Čo nejesť, aby človek nemal hlad

Škvŕka vám v žalúdku po dvoch kúskoch čokolády? Je to bežné. No vedci upozorňujú na to, že ste si zrejme vybrali nevhodné jedlo. Veľa potravín môže prirodzene potlačiť hlad. Sú to najmä tie, ktoré sú bohaté na bielkoviny a spôsobujú pocit sýtosti. Iné, naopak, stimulujú chuť a je lepšie sa im vyhnúť.

05.09.2017 10:00
dáma s hriankovačom Foto:
Zasýti aj biele pečivo, no uspokojenie zo zasýtenia dlhšie vydrží po celozrnnom pečive.
debata

Ako môžu niektoré potraviny spôsobiť hlad, a nie pocit sýtosti? Je to výsledok ich vysokého glykemického indexu. Rýchlo zvyšujú obsah cukru v krvi, ktorý opäť rýchlo klesne. Mechanizmus hladu je stimulovaný poklesom glykémie, a tak jedenie nevhodných druhov potravín zakrátko opäť privodí pocit hladu. Niektoré potraviny však môžu obsahovať aj živiny a vyliečiť váš hlad.

Nemajte pocit viny, ak ste si napríklad objednali kus pizze namiesto dvoch drobných kúskov suši. Suši sa skladá prevažne z bielej ryže a glykemický index má preto vysoký. Z japonskej kuchyne sa oplatí vybrať miso a sašimi polievku bohatú na bielkoviny, a preto aj zdravo sýtu. Odšťavujete svoje vlastné ovocie, aby ste získali 100-percentnú šťavu?

Uprednostňujte kúsky ovocia, pretože ovocné vlákno sa nachádza hlavne v dužine a šupke. Keď máte ovocný džús, dostanete len cukor, ktorý zvyšuje glykémiu. Pitím džúsu alebo ovocných kokteilov sa okrem toho pripravujete o žuvanie, ktoré tiež prispieva k pocitu sýtosti.

Prečo po vypití niekoľkých pohárov alkoholu má väčšina ľudí chuť niečo zjesť? Dôvod je jednoduchý. Pitie znižuje hladinu glykogénu (forma cukru, ktorý sa skladuje v tele) a zvyšuje glykémiu. Tá vzápätí klesne a vedie k pocitu hladu.

Vhodné nie sú ani priemyselne vyrábané cereálie alebo müsli. Aby sa obilniny zmenili na vločky, spracujú sa pri vysokých teplotách a ich nutričná hodnota sa znižuje. Často sú tiež osladené a tučné kvôli čokoládovým kúskom, ktoré obsahujú. Odporúča sa preto dať prednosť ovseným vločkám.

Pokiaľ ide o hamburgery, sú často pomerne bohaté na cukor kvôli omáčkam a po nich si niektorí ľudia zvyknú dať aj dezert. Tuky a bielkoviny z mäsa dlhšie udržia pocit sýtosti. No cukry rýchlo stimulujú chuť na ďalšiu porciu. Urobte si burger radšej doma a pridajte k nemu zeleninu.

Vyhnite sa sladkým omáčkam a uprednostnite ľahké bielkoviny, ako je hydina. Zemiaky, či už pečené v rúre, alebo podávané vo forme kaše, alebo hranolčekov, majú veľmi vysoký glykemický index. Na chvíľu, samozrejme, zasýtia, no už chvíľu po jedle budete mať hlad ako vlk.

Máte raňajky s bielym chlebom? Potom budete chcieť mať ďalšie jedlo za hodinu po prvom jedle dňa. Biely chlieb je vyrobený z rafinovanej múky a jeho glykemický index je vysoký. Samozrejme, nemusíte ihneď zatracovať bagety, ale občas ich vymeňte za pekársky bohatú vlákninu, akou je celozrnný chlieb.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #zdravá strava #pocit hladu