Blížia sa chladné večery, kedy nemáme chuť na nič, len zababušiť sa do deky a ľahnúť si na mäkký gauč pred televízor. Väčšina z nás chodí v zime menej na čerstvý vzduch a sezóna nedostatku vitamínu D sa takto krásne začína… Je na čase investovať do dobrého preparátu alebo sa premôcť a natankovať si tento slnečný vitamín na slnku aj počas chladných dní. Vitamín D sa na koži tvorí s pomocou UV-B žiarenia. Prostredníctvom slnka pokryje človek 80 až 90 percent potreby vitamínu D. V strave sa tento vitamín nachádza v mastných rybách, vajíčkach a hríboch. A… v tmavej čokoláde.
Kakao obsahuje vitamín D
Výskumníci na univerzite Martina Luthera Halle-Wittenberg zistili, že kakao obsahuje vitamín D. Údajne vzniká pri sušení kakaových bôbov – kakaové bôby sa totiž po fermentácii týždeň až dva sušia na slnečnom svetle. Vedci zistili, že potraviny s vysokým obsahom kakaa sú zdrojom vitamínu D – hladiny sa však líšia. V tmavej čokoláde je, logicky, vyšší obsah vitamínu D, ako v bledších druhoch. Vedci však zdôraznili, že potreba vitamínu D nemôže byť pokrytá len konzumáciou tmavej čokolády. Ale napokon, práve čokoláda môže prispieť k tomu, že nás v zime nebude trápiť nedostatok vitamínu D. Horká čokoláda obsahuje aj ďalšie dôležité živiny ako antioxidanty a horčík. Pripomeňme, že čokoláda s obsahom kakaa aspoň 70 percent je skutočne výživná.