Tieto potraviny obsahujú najviac antioxidantov

Kto je veľa potravín s antioxidantami, úspešne sa vyhýba nielen vráskam, ale aj mnohým chorobám, napríklad rakovine.

07.08.2017 06:00
fazuľa Foto:
Fazuľa sa pýši množstvom antioxidantov, vedie červená.
debata (3)

Antioxidanty totiž bojujú proti voľným radikálom – čiže molekulám s obsahom kyslíka, ktoré sú nestabilné a preto ničia zdravé bunky. Reťazová reakcia môže dokonca spôsobiť vznik rakoviny. Antioxidanty „odpájajú“ tieto voľné radikály a robia ich neškodnými – tým pádom chránia naše bunky.

V niektorých potravinách je ich obzvlášť veľa, a keď chceme ostať zdraví a krásni, mali by sme ich pravidelne konzumovať.

Najviac antioxidantov na porciu obsahujú:

sušené červené fazule
divé čučoriedky
fazule pinto
brusnice
varené artičoky
černice
sušené slivky
maliny
jahody
červené jablká
zelené jablká
pekanové orechy
čerešne
slivky
zemiaky
čierne fazule

Pite kávu a čaj

Veľa antioxidantov sa nachádza aj v káve a v čaji. Napríklad v zelenom, alebo ešte lepšie v matcha čaji. Nálepku „superfood nápoj“ dostali z dôvodu, že dodávajú okrem energie aj antioxidanty.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #káva #vrásky #antioxidanty #fazuľa #voľné radikály