Nedostatok železa? Takto znova doplníte zásoby

Cítite sa unavene a bez energie? Nemôžeme všetko zhodiť na zmenu počasia a ročného obdobia. Často sa za takýmito príznakmi skrýva práve nedostatok železa. Trpia ním predovšetkým ženy a športovci. Ako ho doplniť, radí odborníčka.

25.10.2017 06:00
šošovica, železo Foto:
Na železo bohaté jedlo je napríklad varená šošovica.
debata (9)

Ak napriek pravidelnému športovaniu cítite únavu a nedosahujete žiadne výsledky, nemali by ste o sebe začať pochybovať, radšej si nechajte skontrolovať hladinu železa. „Stopový prvok je dôležitý pre tvorbu hemoglobínu, ktorý je zodpovedný za prenos kyslíka do buniek,“ vysvetlila odborníčka pre všeobecnú medicínu, Jasmin Darabnia pre rakúsky časopis Woman. Ak máme málo železa, je jasné, že procesy v našom tele nemôžu fungovať tak, ako obvykle. Nedostatok železa ovplyvňuje imunitný systém, budovanie svalov, tvorbu hormónov a energetický metabolizmus.

Trpia najmä ženy

„Vinníkom je menštruácia. Strácame v priemere 50 mililitrov krvi a tým 25 miligramov železa. Obzvlášť vysokú potrebu železa majú aj tehotné,“ uviedla odborníčka. Dodala, že železo strácame aj pri športe a potení. Dôležitú rolu hrajú stravovacie zvyky. Železo z rastlinných zdrojov vraj nie je absorbované tak dobre, ako zo živočíšnych. Kto teda neje mäso, ťažšie doplní svoje rezervy. Okrem toho môže črevo využiť len desatinu železa, ktorú prijímame zo stravy. Znamená to, že ani strava bohatá na železo ešte nemusí zabrániť deficitu. Denná potreba tohto stopového prvku závisí od veku, pohlavia a životných podmienok. Dospelí muži potrebujú asi 10 mg denne, ženy dokonca 15. U tehotných sa táto potreba zvyšuje až na 30 mg.

Príliš málo železa = únava

Ak je „zásobáreň železa“ prázdna, nespozorujeme to hneď, symptómy sú nešpecifické. Najdôležitejšie, ktoré na nedostatok železa upozornia, sú únava, vyčerpanie, poruchy spánku a koncentrácie, dokonca depresívne nálady, ale aj vypadávanie vlasov či lámavé nechty. Tieto príznaky sa však neobjavia zo dňa na deň, ale postupne a zvyčajne s nedostatkom železa spojené sú.

Doplňte zásoby

Ak sú hodnoty feritínu len o čosi nižšie, pomôže zmena stravy. Bohaté na železo je napríklad červené mäso, zelená zelenina, celozrnné produkty a strukoviny. Pre zlepšenie absorpcie sa odporúča kombinovať ich s vitamínom C. Náhrada je možná aj prostredníctvom tabletiek. „Tie však treba užívať niekoľko mesiacov, aby pomohli“, zdôraznila Darabnia. Najrýchlejším spôsobom, ako doplniť chýbajúce železo v krvi, je infúzia. Je spravidla dobre tolerovaná, zlepšenie vidieť okamžite.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #únava #menštruácia #strukoviny #železo #hemoglobín