Tri dôvody, prečo je "nepriestrelná káva" zlá

Nepriestrelná káva z Hollywoodu, známa pod originálnym názvom bulletproof coffe, má dobrú povesť. Vraj po nej nebudeme cítiť hlad, získame veľa energie, posilníme koncentráciu. Je však táto káva naozaj zdravá?

19.09.2017 06:00
debata (1)
Bulletrproof coffee... Nech sa páči. Foto: SHUTTERSTOCK
bulletproof coffee, nepriestrelná káva, káva, maslo Bulletrproof coffee... Nech sa páči.

Čo je nepriestrielná káva

Nepriestrelná káva a tiež nepriestrelná diéta sú výmyslom amerického podnikateľa Davea Aspreya. Vyznačujú sa tým, že obsahujú veľa tuku, mierny obsah bielkovín a zanedbateľné množstvo sacharidov. Za názvom „nepriestrielná káva“ sa skrýva kávový nápoj, bohatý na tuky, ktorý má nahradiť zdravé raňajky.

Na prípravu tohto nápoja potrebujeme šálku čerstvej filtrovanej kávy, 1–2 kávové lyžičky masla a 1–2 polievkové lyžice kokosového oleja. Všetky prísady zmixovať. Ak raňajky nahradíme nepriestrelnou kávou, budeme podľa Aspreya menej hladní, mať viac energie a lepšie sa dokážeme sústrediť. Je tu však ale, a to hneď trikrát.

Obsahuje málo životne dôležitých živín

Vysoký obsah tuku v nepriestrelnej káve nás má zasýtiť na dlho. Predovšetkým ľudia, ktorí sa stravuju nízkosacharidovo, ale tuk si neodopierajú, mali by tento efekt jasne cítiť. Konzumáciu tejto kávy však treba naozaj zvážiť, pretože obsahuje len veľmi málo esenciálnych živín ako sú vitamíny a minerálne látky. Ak nahradíme plnohodnotné výživné raňajky nepriestrelnou kávou, výsledkom budú značné straty živín.

Na prípravu nepriestrelnej kávy sa odporúča špeciálne maslo z mlieka kráv, ktoré spásajú pastviny. Obsahuje síce vitamíny A a K2 rozpustné v tukoch, ako aj kyselinu linolovú, napriek tomu nie je obsah vitamínov a minerálov porovnateľný so zdravými alternatívami raňajok ako je omeleta so zeleninou či tvaroh s ovocím.

Príklad: Raňajky z jedného jablka a omelety zo štyroch vajec na kokosovom oleji obsahujú 25 gramov proteínov, 5 gramov balastných látok, pokryjeme nimi 50 percent dennej potreby selénu, fosforu, vitamínov B12, B2 a B5 a 10 percent dennej potreby horčíka, mangánu a vitamínu B3. Takéto raňajky obsahujú cca. 430 kilokalórií a 27 gramov sacharidov.

Naopak, nepriestrelná káva obsahuje len gram proteínov, žiadne balastné látky a menej ako desať percent dennej potreby všetkých živín, okrem vitamínu A, B2 a B5. Nepriestrelná káva s dvoma polievkovými lyžicami kvalitného masla a kokosového oleja obsahuje asi 440 kalórií, žiadne sacharidy a asi 50 gramov tuku, z ktorých je asi 80 percent nasýtených mastných kyselín. Ukazuje sa teda, že jednoznačne nemôže nahradiť zdravé a vyvážené raňajky.

Vedie k nadmernému konzumu nasýtených mastných kyselín

Nasýtené mastné kyseliny boli v minulosti neprávom démonizované. Najnovšie vedecké štúdie ukázali, že nespôsobujú srdcové ochorenia. Síce ešte neexistujú dôveryhodné štúdie, ktoré by skúmali účinky nepriestrelnej kávy na naše zdravie, no vie sa, že kyselina linolová je v miernom množstve, napríklad v orechoch, veľmi zdravá. Nadmerná spotreba kyseliny linolovej vo forme oleja už však zvyšuje riziko srdcových ochorení.

Môže zvyšovať hladinu cholesterolu

V súčasnosti sa niektoré vedecké štúdie zaoberajú ketogénnymi a nízkosacharidovými diétami. Väčšina z nich ukazuje, že celkový cholesterol a zlý LDL cholesterol pri týchto diétnych formách nestúpa. Neexistuje ešte žiadna reprezentatívna štúdia, ktorá by sa zaoberala účinkom nepriestrelnej kávy na hladinu cholesterolu. Avšak sú známe jednotlivé prípady, kedy zdravé pacientky, ktoré pravidelne športovali, mali náhle zvýšené hladiny cholesterolu v dôsledku pravidelného pitia nepriestrelnej ká­vy.

Odborník na výživu, profesor Dr. Heiner Greten pri vysokej hladine cholesterolu odporúča: „Menej živočíšneho a veľa rastlinného tuku, odporúčam stredomorskú stravu, ktorú uprednostňujú napríklad Taliani. Obmedziť konzumáciu mliečnych výrobkov a jesť veľa rýb. Strava má byť vyvážená, obsahovať veľa zeleniny a vlákniny, má byť chudobná na mäsové produkty a tučné mliečne výrobky.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #cholesterol #kokosový olej #maslo #nepriestreľná káva