Pri dne je strava alfou a omegou

Bodavá bolesť a zápal v členkoch, kolene alebo v ruke pozná veľa pacientov s dnou. Príčinou býva porucha metabolizmu kyseliny močovej - v kombinácii s nesprávnou stravou sa riziko dnavého záchvatu zvyšuje.

21.07.2017 06:00
prst na nohe, dna Foto:
Dna mimoriadne bolí. Najčastejšie dá o sebe vedieť prostredníctvom prsta na nohe.
debata

Správna strava pri dne môže znížiť hladinu kyseliny močovej v tele a zabrániť tým vzniku záchvatu.

Čo je dna?

Pri dne, odborne nazývanej tiež dnavá artritída, sa ukladajú kryštály kyseliny močovej v kĺboch a spôsobujú tým bolestivé zápaly. Táto choroba je dedičná porucha metabolizmu kyseliny močovej v kombinácii s nesprávnou stravou – zvýšená spotreba mäsa a rýb, ako aj nadváha sú v tomto prípade rizikom.

Kyselina močová vzniká v tele z purínov. Tie sa zas vyskytujú v proteínových zložkách potravy a preto takmer vo všetkých potravinách. Nadbytok kyseliny močovej sa obvykle vylučuje obličkami. No ak je tento postup narušený a tvorí sa buď príliš veľa kyseliny močovej alebo sa jej vylučuje príliš málo, zvýši sa hladina kyseliny močovej v krvi a kryštály sa, ako sme spomenuli, začnú ukladať v kĺboch a tkanivách. Nadmerná spotreba mäsa, alkoholu a cukru môžu spôsobiť náhly záchvat dny – zvyčajne v palcoch na nohách.

Ak sú hladiny kyseliny močovej trvalo zvýšené, podporujú riziko kôrnatenia tepien a následne vzniku mŕtvici alebo infarktu. Ak sa dna nelieči, môže to viesť k zdeformovaniu postihnutých kĺbov. Správna strava je preto pri tomto ochorení alfou a omegou.

Dna: Ako ju rozpoznať?

Zmeny vo forme deformácií kĺbov – kolien či prstov, môžu poukazovať na zvýšenú hladinu kyseliny močovej v krvi. Pacienti s dnou sa často sťažujú na ostrú bolesť v kĺboch a podľa závažnosti sa môže pridať aj začervenanie, opuch a horúčka.

Diéta pri dne

Správna strava pri dne sa skladá z potravín, ktoré sú chudobné na puríny a na skromnej spotrebe mäsa, rýb a alkoholu. Pozor, aj nealkoholické pivo obsahuje puríny. Mäso, ryby a vnútornosti (pečeň, obličky, srdce) sú hotovými purínovými „bombami“ a tým pádom absolútnym tabu. Biela múka a produkty z nej, ako aj cukor, fruktózový cukor, polotovary a zvýrazňovače chutí by sa mali z jedálnička vyčiarknuť.

Namiesto toho treba denne konzumovať mlieko a mliečne produkty a denne vypiť aspoň dva litre vody alebo nesladeného bylinkového čaju. Aj káva je v poriadku (maximálne tri šálky) – znižuje hladinu kyseliny močovej. Správnou stravou možno z dlhodobého hľadiska zabrániť poškodeniam a novým atakom.

Čo sa týka ovocia, odporúča sa zjesť dve porcie denne, zo zeleniny uprednostniť s mierou strukoviny, špenát, špargľu, kel a šampiňóny. Z orieškov voliť mandle, para orechy, lieskové a vlašské orechy a s mierou slnečnicové a tekvicové semienka. Nevhodné sú arašidy, predovšetkým solené. Z tukov je vítaný olivový a repkový olej, olej z vlašských orechov a pšeničných klíčkov, naopak, neodporúča sa živočíšne maslo, majonéza, husacia masť, slnečnicový ani bodliakový olej. Správne sú zemiaky bez šupy a celozrnné produkty, opatrnejší už buďte pri ovsených vločkách, lúpanej ryži. Zakázanými sú biele pečivo, hranolčeky, pečené zemiaky, sójové produkty. Z mäsa si môžete dopriať kuracie a morčacie (bez kože), už s mierou pristupujte k hovädziemu a teľaciemu, ale určite sa vyhnite vnútornostiam, tučnému mäsu, slanine a šunke. Z rýb bez obáv konzumujte úhor, kambalu a makrelu, nekonzumujte však sardelu, sardinky, šprotu, tresku, tuniaka, krevety, mušle a matjesy. Povedzte áno vajíčkam, mlieku, mliečnym produktom a tvarohu, ale rázne nie ovocným cmarom a jogurtom, mliečnej ryži, pudingu a šľahačke.

Pohyb pri dne

Okrem vyváženej stravy by ste pri dne mali klásť dôraz aj na pravidelné cvičenie. Keďže sa treba snažiť o „normálnu váhu“, šport pomáha v znižovaní hmotnosti, no zároveň posilňuje svaly a kĺby. Minimum pohybu predstavuje denná chôdza cca. 30 minút. Pohyb by mal byť intenzívny, aby predstavoval podnet pre metabolizmus a kardiovaskulárny systém. Dovolené je všetko, čo prináša zábavu! Tanec, plávanie, turistika, beh… Dôležitá je pravidelnosť športovej aktivity. Nezabudnite sa o nej zmieniť svojmu lekárovi, aby vylúčil možné komplikácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #nadváha #kĺby #deformácia #kyselina močová #puríny