Sedem dobrých dôvodov, prečo by sme mali jesť cviklu

Pamätáte si cviklu zo školskej jedálne, bývalo vám z nej "nevoľno" a odvtedy ste jej už pre istotu nedali šancu? Pozor, oplatí sa to. Stačí malá zmena v príprave a zo zeleniny je malý zázrak.

17.09.2018 06:00
cvikla, červená repa, detox Foto:
Cvikla je bohatá na betalaíny, antioxidanty a protizápalové látky, ktoré podľa vedcov bojujú proti voľným radikálom a znižujú zápalové a chronické ochorenia.
debata

Cvikla obsahuje nielen dôležité živiny (vitamín B, železo, horčík a drasík), ale je dodávateľom takých živín, ktoré sa nachádzajú len v niektorých potravinách.

Znižuje krvný tlak

Cvikla je bohatá na dusičnany. Tieto sa v tele premieňajú na oxid dusnatý, ktorý uvoľňuje a rozširuje krvné cievy, aby mohli lepšie transportovať kyslík a živiny. Lepší krvný obeh znižuje krvný tlak, pomôže už pohár cviklovej šťavy denne.

Znižuje riziko srdcových ochorení

Cvikla obsahuje veľa betaínu, alkaloidu a vitamínu B, ktoré spolu v krvi znižujú cholesterol. Konzumáciou cvikle môžeme predísť artériovým a srdcovým ochoreniam.

Podporuje vytrvalosť

Profesionálni športovci nedajú na cviklu dopustiť. Dusičnany, ktoré obsahuje, posilňujú vytrvalosť. Štúdie so športovcami tento pozitívny efekt potvrdili. Pred športovou jednotkou potrebujete tri až päť hľúz, výsledok na seba nenechá dlho čakať. Hladina dusičnanov je mimochodom najvyššia dve až tri hodiny po konzumácii.

Zlepší funkciu mozgu

Oxid dusnatý uvoľňuje a rozširuje krvné cievy – aj tie v mozgu. Toto je obzvlášť dôležité, keď starneme. Znižuje sa aj metabolizus mozgu a nervová aktivita. Tu funguje cvikla ako motor pre mozog. Výsledky jednej štúdie z roku 2010 ukázali, že osoby, ktoré držali dvojdňovú diétu bohatú na dusičnany, lepšie sa sústredili a pracovali precíznejšie ako tí, ktorí v strave prijali menej dusičnanov.

Podporuje funkcie pečene

Jesť denne cviklu môže pomôcť pri znížení akumulácie tukov v pečeni. Je to spôsobené betaínom, ktorý sa nachádza najmä v špenáte a quinoe. Cvikla nepodporuje len funkcie pečene, ale tiež znižuje cholesterol v krvi a znižuje aj veľkosť pečene.

Pomáha pri chronických chorobách

Cvikla je bohatá na betalaíny, antioxidanty a protizápalové látky, ktoré podľa vedcov bojujú proti voľným radikálom a znižujú zápalové a chronické ochorenia. Okrem toho vie táto zelenina zmierniť riziko srdcových chorôb, obezity a dokonca aj rakoviny.

Dobrá pre trávenie

Ak chcete zlepšiť tráviaci proces, konzumujte potraviny s vysokým obsahom balastných látok. Do tejto skupiny patrí aj cvikla. Pohár šťavy z cvikly denne pomôže znížiť riziko zápchy a hemoroidov. Aj betaín pôsobí pozitívne na trávenie, tvrdia to vedci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #obezita #cholesterol #cvikla #dusičnany #betaín