Škodí nielen nadmerné množstvo soli, našli v nej aj plasty

Po škandále s priemyselnou poľskou posypovou soľou publikovali v polovici tohto januára nemecké médiá test morských solí. V gurmánskej soli nazývanej morský kvet, ktorá patrí medzi najdrahšie, lebo je ručne zbieraná z morskej hladiny s pomocou drevených lopatiek, našli šokujúco veľa plastových mikročastíc.

02.03.2018 06:00
morská soľ, kloktanie, soľ, dezinkfekcia Foto:
Aj "obyčajná" soľ pomáha proti zlému dychu. Kloktajte a dezinfikujte.
debata (1)

Už ani soľ dnes nie je soľou a Maruška zo známej rozprávky by sa čudovala, čím všetkým si dnes dochucujeme naše pokrmy. V exkluzívnej Aquasale Fleur de Sel, ktorej sto gramov stojí 3,19 eura v nemeckých supermarketoch a špecializovaných obchodíkoch, našli v laboratóriu 1 796 mikrogramov plastových mikročastíc na kilogram.

Na porovnanie, v morskej soli značky Alnatura to bolo len 14 mikrogramov. Dôvodom výskytu plastov v soli je obrovské znečistenie oceánov, organizácie na ochranu životného prostredia hovoria o šiestich až ôsmich miliónoch ton plastu ročne, ktoré končia v oceánoch.

Doktorka Barbara Scholz-Böttcherová z Inštitútu pre chémiu a biológiu mora Univerzity v Oldenburgu k tomu povedala: „Čiastočky plastov v soli sú dôsledkom dlhoročného ľahkovážneho zbavovania sa plastového odpadu. Tento vývoj nastavil spoločnosti zrkadlo. Teraz máme plastový odpad v produkte, ktorý sa nachádza na našom kuchynskom stole.“ Čo z toho vyplýva? Že ospevovaná morská soľ vôbec nemusí byť lepšia a už vôbec nie kvalitnejšia ako bežná soľ zo supermarketov, ktorá sa získava ťažbou v soľných baniach.

Teraz ešte z iného „soľného súdka“: Časté je aj ospevovanie himalájskej ružovej soli, niekoľkonásobne drahšej ako „bežná soľ“. Argumentom je obsah stopových prvkov. „Na to, aby ste zo stopových prvkov v himalájskej soli mali nejaký úžitok, museli by ste denne soliť kilami himalájskej soli,“ píše geológ Juraj Littva na portáli InVivo magazín, ktorý popularizuje vedeckú gramotnosť. „Ešte by som sa však rád pozastavil pri jednom dôležitom prvku – jóde. Ten sa do obyčajnej soli umelo pridáva. Do himalájskej soli nie."

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča dospelým konzumáciu maximálne 5 gramov soli denne (necelá čajová lyžička). Pre deti by mal byť tento príjem ešte viac obmedzený a vychádzať najmä z ich energetického výdaja. Zároveň sa odporúča pri varení používať soľ obohatenú jódom.

Mýty o soli a solení

  • Ak sa človek viac potí, potrebuje dodať viac soli. Pravda je, že potením sa malé množstvo soli z tela vyplavuje, príjem soli však počas horúcich dní nie je potrebné zvyšovať. Omnoho dôležitejšie je dopĺňať stratu vody (napr. minerálkami).
  • Morská soľ je lepšia než kamenná, pretože je prírodná. Aj kamenná soľ je prírodná. Za zdravotnými problémami v prípade vysokého príjmu soli stojí sodík, ktorý sa nachádza v každej soli bez ohľadu na jej pôvod. Kupujte jodidovanú soľ.
  • Najvyšší podiel na dennom príjme soli má soľ používaná pri varení. Nie. Až 80 % denného príjmu soli tvorí soľ obsiahnutá v hotových, priemyselne spracovaných potravinách.
  • Potraviny s vysokým obsahom soli sú slané. Nie. V mnohých prípadoch je slaná chuť účinne maskovaná cukrom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #soľ #plasty #morská soľ #solenie