Negatívne kalórie - skutočne existujú?

Potraviny, pri trávení ktorých telo spáli viac kalórií, ako z nich prijme - skutočne takéto negatívne kalórie existujú?

21.05.2018 06:00
artičoky, zelenina, vitamíny Foto:
K priam "zázračným" potravinám vraj patria artičoky, špargľa, zeler, čakanka, reďkovka a kel.
debata (2)

Určité druhy ovocia a zeleniny údajne obsahujú tak málo kalórií, ale zároveň predstavujú pre trávenie takú záťaž, že v konečnom dôsledku telo spáli viac, než prijme. Toľko k teórii. Týmto spôsobom by sme sa mohli zbaviť kíl navyše… Príliš krásne na to, aby to bola pravda?

K takýmto zázračným potravinám vraj patria artičoky, špargľa, zeler, čakanka, reďkovka a kel. Z ovocia majú mať rovnaké magické schopnosti ananás, jablká, jahody, grapefruit, melón a papája. Inými slovami, ak by sme jedli len vymenované druhy ovocia a zeleniny, permanentne by sme chudli.

Skutočne existujú?

Problémom je, že existencia negatívnych kalórií nie je vedecky podložená. Hoci je pravda, že na trávenie a ukladanie zásob potrebuje telo energiu a sú potraviny, ktoré obsahujú menej kalórií a trochu vlákniny, energetická bilancia nemôže byť nikdy negatívna.

Termogenéza je odborný výraz pre výrobu tepla prostredníctvom metabolickej aktivity. Takže teplo, ktoré následne spôsobuje rozpúšťanie tukových buniek. Pri normálnej strave sa vychádza z toho, že na termogenézu sa využíva približne 8 až 10 percent energie. Nemecká spoločnosť pre výživu (Deutsche Gesellschaft für Ernährung) tvrdí, že to, že sa spáli 100 percent alebo viac, nie je vedecky podložené. „Negatívne kalórie neexistujú.“

Menej prijať, viac vydať

Bolo by to až príliš pekné. Takže naďalej platí: Kto chce schudnúť, musí energie menej prijať ako vydať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #trávenie #zeler #negatívne kalórie #termogenéza