šunka, hydinový párok, vajcia…
Desiata (celkom by mala obsahovať 35 g sacharidov)
150 g ovocia alebo dia kompót, alebo 40 g chleba (celozrnné pečivo)
Obed (celkom by mal obsahovať 50 g)
15 g rastlinného tuku do pokrmov
10 g múky do pokrmov
1/4 vajca (nemusí byť však v pokrme obsiahnuté)
150 g zeleniny (ako tepelne upravená príloha alebo ako šalát)
90 g chudého mäsa (hovädzie, bravčové stehno, kuracie, králičie…)
150 g zemiakov = 3 PL alebo 120 g varených cestovín = 6 PL, alebo 100 g dusenej ryže = 5 PL, alebo 100 g zemiakovej knedle = 3 plátky, alebo 80 g knedle = 3 plátky, alebo 100 g varených strukovín = 9 PL, alebo 140 g zemiakovej kaše = 13 PL, alebo 60 g chleba, alebo celozrnný rožok
Olovrant (celkom by mal obsahovať 30 g sacharidov)
2 dl mlieka alebo 50 g bielkovinová potravina (syr, šunka, tvaroh…)
40 g chleba alebo celozrnný rožok
Večera (celkom by mala obsahovať 50 g sacharidov)
15 g rastlinného tuku do pokrmov
10 g múky do pokrmov
150 g zeleniny (ako tepelne upravená príloha alebo ako šalát)
90 g chudého mäsa
150 g zemiakov alebo iná príloha ako na obed
2. večera (celkom by mala obsahovať 20 g sacharidov)
150 g ovocia alebo dia kompót, alebo 40 g chleba
Počet sacharidových jednotiek vo vybraných potravinách
názov | priemerné sacharidy v g | SJ na jednotku hmotnosti | SJ na 10 g výrobku | g zodpove- dajúce 1 SJ |
Čerstvá zelenina (100 g) | ||||
Artičoky | 26 | 2,60 | 0,26 | 38,46 |
Baklažán | 8,20 | 0,82 | 0,08 | 121,95 |
Brokolica | 2,90 | 0,29 | 0,03 | 344,83 |
Čakanka | 4 | 0,40 | 0,04 | 250 |
Cesnak | 26,90 | 2,69 | 0,27 | 37,17 |
Chren | 22,40 | 2,24 | 0,22 | 44,64 |
Cibuľa čerstvá | 10,60 | 1,06 | 0,11 | 94,34 |
Cibuľa šalotka | 9,40 | 0,94 | 0,09 | 106,38 |
Cuketa | 2,10 | 0,21 | 0,02 | 476,19 |
Fazuľky | 7,10 | 0,71 | 0,07 | 140,85 |
Fazuľové struky | 7,10 | 0,71 | 0,07 | 140,85 |
Hrášok zelený | 13,30 | 1,33 | 0,13 | 75,19 |
Kaleráb | 3,40 | 0,34 | 0,03 | 294,12 |
Kapia | 6 | 0,60 | 0,06 | 166,67 |
Kapusta čínska | 2,40 | 0,24 | 0,02 | 416,67 |
Kapusta hlávková biela | 4,50 | 0,45 | 0,05 | 222,22 |
Kapusta hlávková červená | 6,10 | 0,61 | 0,06 | 163,93 |
Karfiol | 4,40 | 0,44 | 0,04 | 227,27 |
Karotka | 9,70 | 0,97 | 0,10 | 103,09 |
Kel hlávkový | 6,70 | 0,67 | 0,07 | 149,25 |
Kôpor | 7,80 | 0,78 | 0,08 | 128,21 |
Kukurica cukrová | 18,80 | 1,88 | 0,19 | 53,19 |
Melón | 6,50 | 0,65 | 0,07 | 153,85 |
Olivy | 0 | 0 | 0 | 0 |
Paprika červená | 5,20 | 0,52 | 0,05 | 192,31 |
Paprika zelená | 2,60 | 0,26 | 0,03 | 384,62 |
Paradajky | 4,60 | 0,46 | 0,05 | 217,39 |
Patizóny | 10,20 | 1,02 | 0,10 | 98,04 |
Pažítka | 8,10 | 0,81 | 0,08 | 123,46 |
Petržlen koreň | 12,20 | 1,22 | 0,12 | 81,97 |
Pór | 8,60 | 0,86 | 0,09 | 116,28 |
Reďkovky | 3,70 | 0,37 | 0,04 | 270,27 |
Repa červená | 10,60 | 1,06 | 0,11 | 94,34 |
Šalát hlávkový | 2,70 | 0,27 | 0,03 | 370,37 |
Šalát ľadový | 1,90 | 0,19 | 0,02 | 526,32 |
Špargľa | 4,10 | 0,41 | 0,04 | 243,90 |
Špenát | 4,10 | 0,41 | 0,04 | 243,90 |
Tekvica obyčajná | 6,20 | 0,62 | 0,06 | 161,29 |
Topinambury | 17 | 1,70 | 0,17 | 58,82 |
Uhorky šalátové | 2,60 | 0,26 | 0,03 | 384,62 |
Zeler | 9,90 | 0,99 | 0,10 | 101,01 |
Zemiaky skoré | 16,60 | 1,66 | 0,17 | 60,24 |
Cestoviny a ryža v surovom stave | ||||
Bezlepkové | 85 | 8,50 | 0,85 | 11,76 |
Bezlepkové kukuričné | 84 | 8,40 | 0,84 | 11,90 |
Bezvaječné | 76,60 | 7,66 | 0,77 | 13,05 |
Cestoviny Maggi | 78,20 | 7,82 | 0,78 | 12,79 |
Cestoviny Penam | 74,90 | 7,49 | 0,75 | 13,35 |
Cestoviny Spar bezvaječné | 76 | 7,60 | 0,76 | 13,16 |
Emka bezvaječné lastúrky | 76 | 7,60 | 0,76 | 13,16 |
Famili mušľová ryža | 84 | 8,40 | 0,84 | 11,90 |
Kuskus ryža | 71 | 7,10 | 0,71 | 14,08 |
Panzani Penne Riga Tricolore | 72 | 7,20 | 0,72 | 13,89 |
Panzani Špagety Express | 72 | 7,20 | 0,72 | 13,89 |
Ryža | 76,10 | 7,61 | 0,76 | 13,14 |
Ryža natural | 73,40 | 7,34 | 0,73 | 13,62 |
Mäsové výrobky | ||||
Bôčiková nátierka | 1 | 0,10 | 0,01 | 1 000 |
Kuracia paštéta (Marks/Spencer) | 0,30 | 0,03 | 0 | 3 333,33 |
Májka – krém (Hamé) | 4 | 0,40 | 0,04 | 250 |
Paštéta Čertova zmes (Pastierka) | 9 | 0,90 | 0,09 | 111,11 |
Paštéta pečeňová | 2 | 0,20 | 0,02 | 500 |
Mlieko a mliečne výrobky | ||||
Acidko 1% (Meggle) | 4,70 | 0,47 | 0,05 | 212,77 |
Acidko 3,6% (Meggle) | 4,70 | 0,47 | 0,05 | 212,77 |
Acidko biele | 4,70 | 0,47 | 0,05 | 212,77 |
Actimel biely sladený | 10,50 | 1,05 | 0,11 | 95,24 |
Actívia biela | 5,10 | 0,51 | 0,05 | 196,08 |
Akawi – biely syr zrejúci v soľnom náleve | 1,30 | 0,13 | 0,01 | 769,23 |
Balkán | 1 | 0,10 | 0,01 | 1 000 |
Banánové mlieko | 12,50 | 1,25 | 0,13 | 80 |
