Antioxidanty totiž bojujú proti voľným radikálom – čiže molekulám s obsahom kyslíka, ktoré sú nestabilné a preto ničia zdravé bunky. Reťazová reakcia môže dokonca spôsobiť vznik rakoviny. Antioxidanty „odpájajú“ tieto voľné radikály a robia ich neškodnými – tým pádom chránia naše bunky.
V niektorých potravinách je ich obzvlášť veľa, a keď chceme ostať zdraví a krásni, mali by sme ich pravidelne konzumovať.
Najviac antioxidantov na porciu obsahujú:
sušené červené fazule
divé čučoriedky
fazule pinto
brusnice
varené artičoky
černice
sušené slivky
maliny
jahody
červené jablká
zelené jablká
pekanové orechy
čerešne
slivky
zemiaky
čierne fazule
Pite kávu a čaj
Veľa antioxidantov sa nachádza aj v káve a v čaji. Napríklad v zelenom, alebo ešte lepšie v matcha čaji. Nálepku „superfood nápoj“ dostali z dôvodu, že dodávajú okrem energie aj antioxidanty.