Skutočne pomáha pomalé prežúvanie pri chudnutí?

Starostlivo prežúvať, jesť pomaly - toto by údajne malo pomôcť aj pri chudnutí. Aktuálna štúdia ukazuje, že pomaly jesť je skutočne výhodné.

21.02.2018 06:00
jedlo, tuky, obezita Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Mnohí to, žiaľ, zanedbávame. A pritom by sme sa týmto štýlom mohli v priebehu niekoľkých rokov zbaviť nadbytočných kilogramov. Je to ťažké, predovšetkým, keď pracujeme každý deň osem hodín a po práci nemáme čas ani chuť na šport. Udržať si váhu dokážeme len kombináciou športu a vyváženej stravy. Zmeniť životný štýl je pre mnohých extrémne ťažké.

Istá japonská štúdia sledovala od roku 2008 do r. 2013 pacientov s cukrovkou druhého typu. Okrem iného aj súvislosť medzi rýchlosťou prežúvania a zdravou stravou. Vedci prišli so zaujímavým záverom: Pacienti, ktorí ich informovali o tom, že jedli pomaly, boli v priemere zdravší a vo všeobecnosti viedli zdravší životný štýl. Riziko obezity bolo o 29 percent nižšie, keď pozorovaní jedli normálnou rýchlosťou. Ale keď uviedli, že jedli pomalšie, znížilo sa toto riziko dokonca o 42 percent.

Znie to síce lákavo, ale až také jednoduché to, ako napokon vždy, nie je. Po prvé, vedci sa nevyjadrili k tomu, či pomalé jedenie pomáha pri chudnutí. Po druhé, v štúdii presne nedefinovali, čo vlastne znamená jesť „pomaly“. Dobrovoľníci toto tempo uvádzali podľa vlastného uváženia. A po tretie, štúdia neponúka vysvetlenie, prečo existuje súvislosť medzi rýchlosťou jedenia a zdravou stravou.

Napriek tomu možno túto súvislosť vysvetliť: Dôkladným, pomalým žuvaním sa jedlo stáva lepšie stráviteľným. Okrem toho cítime sýtosť najskôr po cca. 20 minútach. Takže kto pomalšie je, skôr postrehne, keď už je sýty. Pomalé jedenie a dôkladné prežúvanie sú dobrým spôsobom, ak sa snažíme zmeniť stravu. Mohlo by to byť prvým krokom, keď sa túžime zbaviť fastfoodu. Kto totiž pomaly prežúva burger, zasýti sa skôr, a po hranolčekoch už možno nesiahne…

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #zdravá strava #cukrovka #obezita #žuvanie