Bryndza 40 % | 1,70 | 0,17 | 0,02 | 588,24 |
Bryndza 50 % | 1,60 | 0,16 | 0,02 | 625 |
Camembert 48 % | 1,50 | 0,15 | 0,02 | 666,67 |
Čedar 50 % | 2,80 | 0,28 | 0,03 | 357,14 |
Čerstvý syr Président – s olivami | 2,30 | 0,23 | 0,02 | 434,78 |
Cmar 1 % | 3,80 | 0,38 | 0,04 | 263,16 |
Cottage 10 % | 2,50 | 0,25 | 0,03 | 400 |
Cottage 20 % | 1 | 0,10 | 0,01 | 1 000 |
Danette creme vanilkový (Danone) 125 g | 21,13 | 2,11 | 0,17 | 59,16 |
Danone Gervais | 4,80 | 0,48 | 0,05 | 208,33 |
Eidam 30 % | 1,80 | 0,18 | 0,02 | 555,56 |
Eidam 45 % | 0,90 | 0,09 | 0,01 | 1 111,11 |
Gouda 30 % | 1,80 | 0,18 | 0,02 | 555,56 |
Hermelín 45 % | 1,60 | 0,16 | 0,02 | 625 |
Jogurt biely 0,1 % 100 g | 5 | 0,50 | 0,05 | 200 |
Jogurt biely 1,5 % 100 g | 4,10 | 0,41 | 0,04 | 243,90 |
Jogurt biely 3,5 % 100 g | 4 | 0,40 | 0,04 | 250 |
Jogurt biely Dobrá máma 100 g | 5,50 | 0,55 | 0,06 | 181,82 |
Jogurt biely nízkotučný 100 g | 6,30 | 0,63 | 0,06 | 158,73 |
Jogurt Jogobella 100 g | 8,40 | 0,84 | 0,08 | 119,05 |
Jogurt klasik rajo 100 g | 14,50 | 1,45 | 0,15 | 68,97 |
Jogurt tami jahoda 100 g | 14 | 1,40 | 0,14 | 71,43 |
Kiri – smotanový 100 g | 2 | 0,20 | 0,02 | 500 |
Lučina 100 g | 2,50 | 0,25 | 0,03 | 400 |
Madeta Cottage 100 g | 3,30 | 0,33 | 0,03 | 303,03 |
Mascarpone | 1,50 | 0,15 | 0,02 | 666,67 |
Mliečna ryža vanilková 100 g | 35 | 3,50 | 0,35 | 28,57 |
Mlieko 1,5 % 100 g | 4,90 | 0,49 | 0,05 | 204,08 |
Mlieko 3,5 % 100 g | 4,80 | 0,48 | 0,05 | 208,33 |
Niva 50 % | 0,80 | 0,08 | 0,01 | 1 250 |
Olomoucké syrčeky 100 g | 2 | 0,20 | 0,02 | 500 |
Oštiepok 50 % | 3,10 | 0,31 | 0,03 | 322,58 |
Ovčí jogurt 100 g | 4,84 | 0,48 | 0,05 | 206,61 |
Pochúťková smotana 10 % 100 g | 3,60 | 0,36 | 0,04 | 277,78 |
Sedlčanský Hermelín s jogurtovými kultúrami | 0 | 0 | 0 | 0 |
Primátor 45 % | 2,20 | 0,22 | 0,02 | 454,55 |
Riccotta | 1,70 | 0,17 | 0,02 | 588,24 |
Smotana 33 % | 3,30 | 0,33 | 0,03 | 303,03 |
Veselá krava | 5,12 | 0,51 | 0,05 | 195,31 |
Syr Apetito | 2 | 0,20 | 0,02 | 500 |
Tofu | 1,50 | 0,15 | 0,02 | 666,67 |
Tvaroh jemný | 4 | 0,40 | 0,04 | 250 |
Nealkoholické a energetické nápoje | ||||
7 UP-Seven 100 ml | 11,4 | 1,1 | 0,11 | 87,72 |
Biela káva 100 ml | 4,25 | 0,4 | 0,04 | 235,29 |
Bonaqua jemne perlivá s príchuťou pomaranča 100 ml | 4,1 | 0,4 | 0,04 | 243,90 |
Caffé Latte cappuccino (Kunín) 100 ml | 9,8 | 1 | 0,10 | 102,04 |
Čaj ovocný, čierny, zelený, bylinkový nesladený bez mlieka 100 ml | 0 | 0 | 0 | 0 |
Čaj šípkový 100 g | 7,3 | 0,7 | 0,07 | 136,99 |
Cappucino 100 ml | 8,33 | 0,8 | 0,08 | 120,05 |
Cappy Ice Fruit jablko + hruška 100 ml | 10,2 | 1 | 0,10 | 98,04 |
Caro – instantná kávovina 100 g | 82,3 | 8,2 | 0,82 | 12,15 |
Čerstvá šťava z jablka 100 ml | 10,9 | 1,1 | 0,11 | 91,74 |
Čerstvá šťava z mrkvy 100 ml | 7 | 0,7 | 0,07 | 142,86 |
Čerstvá šťava z pomaranča 100 ml | 9 | 0,9 | 0,09 | 111,11 |
Coca-Cola 100 ml | 10,1 | 1 | 0,10 | 99,01 |
Dobrá voda ochutená 100 ml | 5,1 | 0,5 | 0,05 | 196,08 |
Džús Relax – čierne ríbezle a jablko 100 ml | 7 | 0,7 | 0,07 | 142,86 |
Džús Toma Multivitamín 50% 100 ml | 10,4 | 1,0 | 0,10 | 96,15 |
Džús-Dia 100 ml | 7,8 | 0,8 | 0,08 | 128,21 |
Džús-paradajkový 100% 100 ml | 3 | 0,3 | 0,03 | 333,33 |
Fanta 100 ml | 9 | 0,9 | 0,09 | 111,11 |
Jablková šťava nesladená 100 ml | 9,9 | 1 | 0,10 | 101,01 |
Kakao 100 ml | 9,2 | 0,9 | 0,09 | 108,70 |
Kofola bez cukru 100 ml | 0,04 | 0 | 0 | 0 |
Melta – kávová zmes 100 g | 5,4 | 0,5 | 0,05 | 185,19 |
Nesquik – čokoládový nápoj 100 ml | 7,9 | 0,8 | 0,08 | 126,58 |
Nutridrink neutral (Nutricia) 200 ml | 36,8 | 3,7 | 0,18 | 54,35 |
Paradajková šťava OTMA 100 ml | 5 | 0,5 | 0,05 | 200 |
Pepsi Max 100 ml | 0,04 | 0 | 0 | 25 000 |
Poděbradka ochutená 100 ml | 5,4 | 0,5 | 0,05 | 185,19 |
Rajec medovka (Kofola) 100 ml | 4,5 | 0,5 | 0,05 | 222,22 |
Sprite 100 ml | 19 | 1,9 | 0,19 | 52,63 |
Turecká káva sladená 100 g | 5,9 | 0,6 | 0,06 | 169,49 |
Voda, minerálky bez príchute 100 ml | 0 | 0 | 0 | 0 |
Zelený čaj s citrónom (Nativa Rauch) 100 g | 4,63 | 0,5 | 0,05 | 215,98 |
Obilniny, múka | ||||
Chocapic Nestlé 100 g | 79,90 | 7,99 | 0,80 | 12,52 |
Emco Čokolupienky 100 g | 84,90 | 8,49 | 0,85 | 11,78 |
Emco Müsli mix müsli a lupienky s 3 druhmi orechov 100 g | 58,10 | 5,81 | 0,58 | 17,21 |
Emco Ovsené vločky celozrnné jemné 100 g | 57 | 5,70 | 0,57 | 17,54 |
Krúpy 100 g | 78,80 | 7,88 | 0,79 | 12,69 |
Krúpy pohánkové 100 g | 73,60 | 7,36 | 0,74 | 13,59 |
Kuskus 100 g | 71 | 7,10 | 0,71 | 14,08 |
Múka bezlepková 100 g | 77,60 | 7,76 | 0,78 | 12,89 |
Múka celozrnná 100 g | 66,30 | 6,63 | 0,66 | 15,08 |
