Aj farby sú vo výžive dôležité. Čím sýtejšia, tým väčší zdravotný benefit

Ročné obdobia sú charakteristické svojou farbou. Jar je zelená, leto červené, jeseň žltá a zima biela. Aj ovocie a zelenina tak, ako dozrievajú, svojou farbou tieto obdobia charakterizujú. Jarná zelenina a vňate sú zelené, letné maliny, ríbezle, melóny, jabĺčka, paradajky... sú červené, tekvica, jesenné hrušky sú žlté, cibuľa aj cesnak sú biele.

15.04.2018 06:00
Alžbeta Béderová
Doktorka Alžbeta Béderová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.
debata

Farba ovocia a zeleniny naznačuje aj obsah nutrientov. Čím sýtejšia, tým intenzívnejší zdravotný benefit. Za zelenú farbu jarnej zeleniny a zeleninových vňatí – cibuľka, hrášok, jarný šalát, špenát, brokolica, petržlenová a zelerová vňať, kôpor… je zodpovedný chlorofyl, farbivo zodpovedné za fotosyntézu.

Ovocie a zeleninu väčšina ľudí vníma len ako zdroj vitamínu C, tieto potraviny však obsahujú okrem celej palety ďalších významných vitamínov – A, beta karotén, E, skupiny B, mnoho ďalších biologicky aktívnych látok a vitálnej energie. Sú to minerálne látky (horčík, draslík, vápnik, fosfor, železo, síra, zinok, meď, jód) mnohé enzýmy, triesloviny a flavonoidy.

Zabezpečujú viaceré ochranné a podporné úlohy. Zapájajú sa do metabolických procesov, regeneračných a imunitných dejov, podporujú krvotvorbu, posilňujú nervový systém, zvyšujú duševnú výkonnosť, potláčajú stres, ako antioxidanty sa zapájajú do prevencie srdcovocievnych a nádorových ochorení, brzdia proces starnutia, chránia kožu, oči, vlasy. Vláknina má funkciu čističa, zabezpečuje vyprázdňovanie, podporuje rast pozitívnej črevnej flóry. Organická voda má významné močopudné účinky…

Typická pre slovenské prostredie je konzumácia kapusty mladej jarnej či jesennej červenej, bielej z ktorých sa dá pripraviť nutrične veľmi hodnotný šalát v kombinácii napríklad s mrkvou. Okrem vlákniny dôležitej pre tráviace procesy dodáme organizmu najmä vitamín C a v kombinácii s mrkvou aj betakarotén čiže provitamín A, ktoré sú významné antioxidanty, chránia nás pred civilizačnými ochoreniami, zvyšujú imunitu a mnoho ďalších benefitov. Z pohľadu výživy je mimoriadne hodnotná kyslá kapusta tiež typická pre slovenskú kuchyňu. Je to doslova „vitamínová, nutričná bomba“.

Obsahuje okrem vlákniny a vitamínov C, E, K, skupiny B, dokonca čiastočne aj B12, ktorý sa prevažne nachádza v živočíšnych potravinách a celú škálu minerálov – železo, fosfor, flór, horčík či draslík. Kyslá kapusta je najúčinnejším prírodným probiotikom, laktobacily, ktoré vznikajú pri kvasnom procese chránia tráviaci trakt pred toxínmi a prirodzene chránia steny žalúdka pozitívnou mikroflórou ktorú stimulujú. Celá škála uvedených biologicky aktívnych nutrientov zabezpečujú mnohé ochranné benefity vrátane významných antioxidačných účinkov.

Smoothie sú dnes veľmi moderné a z nutričného hľadiska aj vítané. Zatiaľ čo v ovocných či zeleninových šťavách získavame hlavne prítomné vitamíny, minerálne látky a enzýmy, v prípade smoothies je prítomná navyše aj dôležitá vláknina a prítomné jadierka podľa voľby a kombinácie ovocia a zeleniny respektíve navyše pridané semienka, obohacujú nápoj o dôležité n6 a n3 mastné kyseliny. Konzumenti si môžu pri domácej príprave sami zvoliť kombináciu obľúbeného čerstvého ovocia a zeleniny. Nie sú prítomné žiadne konzervanty, stabilizátory a cukor. Stačí príjemná chuť a prítomná fruktóza z použitých produktov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #ovocie a zelenina #jarná únava #MUDr. Alžbeta Béderová