Ako môžu niektoré potraviny spôsobiť hlad, a nie pocit sýtosti? Je to výsledok ich vysokého glykemického indexu. Rýchlo zvyšujú obsah cukru v krvi, ktorý opäť rýchlo klesne. Mechanizmus hladu je stimulovaný poklesom glykémie, a tak jedenie nevhodných druhov potravín zakrátko opäť privodí pocit hladu. Niektoré potraviny však môžu obsahovať aj živiny a vyliečiť váš hlad.
Nemajte pocit viny, ak ste si napríklad objednali kus pizze namiesto dvoch drobných kúskov suši. Suši sa skladá prevažne z bielej ryže a glykemický index má preto vysoký. Z japonskej kuchyne sa oplatí vybrať miso a sašimi polievku bohatú na bielkoviny, a preto aj zdravo sýtu. Odšťavujete svoje vlastné ovocie, aby ste získali 100-percentnú šťavu?
Uprednostňujte kúsky ovocia, pretože ovocné vlákno sa nachádza hlavne v dužine a šupke. Keď máte ovocný džús, dostanete len cukor, ktorý zvyšuje glykémiu. Pitím džúsu alebo ovocných kokteilov sa okrem toho pripravujete o žuvanie, ktoré tiež prispieva k pocitu sýtosti.
Prečo po vypití niekoľkých pohárov alkoholu má väčšina ľudí chuť niečo zjesť? Dôvod je jednoduchý. Pitie znižuje hladinu glykogénu (forma cukru, ktorý sa skladuje v tele) a zvyšuje glykémiu. Tá vzápätí klesne a vedie k pocitu hladu.
Vhodné nie sú ani priemyselne vyrábané cereálie alebo müsli. Aby sa obilniny zmenili na vločky, spracujú sa pri vysokých teplotách a ich nutričná hodnota sa znižuje. Často sú tiež osladené a tučné kvôli čokoládovým kúskom, ktoré obsahujú. Odporúča sa preto dať prednosť ovseným vločkám.
Pokiaľ ide o hamburgery, sú často pomerne bohaté na cukor kvôli omáčkam a po nich si niektorí ľudia zvyknú dať aj dezert. Tuky a bielkoviny z mäsa dlhšie udržia pocit sýtosti. No cukry rýchlo stimulujú chuť na ďalšiu porciu. Urobte si burger radšej doma a pridajte k nemu zeleninu.
Vyhnite sa sladkým omáčkam a uprednostnite ľahké bielkoviny, ako je hydina. Zemiaky, či už pečené v rúre, alebo podávané vo forme kaše, alebo hranolčekov, majú veľmi vysoký glykemický index. Na chvíľu, samozrejme, zasýtia, no už chvíľu po jedle budete mať hlad ako vlk.
Máte raňajky s bielym chlebom? Potom budete chcieť mať ďalšie jedlo za hodinu po prvom jedle dňa. Biely chlieb je vyrobený z rafinovanej múky a jeho glykemický index je vysoký. Samozrejme, nemusíte ihneď zatracovať bagety, ale občas ich vymeňte za pekársky bohatú vlákninu, akou je celozrnný chlieb.