Múka hladká extra špeciál 100 g | 72,80 | 7,28 | 0,73 | 13,74 |
Múka hrubá T 450 100 g | 75,60 | 7,56 | 0,76 | 13,23 |
Múka pohánková 100 g | 65 | 6,50 | 0,65 | 15,38 |
Múka polohrubá T 550 100 g | 75 | 7,50 | 0,75 | 13,33 |
Múka sójová odtučnená 100 g | 37,70 | 3,77 | 0,38 | 26,53 |
Múka žitná T 1300 100 g | 76,90 | 7,69 | 0,77 | 13 |
Nesquik Nestle 100 g | 81,40 | 8,14 | 0,81 | 12,29 |
Ovsené vločky 100 g | 57 | 5,70 | 0,57 | 17,54 |
Pohánka 100 g | 73,60 | 7,36 | 0,74 | 13,59 |
Proso 100 g | 68,80 | 6,88 | 0,69 | 14,53 |
Pšenica 100 g | 60,90 | 6,09 | 0,61 | 16,42 |
Pšeničné klíčky Naturel 100 g | 32 | 3,20 | 0,32 | 31,25 |
Pšeničné otruby 100 g | 20,40 | 2,04 | 0,20 | 49,02 |
Pšeno 100 g | 71,40 | 7,14 | 0,71 | 14,01 |
Solamyl 100 g | 80 | 8 | 0 | 12,50 |
Orechy a semienka | ||||
Arašidy 100 g | 23,60 | 2,36 | 0,24 | 42,37 |
Gaštany 100 g | 41,10 | 4,11 | 0,41 | 24,33 |
Kešu oriešky 100 g | 27 | 2,70 | 0,27 | 37,04 |
Ľanové semienka 100 g | 13 | 1,30 | 0,13 | 76,92 |
Lieskové oriešky 100 g | 10,90 | 1,09 | 0,11 | 91,74 |
Mak 100 g | 24,30 | 2,43 | 0,24 | 41,15 |
Mandle 100 g | 19 | 1,90 | 0,19 | 52,63 |
Para orechy 100 g | 7,80 | 0,78 | 0,08 | 128,21 |
Píniové oriešky 100 g | 4 | 0,40 | 0,04 | 250 |
Pistácie 100 g | 17,10 | 1,71 | 0,17 | 58,48 |
Sezamové semienka 100 g | 16 | 1,60 | 0,16 | 62,50 |
Slnečnicové semienka 100 g | 15 | 1,50 | 0,15 | 66,67 |
Tekvica – semienka 100 g | 13,20 | 1,32 | 0,13 | 75,76 |
Vlašské orechy 100 g | 14,60 | 1,46 | 0,15 | 68,49 |
Ovocie | ||||
Ananás 100 g | 10,10 | 1,01 | 0,10 | 99,01 |
Avokádo 100 g | 1,90 | 0,19 | 0,02 | 526,32 |
Banán 100 g | 23 | 2,30 | 0,23 | 43,48 |
Baza 100 g | 13 | 1,30 | 0,13 | 76,92 |
Broskyne 100 g | 12,50 | 1,25 | 0,13 | 80 |
Brusnice 100 g | 13,70 | 1,37 | 0,14 | 72,99 |
Čerešne 100 g | 14,70 | 1,47 | 0,15 | 68,03 |
Citróny 100 g | 10,50 | 1,05 | 0,11 | 95,24 |
Čučoriedky 100 g | 14,70 | 1,47 | 0,15 | 68,03 |
Egreš 100 g | 10,60 | 1,06 | 0,11 | 94,34 |
Grapefruit 100 g | 9,60 | 0,96 | 0,10 | 104,17 |
Hrozno 100 g | 18,20 | 1,82 | 0,18 | 54,95 |
Hrušky 100 g | 15,50 | 1,55 | 0,16 | 64,52 |
Jablko 100 g | 14,40 | 1,44 | 0,14 | 69,44 |
Jahody 100 g | 8,80 | 0,88 | 0,09 | 113,64 |
Kivi 100 g | 9,10 | 0,91 | 0,09 | 109,89 |
Limetky 100 g | 10,60 | 1,06 | 0,11 | 94,34 |
Maliny 100 g | 11,60 | 1,16 | 0,12 | 86,21 |
Mandarínky 100 g | 10,60 | 1,06 | 0,11 | 94,34 |
Marhule 100 g | 13,40 | 1,34 | 0,13 | 74,63 |
Melón 100 g | 6,50 | 0,65 | 0,07 | 153,85 |
Nektárinky 100 g | 8 | 0,80 | 0,08 | 125 |
Ostružiny 100 g | 12 | 1,20 | 0,12 | 83,33 |
Pomaranče 100 g | 11,70 | 1,17 | 0,12 | 85,47 |
Ríbezle červené 100 g | 13,80 | 1,38 | 0,14 | 72,46 |
Slivky 100 g | 16,20 | 1,62 | 0,16 | 61,73 |
Višne 100 g | 12,60 | 1,26 | 0,13 | 79,37 |
Pečivo | ||||
Bábovka mramorová 100 g | 54,30 | 5,43 | 0,54 | 18,42 |
Bageta 100 g | 47 | 4,70 | 0,47 | 21,28 |
Buchty – lekvárové 100 g | 66,50 | 6,65 | 0,67 | 15,04 |
Chlieb graham 100 g | 51,70 | 5,17 | 0,52 | 19,34 |
Chlieb krehký tmavý 100 g | 77 | 7,70 | 0,77 | 12,99 |
Chlieb plnozrnný 100 g | 48,30 | 4,83 | 0,48 | 20,70 |
Chlieb pšenično-ražný 100 g | 54 | 5,40 | 0,54 | 18,52 |
Chlieb slnečnicový 100 g | 46,60 | 4,66 | 0,47 | 21,46 |
Chlieb toastový svetlý 100 g | 54,80 | 5,48 | 0,55 | 18,25 |
Fit chlieb celozrnný Penam 100 g | 35,20 | 3,52 | 0,35 | 28,41 |
Piškóty detské 100 g | 76,30 | 7,63 | 0,76 | 13,11 |
Rožok tukový 100 g | 59,90 | 5,99 | 0,60 | 16,69 |
Rožok vodový, žemľa 100 g | 60,10 | 6,01 | 0,60 | 16,64 |
Strúhanka 100 g | 78,10 | 7,81 | 0,78 | 12,80 |
Sucháre diétne 100 g | 81 | 8,10 | 0,81 | 12,35 |
Viaczrnný chlieb Delta 100 g | 49 | 4,90 | 0,49 | 20,41 |
Vianočka maslová 100 g | 60,80 | 6,08 | 0,61 | 16,45 |
Závin jablkový ťahaný 100 g | 50,90 | 5,09 | 0,51 | 19,65 |
Polotovary a fast food | ||||
Bageta Kurací sen Grotto 100 g | 82 | 8,20 | 0,82 | 12,20 |
Červená fazuľa s kukuricou v chili omáčke (Bonduelle) 100 g | 18,30 | 1,83 | 0,18 | 54,64 |
České buchty s tvarohom Light 100 g | 45 | 4,50 | 0,45 | 22,22 |
Chicken Roll 100 g | 66 | 6,60 | 0,66 | 15,15 |
Francúzska polievka vrecúšková 100 g | 3 | 0,30 | 0,03 | 333,33 |
Krupicová kaša 100 g | 19,73 | 1,97 | 0,20 | 50,68 |
Lasagne Bolognese (Nowaco) 100 g | 13,70 | 1,37 | 0,14 | 72,99 |
Lístkové cesto 100 g | 36 | 3,60 | 0,36 | 27,78 |
Marhuľové knedle mrazené 100 g | 28,20 | 2,82 | 0,28 | 35,46 |
Masox kocka 13 g 100 g | 1,35 | 0,14 | 0,01 | 740,74 |
Obložený chlebíček s paradajkami priemerne 1 kus = 61 g | 13,60 | 1,36 | 0,22 | 44,85 |
Obložený chlebíček s ruským vajcom priemerne 1 kus = 84 g | 14,30 | 1,43 | 0,17 | 58,74 |
