Časté pojedanie hranolčekov zdvojnásobuje riziko predčasnej smrti

Hranolčekom častokrát nevieme odolať, no mali by sme. Pretože kto ich je 2-3-krát týždenne, zdvojnásobuje riziko predčasnej smrti.

03.04.2018 06:00
srdce, hranolky, hranolčeky Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Už niekoľko rokov je známe, že pri výrobe hranolčekov vznikajú karcinogény. Akrylamid a glycidamid sa tvoria, keď sa potraviny, bohaté na sacharidy zahrievajú na vysoké teploty. Boli zistené v hranolčekoch, čipsoch, ale aj v pečive – predovšetkým, ak sú príliš sfarbené dohneda.

Vedecký tím National Research Council vo svojej 8-ročnej štúdii s 4-tisíc dobrovoľníkmi zistil, že pravidelná konzumácia hranolčekov výrazne znižuje očakávanú dĺžku života. Tí, čo viac ako dvakrát týždenne neodolali chrumkavým plátkom zemiakov, zdvojnásobili dokonca aj riziko úmrtia.

Nie je to však spôsobené len samotnými hranolčekmi. Pretože kto často konzumuje hranolčeky, vo väčšine prípadov sa nestravuje zdravo a vyvážene, resp. nevedie zdravý životný štýl. Naopak, kto denne jedáva ovocie a zeleninu a pravidelne športuje, nemusí si robiť starosti, ak si z času na čas dopraje pár hranolčekov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #sacharidy #hranolčeky #predčasná smrť #karcinogény #akrylamid