Šport a chudnutie: Kedy to vyjde?

Trápi vás nasledovné? Túžite pár kilogramov zhodiť, avšak ak volíte silový tréning, máte väčší hlad a nič neschudnete? Existuje riešenie?

26.09.2018 06:00
Tri najčastejšie výhovorky prečo sa vám nedarí... Foto:
Neváž sa, meraj sa.
debata

Ak chcete schudnúť, najprv vám odporučia, aby ste sa nesústredili len na svoju telesnú váhu. Je to kontraproduktívne, pretože pohľad na váhu väčšinou vedie nielen k frustrácii a k predčasnému zlyhaniu, tvrdí športový vedec a tréner Bernd Marl pre rakúsky denník Kleine Zeitung. Dodáva, že oveľa lepšie je meranie. Zamerajte sa na obvod bokov, hrudníka a stehien a pravidelne sa fotografujte pred zrkadlom. To motivuje a skutočne pomáha. "V praxi som často zažil, že klienti, ktorí začali so silovým tréningom, najskôr pribrali na váhe. Podstatné však je, že formovanie tela sa tvorbou svalov vyvíja pozitívne.

Svaly to uľahčujú

Čím viac máte svalov, tým viac kalórií spálite v stave pokoja – teda aj ležaním na gauči, v kancelárii alebo počas spánku. Preto sa pravidelný silový tréning oplatí. Bernd Marl odporúča ľuďom, ktorí chcú schudnúť dlhodobo, okrem silového tréningu, trénovať aj vytrvalosť. Tá je závislá od našej počiatočnej úrovne. Beh je napríklad pre mnohých začiatočníkov, ktorí zatiaľ vôbec nešportovali, alebo sa už dlho žiadnemu športu nevenovali, príliš namáhavý. Alternatívou je bicyklovanie.

Dôležitá je strava

Rovnako dôležité je dbať na stravu. Táto oblasť je veľmi individuálna, preto tréner odporúča poradiť sa s odborníkom, možno s dietológom. Niekedy stačí už pár zmien. Chcete mať prehľad? Marl radí poctivo si týždeň zapisovať prijaté kalórie, kombinácie a tiež časové rozpätie medzi jednotlivými jedlami. Dnes už máme k dispozícii aj dobré aplikácie, ktoré nám poradia ukuchtiť si dobrý obed. Môžete si pripraviť šalát, ktorý má presne toľko kalórií, ako pizza. Kto sa chce optimálne stravovať, potrebuje navyše určité plánovanie, inak vás môže prekvapiť napríklad aj prázdna chladnička, keď sa vrátite z práce domov, vraví tréner.

Plánujte

Naplánujte si také jedlo pred spaním, aby ste sa kvalitne vyspali a telo mohlo regenerovať. Ďalší deň máte k dispozícii viac energie. Zákazy sú nezdravé, nezakazujte si všetko. Pokojne si občas bez výčitiek svedomia doprajte kúsok čokolády.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kalórie #šport #hlad #svaly #silový tréning