Obložený chlebíček šunkový – 1 kus = 71 g | 14,30 | 1,43 | 0,20 | 49,65 |
Pene Pollo s kuracím mäsom a sicílsku omáčkou (Tesco) 100 g | 15,25 | 1,53 | 0,15 | 65,57 |
Pizza Hawai Dr. Oetker 100 g | 27,40 | 2,74 | 0,27 | 36,50 |
Pizza šunková – priemer Dr. Oetker 100 g | 27 | 2,70 | 0,27 | 37,04 |
Popcorn bežná porcia – KFC 110 g | 11 | 1,10 | 0,10 | 100 |
Puding čokoládový 100 g | 19,10 | 1,91 | 0,19 | 52,36 |
Ryžová kaša 100 g | 29,93 | 2,99 | 0,30 | 33,41 |
Šalát vlašský priemerne 100 g | 8,50 | 0,85 | 0,09 | 117,65 |
Segedínsky guláš 100 g | 10 | 1 | 0,10 | 100 |
Šiška s džemom – priemer 100 g | 51,80 | 5,18 | 0,52 | 19,31 |
Špenátové halušky 100 g | 22,60 | 2,26 | 0,23 | 44,25 |
Tortellini plnené špenátom a syrom 100 g | 46 | 4,60 | 0,46 | 21,74 |
Zeleninový bujón – 1 kocka 100 g | 0,50 | 0,05 | 0,01 | 2 000 |
Zemiakové halušky Gnocchi 100 g | 33,90 | 3,39 | 0,34 | 29,50 |
Zemiakové placky s kapustou 100 g | 23 | 2,30 | 0,23 | 43,48 |
Prílohy v reštaurácii | ||||
Dresing 50 g | 5 | 0,50 | 0,10 | 100 |
Dusená ryža 150 g | 35 | 3,50 | 0,23 | 42,86 |
Fitnes šalát 300 g | 10 | 1 | 0,03 | 300 |
Grécky šalát 300 g | 5 | 0,50 | 0,02 | 600 |
Hranolčeky 150 g | 45 | 4,50 | 0,30 | 33,33 |
Kapustový šalát 150 g | 5 | 0,50 | 0,03 | 300 |
Knedľa 160 g | 65 | 6,50 | 0,41 | 24,62 |
Mrkvový šalát s jablkom 150 g | 15 | 1,50 | 0,10 | 100 |
Pečené zemiaky 100 g | 15 | 1,50 | 0,15 | 66,67 |
Šopský šalát 300 g | 5 | 0,50 | 0,02 | 600 |
Uhorka sterilizovaná 50 g | 0 | 0 | 0 | 0 |
Varené zemiaky 200 g | 30 | 3 | 0,15 | 66,67 |
Zemiakové krokety 80 g | 20 | 2 | 0,25 | 40 |
Slovenské špeciality v reštaurácii | ||||
Bryndzové halušky so slaninou 300 g | 40 | 4 | 0,13 | 75 |
Bryndzové pirohy so smotanou a slaninou 300 g | 30 | 3 | 0,10 | 100 |
Čiernohorský bravčový rezeň (bez prílohy) 150 g | 20 | 2 | 0,13 | 75,00 |
Francúzske zemiaky 250 g | 50 | 5 | 0,20 | 50 |
Granatiersky pochod 150 g | 30 | 3 | 0,20 | 50 |
Grilované kuracie stehno bez kosti (bez prílohy) 100 g | 0 | 0 | 0 | 0 |
Jelení guláš (bez prílohy) 150 g | 5 | 0,50 | 0,03 | 300 |
Kačacia, husacia pečeň (bez prílohy) 150 g | 0 | 0 | 0 | 0 |
Kuracie soté so zeleninou (bez prílohy) 150 g | 10 | 1 | 0,07 | 150 |
Morčacie rezne v cestíčku (bez prílohy) 150 g | 15 | 1,50 | 0,10 | 100 |
Pečená šunka s vajcom 100 g | 0 | 0 | 0 | 0 |
Plnená paprika so zemiakmi 150 g | 50 | 5 | 0,33 | 30 |
Prírodný bravčový rezeň na šampiňónoch (bez prílohy) 150 g | 5 | 0,50 | 0,03 | 400 |
Pstruh na rošte (bez prílohy) 200 g | 0 | 0 | 0 | 0 |
Rizoto s bravčovým mäsom a syrom 130 g | 30 | 3 | 0,23 | 43,33 |
Sedliacka omeleta 100 g | 10 | 1 | 0,10 | 100 |
Vyprážaný encián (bez prílohy) 120 g | 20 | 2 | 0,17 | 60 |
Vyprážaný karfiol (bez prílohy) 160 g | 25 | 2,50 | 0,16 | 64 |
Vyprážaný kurací rezeň (bez prílohy) 150 g | 15 | 1,50 | 0,10 | 100 |
Vyprážaný syr (bez prílohy) 150 g | 20 | 2 | 0,13 | 75,00 |
Zeleninové rizoto 370 g | 50 | 5 | 0,14 | 74 |
Zemiakové knedle s údeným mäsom 300 g | 60 | 6 | 0,20 | 50 |
Strukoviny | ||||
Cícerové bôby | 49,60 | 4,96 | 0,50 | 20,16 |
Fazuľa | 61,60 | 6,16 | 0,62 | 16,23 |
Hrach | 57,20 | 5,72 | 0,57 | 17,48 |
Sója | 16,10 | 1,61 | 0,16 | 62,11 |
Sójové klíčky | 1,70 | 0,17 | 0,02 | 588,24 |
Šošovica | 59,50 | 5,95 | 0,60 | 16,81 |
Teplé nápoje | ||||
Čaj (bez cukru) 1,5 g | 0 | 0 | 0 | 0 |
Cukor hygienicky balený (1 ks) | 5 | 0,50 | 1 | 10 |
Káva (bez cukru, turecká, espresso) 7 g | 0 | 0 | 0 | 0 |
Med (1 ks) 20 g | 15 | 1,50 | 0,75 | 13,33 |
Mlieko do kávy (1 ks) | 0 | 0 | 0 | 0 |
Zmrzlina (100 g) | ||||
Cornetto Soft stracciatella | 17,80 | 1,78 | 0,18 | 56,18 |
Cornetto vanilka | 18 | 1,80 | 0,18 | 55,56 |
Eskimo | 18 | 1,80 | 0,18 | 55,56 |
Ledňáček vanilkový | 17 | 1,70 | 0,17 | 58,82 |
Magnum mandle | 23 | 2,30 | 0,23 | 43,48 |
Míša tvarohový v čokoláde | 19,80 | 1,98 | 0,20 | 50,51 |
Mrož – jahodovo-tvarohový | 43,10 | 4,31 | 0,43 | 23,20 |
Nogger karamel | 23,10 | 2,31 | 0,23 | 43,29 |
Ruská zmrzlina | 10,80 | 1,08 | 0,11 | 92,59 |
Twister ananás. mliečny krém | 21,30 | 2,13 | 0,21 | 46,95 |
Viennetta tvaroh-malina | 12 | 1,20 | 0,12 | 83,33 |
Recepty, vďaka ktorým udržíte svoj diabetes pod kontrolou
Raňajky
Varené cesnakové vajcia
- Čo treba: 4 vajcia, 5 dag masla, 4 strúčiky cesnaku, soľ
- Ako na to: Vajcia uvaríme natvrdo, rozpustíme maslo a vmiešame doň roztlačený cesnak. Uvarené vajcia ošúpeme, rozkrojíme na polovicu a vyberieme žĺtky. Do bielkov vložíme dve lyžičky masla s cesnakom, trochu posolíme a necháme chvíľu vychladnúť v chladničke a podávame.
