Paradajky - červené zdravé modelky plné antioxidantov

Predvádzajú sa v červenej farbe, uznajte, že krajšie to už ani nejde... A navyše, obsahujú veľmi veľa vitamínov.

15.07.2018 06:00
paradajka, rajčina Foto:
Paradajky sú citlivé na chlad, nepatria preto do chladničky. Uskladňujte ich pri izbovej teplote, najlepšie na tmavom mieste.
debata (4)

Pôvodne sa pestovali v Južnej Amerike, Mexičanom slúžili aj ako liečivé rastliny. Ďakujeme za ne španielskym dobyvateľom, ktorí priniesli do Európy aj zemiaky. Majú viac druhov, aj názvov. Ich objavitelia ich nazývali „tumatle“. V Taliansku ich pre pôvodnú žltú farbu volajú „pomodoro“, čo znamená „zlaté jablko“. V niektorých krajinách im prischli nálepky „jablko lásky“ či „rajské jablko“ (po nemecky Paradeiser).

Lykopén by mal chrániť bunkové membrány

Paradajkám sa pripisuje ochrana pred koronárnou chorobou srdca a artériosklerózou. Dôvodom má byť substancia lykopén, špeciálny karotenoid s antioxidačnými vlastnosťami. Táto fytochemikálna látka, ktorá má chrániť bunkové membrány, sa nachádza predovšetkým v červenom ovocí a zelenine, nielen v paradajkách, ale aj v červenom melóne a ružovom grapefruite. Karotenoidy sú pre náš organizmus dôležité, pretože pomáhajú bojovať proti takzvaným „voľným radikálom“. Pri príprave jedla treba brať do úvahy, že karotenoidy sú rozpustné v tukoch. Stačí pár kvapiek olivového oleja.

Odporúčaná denná dávka lykopénu je 6 mg. Zaujímavé je, že paradajkové pyré alebo šťava telo niekoľkokrát lepšie absorbuje ako z čerstvých paradajok. Nie je to paradox, vysvetľuje sa to tým, že lykopén sa vyvíja pri vysokých teplotách, čo sa pri výrobe šťavy alebo pyré dosahuje, telo ho vďaka tomu lepšie vstrebáva.

Zdravé a nízkokalorické

Paradajky sú nielen zdravé, ale aj nízkokalorické. Okrem lykopénu majú aj vysoký podiel vitamínu C, minerálnych látok (draslík) a dôležitých stopových prvkov. Zbytok tvorí voda – až 95 percent. Najlepšie chutia čerstvo odtrhnuté, z vlastnej záhradky.

Nezrelé paradajky sú jedovaté

Nezrelé (zelené) paradajky by sa nemali konzumovať surové, ani nespracované, pretože obsahujú toxický alkaloid tomatidín. Môže spôsobiť bolesti hlavy, nevoľnosť, zápal žalúdočnej sliznice alebo kŕče.

Ako ich skladovať?

Paradajky sú citlivé na chlad, nepatria preto do chladničky. Uskladňujte ich pri izbovej teplote, najlepšie na tmavom mieste.

Neodporúča sa skladovať ich spoločne s inou zrelou zeleninou, napríklad so šalátovou uhorkou. Červené ovocie vylučuje etylén, ktorý uhorka mierne zjemňuje.

Jablká, ktoré tiež produkujú etylén, sú naopak vhodné – pre dozrievanie paradajok. Prospeje im, keď ich uložíme na slnečné miesto.

Čerstvé ovocie sa snažte skonzumovať do štyroch až piatich dní. Svetlo, teplo a kyslík znižujú ich obsah živín.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #paradajka #vitamín C #lykopén #etylén #tomatidín