Túžite schudnúť? Stavte na proteínové raňajky

Kto sa ráno spolieha na proteíny, ostane dlhšie sýty a ušetrí kalórie. Toto sú chutné recepty na proteínové raňajky.

21.08.2017 06:00
chia semienka Foto:
Chia puding.
debata

Ak vsadíte na proteínové raňajky, nič vám nebude chýbať. Neuveriteľné, ale povolená je dokonca aj omeleta alebo volské oko so slaninkou. Existujú však aj mnohé zdravé variácie chutných nízkosacharidových raňajok.

Prečo sa vďaka proteínom chudne?

Súťaž v zasýtení by určite vyhrali práve bielkoviny. Ak sme dlho sýti, logicky menej jeme a dokonca sa vzdáme aj maškrtenia. Bielkoviny navyše zahrejú metabolizmus, výrazne lepšie ako sacharidy alebo tuky. Kto teda chce schudnúť, mal by rozhodne vsadiť na proteíny, avšak neodopierať si zdravé sacharidy.

Proteínové recepty vhodné na raňajky:

Palacinky bez múky
Suroviny pre 4 porcie:
3 banány
6 vajíčok
100 g strúhaného kokosu
70 g čerstvých čučoriedok
1 čajová lyžička škorice
kokosový olej

Príprava:
Olúpané banány roztlačte vidličkou a zmiešajte s vajíčkami. Pridajte kokos, čučoriedky a škoricu. Všetko dobre premiešajte, aby vám vzniklo krémové cesto. Vyprážajte malé palacinky na kokosovom oleji. Keď sa na palacinke objavia malé bublinky, je čas ju otočiť a smažiť z druhej strany dozlata. Podávajte s čerstvým ovocím, strúhaným kokosom a škoricou.

Chia puding
Suroviny na 4 porcie:
2 lyžice chia semienok
120 ml mlieka
1 lyžička agávového sirupu
1 balenie pudingového prášku
akékoľvek ovocie
oriešky

Príprava:
Zmiešajte chia semienka s mliekom a odložte na 45 minút do chladničky. Medzičasom zmes 2–3-krát premiešajte, aby sa semienka neusádzali na dno. Ochuťte agávovým sirupom. Naplňte poháre chia pudingom a ozdobte ovocím a orieškami.

Zemiaková frittata
Suroviny na jednu panvicu:
200 g mrkvy
400 g cukety
2 cibule
1 vetvička rozmarínu
1 lyžica masla
1 strúčik cesnaku
4 vajíčka
3 lyžice šľahačky
3 lyžice strúhaného parmezánu
soľ a korenie
200 g koktejlových rajčín
rukola

Príprava:
Mrkvu a cuketu a cibuľu očistite a nahrubo nastrúhajte. Pridajte nadrobno nasekaný rozmarín. Na panvici nechajte rozpustiť maslo, opečte na ňom zeleninu. Pridajte pretlačený strúčik cesnaku, posoľte, okoreňte. Rozšľahajte vajíčka, šľahačku a parmezán, posoľte a rovnomerne zmesou polejte zeleninu. Pečte 10 minút na panvici v predhriatej rúre na 200 stupňov. Potom frittatu vyklopte na tanier a nakrájajte na tortové kúsky. Pridajte rukolu a koktejlové rajčiny, posypte strúhaným parmezánom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #chudnutie #kalórie #sacharidy #proteín #chia #omeleta