Zelerová nátierka
- Čo treba: 30 g očisteného zeleru, 1 strúčik cesnaku, 1 ČL citrónovej šťavy, 1 ČL mlieka, 7 g rastlinného tuku, soľ, vodu
- Ako na to: Očistený zeler zalejeme vodou, do ktorej sme pridali citrónovú šťavu, aby nesčernel. Zeler a cesnak postrúhame na jemnom strúhadle. Vymiešame ich s mliekom a rastlinným tukom na jemnú nátierku. Podľa potreby dochutíme štipkou soli. Necháme postáť 15 minút na chladnom mieste, aby sa chute premiešali.
Zeleninová nátierka
- Čo treba: 10 g rastlinného tuku alebo masla, horčicu, 5 až 10 g cibule, 15 g mrkvy, 25 g zelenej papriky, 15 až 20 g paradajok, 1/4 na tvrdo uvareného vajca, soľ, mleté čierne korenie, pažítku
- Ako na to: Tuk vymiešame s horčicou do peny, pridáme postrúhanú cibuľu, mrkvu a nadrobno pokrájanú papriku, paradajky a vajce. Vymiešame dohladka. Dochutíme korením, soľou a na jemno pokrájanou pažítkou.
Nátierka z reďkoviek
- Čo treba: zväzok reďkoviek, 1/2 zväzku jarnej cibuľky, 125 g nízkotučného tvarohu, soľ, korenie, byliny, celozrnné pečivo
- Ako na to: Zväzok reďkoviek umyjeme, nastrúhame nahrubo a zbavíme ich nadbytočnej vody. Umytú cibuľku najemno nasekáme a pridáme k reďkovkám. Všetko dobre premiešame spolu s tvarohom. Nakoniec nátierku okoreníme, posolíme a podávame s celozrnným pečivom.
Nivová nátierka
- Čo treba: 300 g syra niva, 1 kyslú smotanu, 1 strúčik cesnaku, 1 stredne veľkú cibuľu, mleté korenie
- Ako na to: Syr nastrúhame na jemno a premiešame s kyslou smotanou. Cibuľu nakrájame nadrobno, roztlačíme cesnak a všetko premiešame. Pridáme mleté čierne korenie, masu premixujeme a podávame.
Rybacia nátierka
- Čo treba: 2 ks rybacej konzervy vo vlastnej šťave, 3 ks syrokrému, 1 stredne veľkú cibuľu, 1 PL horčice, šťavu z citróna, soľ
- Ako na to: Z konzervy zlejeme šťavu, rybu roztlačíme vidličkou, pridáme syrokrém, horčicu, nadrobno nakrájanú cibuľu, dochutíme soľou a čiernym korením a rozmixujeme. Nakoniec pridáme šťavu z citróna a znovu dobre premiešame.
Falošná treska
- Čo treba: 250 g tvarohu, 2 vajíčka na tvrdo, 1 mrkva, 2 kyslé uhorky, 1 cibuľa, trocha nátierkového masla, horčica, soľ
- Ako na to: Vajíčka a cibuľu pokrájame, mrkvu a uhorky postrúhame a všetko spolu zmiešame a podávame.
Praženica s reďkovkami
- Čo treba: zväzok reďkvičiek, 1 cibuľu, 5 vajec, maslo, korenie, jarnú cibuľku na dochutenie
- Ako na to: Na masle osmažíme ošúpanú a na jemno nakrájanú cibuľu, pridáme reďkovky pokrájané na slížiky a restujeme do sklovita. Vmiešame rozšľahané vajcia so soľou a korením a miešame. Hotovú praženicu servírujeme posypanú zelenou cibuľkou.
Fazuľová nátierka so zelerom
- Čo treba: 1 konzervu bielych fazúľ v slanom náleve, 1 až 2 PL olivového oleja, 100 – 150 g zeleru, 75 g údeného eidamu, soľ, korenie
- Ako na to: Fazuľu zlejeme, necháme odkvapkať a potom ju rozmixujeme. Nastrúhame syr aj zeler na hrubom strúhadle. Do fazule vmiešame olivový olej, osolíme a okoreníme. Pridáme nastrúhané suroviny a podávame.
Polievky
Krúpková polievka
- Čo treba: 1 ČL hladkej múky, 250 ml vývaru zo zeleniny, 1 PL krúpok, 1/2 ČL vegety, mleté čierne korenie, majorán, soľ
- Ako na to: Múku opražíme nasucho, rozriedime vývarom zo zeleniny a dobre rozšľaháme, aby sa nevytvorili hrudky. Povaríme asi 30 minút a precedíme. Krúpky prepláchneme a uvaríme v zeleninovom vývare domäkka. Pridáme do pripraveného polievkového základu, dochutíme mletým korením, vegetou, majoránom a soľou a pridáme uvarenú, na kocky nakrájanú zeleninu. Hotovú polievku ochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Zemiaková polievka
- Čo treba: 50 g zemiakov, vodu, 3 g oleja, 50 g koreňovej zeleniny, 20 g cibule, 1 ČL múky, strúčik cesnaku, majorán, soľ a mleté čierne korenie
- Ako na to: Umyté a očistené zemiaky nakrájame na kocky, dáme variť do vriacej, mierne osolenej vody. Očistenú a umytú zeleninu pokrájame na rezance, zľahka opečieme na troche oleja spolu s postrúhanou cibuľou a prelisovaným cesnakom, zalejeme vodou a dusíme do mäkka. Múku opražíme nasucho, zalejeme vriacou vodou a precedenú pridáme do varených zemiakov. Spolu povaríme aspoň 30 minút. Nakoniec pridáme udusenú zeleninu, dochutíme majoránom a podľa potreby dochutíme mletým korením a soľou.
Kelová polievka
- Čo treba: 5 g oleja, 20 g cibule, 100 g očisteného kelu, 50 g koreňovej zeleniny, 1/2 malého zemiaka, 4 g šampiňónov, vodu, soľ, mleté korenie, 1 PL závarky (krupicové halušky alebo cestoviny) do každého taniera
- Ako na to: Na oleji podusíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájaný kel a koreňovú zeleninu, na kocky pokrájané zemiaky a šampiňóny. Zalejeme horúcou vodou, osolíme a pridáme korenie. Do vriacej polievky zavaríme krupicové halušky.
Krupicové halušky: Pripravíme ich z rozšľahaného vajca, krupice a oleja. Lyžičkou, ktorú namáčame do vriacej polievky, tvarujeme malé halušky.
Nivová polievka
- Čo treba: 100 g nivy, 150 ml polotučného mlieka, solčanka, 1/2 hovädzieho bujónu, 1/2 celozrnnej žemle
- Ako na to: Bujón rozpustíme vo vriacej vode, ochutíme solčankou a povaríme. Pridáme mlieko a necháme prejsť varom. Na záver pridáme rozdrobenú nivu a necháme ju rozpustiť. Podávame s opraženou celozrnnou žemľou pokrájanou na kocky.
Hrachová polievka s krúpami
- Čo treba: 60 g lúpaného hrachu, 10 g hladkej múky, 20 g oleja, 50 g cibule, 10 g krúp, 1 žĺtok, petržlenová vňať, soľ, korenie, 1/2 dl mlieka, 1/2 l vývaru, cesnak, majorán
- Ako na to: Hrach na noc namočíme. Na druhý deň ho scedíme a dáme variť do vývaru. Na oleji osmažíme cibuľku, pridáme múku a petržlenovú vňať a zalejeme už uvareným hrachom aj s vývarom. Krúpy uvaríme do mäkka, scedíme, prepláchneme a pridáme do vriacej polievky. Žĺtok rozmiešame v mlieku a prilejeme do polievky. Osolíme, okoreníme podľa chuti. Môžeme pridať trochu majoránu a 2 strúčiky cesnaku.
Hlavné jedlá
Kuskus s mäsovou zmesou
- Čo treba: soľ, 2 stopky zeleru, 150 g kuracieho mäsa, 1 ks malá čili paprička, 5 PL konzervovanej bielej fazule, 1 ks cibuľa, 300 g kuskusu, mleté čierne korenie, 3 strúčiky cesnaku, 1 ks kapie, 250 g bravčovej pečene, podľa chuti čerstvý strúhaný zázvor, čerstvá strúhaná kurkuma, podľa potreby olej, vývar
- Ako na to: Najskôr si podľa návodu na obale pripravíme kuskus. Kuracie plátky umyjeme, osušíme, naklepeme a nakrájame na kocky. Pečeň očistíme, umyjeme a osušenú nakrájame na tenké rezance. Kapiu umyjeme, zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. Cesnak ošúpeme a prelisujeme. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na plátky. Zeler umyjeme a nakrájame na plátky. Fazuľu necháme odkvapkať. Koreň kurkumy a čerstvý zázvor očistíme a nastrúhame. Čili papričku zbavíme jadierok a jemne nasekáme. Na väčšom množstve oleja prudko orestujeme kuracie mäso a pečeň. Pridáme kapiu, zeler, cibuľu, cesnak, kurkumu, zázvor, čili papričku a za stáleho miešania zmes restujeme, kým zelenina neskrehne. Nakoniec pridáme odkvapkanú fazuľu, podľa potreby okoreníme a osolíme, prípadne podlejeme niekoľkými lyžicami vývaru a vmiešame kuskus.
Kuracie pečienky s opečenými zemiakmi
- Čo treba: 150 g údenej slaniny, 2 ks červenej cibule, 0,5 kg kuracích pečienok, 2 strúčiky cesnaku, 1 kg zemiakov, 1 ks bielej cibule, 0,5 ČL drvenej rasce, 1 ČL majoránu, podľa chuti soľ, čili, mleté čierne korenie, podľa potreby olej na vyprážanie
- Ako na to: Kuracie pečienky vo vode odkrvíme, prepláchneme a odblaníme. Pečeň môžeme trochu prekrojiť, aby z nej neboli veľké kusy. Zemiaky oškrabeme a dáme variť do osolenej vody s rascou. Bielu a jednu červenú cibuľu rozštvrtíme a nakrájame na tenké rezance. Cesnak olúpeme a nadrobno nasekáme. Údenú slaninu nakrájame na kocky a jednu červenú cibuľu nasekáme nadrobno. V panvici rozpálime olej, vsypeme pečeň, nemiešame, a necháme ju zatiahnuť. Rezančeky cibule primiešame k pečeni, okoreníme a okoreníme. Občas zamiešame a necháme vydusiť šťavu, ktorú pustila cibuľa. Ku koncu vmiešame lyžičku majoránu, nasekaný cesnak a osolíme. Nakrájanú slaninu rozpustíme, primiešame nasekanú červenú cibuľu a jemne osolíme. Osmažíme a potom na cibuľu nasypeme scedené zemiaky, spoločne chvíľu opekáme a podávame ako prílohu s kuracou pečeňou.
Mediteránske kura s hnedou ryžou
- Čo treba: 40 dkg kuracích pŕs, 10 dkg cibule, 2 PL olivového oleja, 3 dkg olív, 20 dkg paradajok, 1 PL citrónovej šťavy, cesnak, 20 dkg hnedej ryže, 1/2 PL oleja
- Ako na to: Kuracie prsia a paradajky nakrájame na kocky, cibuľu a olivy nakrájame nadrobno. Polovicu lyžice oleja použijeme pod ryžu a udusíme ju. Na olivovom oleji opečieme cibuľu a mäso, pridáme nakrájané olivy a paradajky a cesnak, soľ, korenie a citrónovú šťavu. Pod pokrievkou na slabom plameni udusíme. Podávame teplé s ryžou.
Zeleninové cestoviny
- Čo treba: 20 dkg cestovín, 25 dkg cukety, 15 dkg patizónu, 1 ks papriky, 20 dkg cherry paradajok, 10 dkg cibule, 2 až 3 strúčiky cesnaku, 3 až 4 listy bazalky, oregano, 3 PL olivového oleja
- Ako na to: Necháme zovrieť vodu, do ktorej pridáme lyžicu oleja a soľ. Medzitým na tenké plátky nakrájame cibuľu, a na 2 PL oleja ju opečieme spolu s nadrobno nakrájaným cesnakom. Pridáme na pásiky nakrájanú cukinu, patizón a papriku, posolíme, pridáme bylinky a opečieme. Chvíľu podusíme, aby zelenina zostala chrumkavá. Nakrájame paradajky a pridáme k zelenine, premiešame, pridáme uvarené cestoviny, všetko spolu dobre premiešame a podávame.
Pečené pikantné bravčové
- Čo treba na 1 porciu: 80 až 100 g bravčového mäsa, 1 ČL horčice, soľ, korenie, 1 ČL oleja, 20 g cibule, 1 paradajku, 1 papriku
- Ako na to: Mäso umyjeme, osolíme, potrieme horčicou, posypeme korením a dáme do pekáča s troškou oleja. Opečieme po oboch stranách, podlejeme vodou, pridáme pokrájanú cibuľu a zeleninu a pod pokrievkou pečieme domäkka za občasného polievania výpekom. Potom mäso bez pokrievky zapečieme do červena.
Cibuľová roštenka
- Čo treba: 80 g hovädzieho mäsa bez kosti, 10 g oleja, 30 g cibule, soľ, korenie, 5 g múky, vodu
- Ako na to: Očistené hovädzie mäso umyjeme, pokrájame na primerané plátky, ktoré naklepeme, na okraji narežeme, osolíme, okoreníme a rýchle opečieme na teflonovej panvici po oboch stranách. Na troche oleja speníme očistenú, umytú a pokrájanú cibuľu. Pridáme opečenú roštenku, podlejeme vriacou vodou a pod pokrievkou dusíme domäkka. Mäso vyberieme do čistej nádoby. Šťavu vydusíme na tuk, zaprášime preosiatou múkou a po krátkom osmažení zalejeme vlažnou vodou. Pomiešame a zvoľna povaríme asi pol hodiny. Uvarenú šťavu precedíme na roštenku a spolu krátko povaríme.
Karbonátok z rybieho filé
- Čo treba: 100 g filé, 1 PL strúhanky, 1/5 ks vajca, soľ, 20 g cibule, korenie na ryby, rascu, 1 ČL oleja, na špic noža čerstvého masla
- Ako na to: Rybie filé umyjeme, pokrájame na kúsky a posypeme strúhankou, vyžmýkame, zľahka zamiešame vyšľahané vajce so štipkou soli, cibuľu a korenie. Zmiešame do kompaktnej masy, z ktorej vyformujeme karbonátok. Na teflonovej panvičke ho na troche oleja rýchlo opečieme z oboch strán. Prikryjeme pokrievkou a udusíme domäkka. Potom pokrievku odložíme a zapečieme do červena. Teplé karbonátky pred podávaním potrieme čerstvým maslom. Podávame so zemiakmi alebo zemiakovou kašou
Fazuľový guláš so sójovým mäsom
- Čo treba: 20 g cibule, 5 g oleja, 100 g paradajok a papriky, 100 g varenej fazule, bobkový list, 20 g sójových kociek
- Ako na to: Pokrájanú cibuľu speníme na malom množstve oleja. Pridáme pokrájanú papriku a paradajku a udusíme. Prebratú fazuľu premyjeme a namočíme do studenej vody na 24 hodín. Vodu zlejeme a v čistej vode fazuľu uvaríme s bobkovým listom domäkka. Uvarenú fazuľu pridáme k zeleninovému leču spolu s udusenými sójovými kockami. (Sójové kocky zalejeme horúcim vývarom na 2 až 3 hodiny. Vyžmýkame, podlejeme vodou alebo vývarom a udusíme domäkka.) Všetko spolu zmiešame a dochutíme soľou a korením. Podávame s tmavým chlebom.
Zemiakové placky
- Čo treba: 300 g očistených zemiakov, 3 PL múky, pol vajca, soľ, koreniny: majorán, rascu, čierne korenie, cesnak, 20 g cibule
- Ako na to: Očistené zemiaky rozmixujeme alebo postrúhame. Zlejeme vodu, ktorá sa oddelila od zemiakovej masy, a pridáme ostatné suroviny. Po dôkladnom premiešaní robíme malé zemiakové placky (7 až 8 ks), ktoré opečieme na vymastenej teflonovej panvičke.
Parené celozrnné knedle
- Čo treba: 500 g špaldovej (grahamovej) celozrnnej múky, 500 g pšeničnej múky polohrubej, trochu soli, 40 g pekárskych kvasníc, 6 – 7 dl vody, olej na potretie
- Ako na to: Odvážime múky, pridáme morskú soľ, vodu a kvasnice rozmiešané v troške vody. Spracujeme vláčne primerane husté cesto, ktoré necháme 30 až 40 minút kysnúť na teplom mieste prikryté utierkou. Vykysnuté cesto rozdelíme na drevenej pomúčenej doske na rovnaké diely, z ktorých vypracujeme bochníky. Necháme opäť vykysnúť asi 15 až 20 minút. Z nakysnutých bochníkov sformujeme knedle a necháme kysnúť ďalších 15 až 20 minút. Nakysnuté knedle paríme zvyčajným spôsobom.
Kuracie stehná na medovej zelenine
- Čo treba: 2 kuracie stehná, 1 balenie mrazenej zeleniny pod sviečkovicu, 2 PL medu, soľ, korenie, sladkú mletú papriku, tymian, olivový olej
- Ako na to: Najskôr si pripravíme dve kuracie stehná, ktoré umyjeme, osolíme, okoreníme a ochutíme korením podľa chuti. Tymian je vhodné pridať až v priebehu pečenia, prípadne na záver. Keď budú stehná pripravené, vložíme ich do rúry, pokvapkáme olivovým olejom a necháme piecť. V medzičase pripravíme zeleninu. Podusíme ju na kvapke olivového oleja, trochu posolíme. Keď bude mäkká, pridáme dve lyžice medu a trochu vody. Celé premiešame. Zeleninu vysypeme na tanier, na ňu položíme kuracie stehno.
Kura na paprike
- Čo treba: 120 g kuracieho mäsa bez kostí, 1 ČL oleja, mletú sladkú papriku, 20 g cibule, 20 g kapie alebo zelenej papriky, 1 PL kečupu, 2 PL smotany, soľ, 5 g hladkej múky
- Ako na to: Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na oleji a primiešame mäso nakrájané na kocky. Za stáleho miešania ho opekáme do vydusenia šťavy. Poprášime mletou paprikou, osolíme, podlejeme trochou vody a dusíme za častého miešania takmer do mäkka. Potom pridáme nakrájanú kapiu, kečup, múku rozmiešanú v smotane, podľa potreby podlejeme vodou a krátko podusíme.
Plnené kura
- Čo treba: 1 kura, 1 rožok, 1 vajce, mlieko, 40 g póru, 40 g červenej papriky alebo kapie, soľ, muškátový oriešok, 40 g kuracích pečienok. Šalát: 800 g mrkvy, citrónovú šťavu, cukor, chren
- Ako na to: Rožok rozkrájame na malé kocky a polejeme mliekom. Pridáme vajce, soľ, muškátový oriešok a všetko premiešame. Pór, pečienky a papriku nakrájame na prúžky a pridáme do zmesi. Kura posolíme a naplníme. Pečieme vo vyhriatej rúre a podlievajme vodou. Servírujeme s varenými zemiakmi a mrkvovým šalátom s chrenom. Jemne nastrúhanú mrkvu polejeme citrónovou šťavou, osladíme. Chren vmiešame do mrkvy alebo ním ozdobíme šalát na tanieri.
Zeleninové cestoviny
- Čo treba: 3 šálky celozrnných cestovín, 1 brokolicu, 2 menšie mrkvy, polovicu neošúpanej cukety, hrsť šampiónov, petržlenovú vňať, bazalku, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, olivový olej na varenie
- Ako na to: Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme šampiňóny, podlejeme troškou vody a chvíľu podusíme. Pridáme nakrájanú mrkvu a cuketu a dusíme ďalšie 3 minúty. Tesne pred dokončením pridáme nadrobno nakrájanú brokolicu. Tú stačí dusiť 1 minútu, aby nestratila farbu. Odstavíme osolíme a okoreníme bazalkou a petržlenovou vňaťou. Zmes zmiešame s uvarenými cestovinami. Na tanieri môžeme posypať syrom a pokvapkať kečupom.
Morčacie medailóniky na karí
- Čo treba: 2 plátky morčacieho mäsa, 20 g oleja, 10 g hladkej múky, 1 ČL korenia karí, soľ, na ozdobu napríklad ríbezle
- Ako na to: Plátky mäsa ľahko naklepeme, posolíme a opečieme na oleji. Potom upečené vyberieme z oleja, pridáme múku, ktorú ľahko opražíme, ochutíme korením karí a zriedime trochou vody. Vložíme späť mäso, podlejeme vodou a dodusíme. Porcie ozdobíme a podávame s ryžou a so šalátom.
Plnené a zapečené kuracie prsia
- Čo treba: 500 g kuracích pŕs, 100 g schwarzwaldskej šunky, 125 g mozzarelly, sušené paradajky v oleji, olej zo sušených paradajok, soľ, korenie, čerstvé bylinky (bazalka, rozmarín, tymian), zemiaky
- Ako na to: Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky. Opatrne cez fóliu naklepeme, osolíme a okoreníme. Na každý plátok mäsa dáme šunku, kúsok mozzarelly, sušenej paradajky a bylinky. Mäso stočíme do závitku a zopneme špáradlom. Ešte posolíme a okoreníme. Zemiaky umyjeme, nakrájame na plátky a dáme do zapekacej misy. Zemiaky posolíme a posypeme bylinkami a sušenými paradajkami. Závitky sprudka opečieme zo všetkých strán na oleji zo sušených paradajok. Opečené závitky dáme do zapekacej misy, prelejeme výpekom. Môžeme pridať ešte trochu oleja z paradajok. Misu prikryjeme alobalom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme asi 30 minút. Odstránime alobal, na závitky uložíme plátky mozzarelly, vrátime do rúry, zapneme gril a necháme 3 až 5 minút grilovať.
Bravčový rezeň so zelerom a syrom
- Čo treba: 2 plátky bravčového mäsa, soľ, korenie, 150 g zeleru, citrónovú šťavu, 20 g rastlinného tuku, 20 g cibule, 2 PL strúhaného eidamu 30 %, 2 ČL paradajkového pretlaku, 1 ČL oleja
- Ako na to: Naklepaný rezeň posolíme, okoreníme a z každej strany opečieme na oleji asi 4 minúty. Zeler nahrubo nastrúhame, pokvapkáme citrónovou šťavou, posolíme a dusíme. Skôr ako úplne zmäkne, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu s paradajkovým pretlakom a ešte chvíľu dusíme. Aj treba, pridáme trochu vody. Na opečené mäso rozotrieme pripravenú zmes, posypeme strúhaným syrom a krátko grilujeme.
Fileta na víne
- Čo treba: 120 g rybacej filety, 2 ČL oleja, soľ, 20 g cibule, 1 väčší strúčik cesnaku, 20 g mrkvy, 10 g zeleru, 3 PL bieleho vína alebo citrónovej šťavy
- Ako na to: Filetu osolíme, opatrne opečieme po oboch stranách na oleji a vyberieme. Na oleji osmažíme cibuľu nakrájanú na kolieska a zeleninu nakrájanú na slížiky. Zalejeme vínom, vložíme späť opečenú porciu ryby a chvíľu necháme prehriať. Mäkkú rybu preložíme na tanier a prelejeme výpekom. Ako prílohu môžeme podávať varené zemiaky.
Šaláty
Tuniakový šalát
- Čo treba: 1 konzervu tuniaka, 1 vajce, 150 g zemiakov, 150 g zelených fazuliek, 4 olivy, 5 ks kapary, 2 cherry paradajky, majonézu
- Ako na to: Uvaríme zemiaky a vajce. Do majonézy pridáme vajce, trochu horčice, soľ a korenie, olivy a rozmixujeme. Nakrájame varené zemiaky a paradajky, pridáme zelené fazuľky, tuniaka a vymiešanú majonézu a premiešame.
Čerstvý špenátový šalát
- Čo treba: 250 g čerstvého špenátu, 100 g cibule, 100 g čerstvých hríbov, 2 PL balzamikového octu, 2 PL olivového oleja, čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku
- Ako na to: V mise zmiešame huby, špenát a cibuľu a v druhej mise balzamikový ocot, olivový olej a roztlačený cesnak. Dresingom zalejeme šalát a premiešame. Trochu okoreníme a podávame.
Jemný cviklový šalát
- Čo treba na 1 porciu: 100 g uvarenej cvikly, vodu, tabletku sladidla, pár kvapiek citrónovej šťavy
- Ako na to: Uvarenú a očistenú cviklu postrúhame na jemnom strúhadle alebo pokrájame na malé kocky. Zalejeme nálevom z vody, sladidla a citrónovej šťavy.
Mrkvový šalát s pomarančom
- Čo treba na 1 porciu: 1 malú očistenú mrkvu, pol pomaranča, citrón na dochutenie, sladidlo podľa potreby, vodu
- Ako na to: Očistenú mrkvu postrúhame na jemnom strúhadle. Pomaranč olúpeme a pokrájame na malé kocky. Spolu zmiešame, pridáme trochu vody, pár kvapiek citrónovej šťavy a podľa potreby sladidlo. Šalát v miske ozdobíme lístkom medovky alebo v sezóne drobným ovocím.
Zeleninový šalát so žihľavou
- Čo treba na 1 porciu: 100 g paradajok, 1 papriku, 10 mladých žihľavových lístkov, 1 malú cibuľu a strúčik cesnaku, 1 ČL olivového oleja, mleté korenie, štipku soli, sladidlo, citrónovú šťavu
- Ako na to: Umyté mladé lístky žihľavy sparíme horúco vodou. Vychladíme ich a pokrájame na rezance. Umytú a očistenú papriku a paradajky pokrájame nadrobno. Cibuľu, cesnak, citrónovú šťavu, olej, korenie, soľ a sladidlo rozmixujeme a týmto dresingom zalejeme pripravenú zeleninu.
Šošovicový šalát
- Čo treba: šošovicu, 1 bobkový list, tymian, horčicu, olivový olej, soľ, korenie, cukor, citrón, zmes Mexico, jarnú cibuľku, červenú papriku
- Ako na to: Šošovicu namočíme na polhodinu a potom zlejeme. V novej vode uvaríme do mäkka s bobkovým listom a trochou tymianu. Šošovicu zlejeme a zamiešame do nej dresing. Pridáme zeleninu, soľ, korenie, dochutíme citrónom, cukrom. Dresing: v miske vyšľaháme olivový olej s horčicou, so soľou, s korením a citrónovou šťavou.
Baklažánový šalát s cestovinou
- Čo treba: 120 g celozrnných cestovín, soľ, 1 pór, 1 PL olivového oleja, 1 menší baklažán, 2 strúčiky cesnaku, vegeta light, 2 PL citrónovej šťavy, sušená bazalka.
- Ako na to: cestoviny uvaríme v mierne osolenej vode, scedíme a pokvapkáme olivovým olejom. Baklažán umyjeme, vidličkou popicháme a dáme piecť na 15 až 20 minút do rozohriatej rúry. Po vychladnutí odstránime šupu a dužinu pokrájame na kocky. Baklažán zmiešame s cestovinami a pridáme očistený na kolieska pokrájaný pór. Dôkladne premiešame. Paradajkový pretlak (bez cukru) necháme prejsť varom, pridáme na plátky pokrájaný očistený cesnak, sušenú bazalku a ochutíme vegetou. Krátko povaríme, necháme mierne vychladnúť a pridáme citrónovú šťavu. Paradajkovou omáčkou polejeme cestoviny.
Poznámka: ČL – čajová lyžička, PL – polievková lyžica