Jablko, vitaj! Červené? Zelené? Všetky sú plné vitamínov!

Viac ako 30 vitamínov a stopových prvkov, 100 až 180 miligramov draslíka a veľa iných cenných minerálnych látok ako fosfor, vápnik, horčík alebo železo skrýva jedno priemerne veľké jablko pod svojou šupkou.

17.10.2018 06:00
jablko, jablká Foto:
Jablko pred spaním zabráni poruchám spánku a ak si ho doprajete ráno, zodpovedne vás "prebudí".
debata

85 percent tvorí voda a ovocie má asi 60 kilokalórií. Robí dobrú službu zubom a črevám, rýchlo dodá energiu.

Má vysokú nutričnú hodnotu

Jedno jablko denne a ušetríme si návštevu u lekára? Niečo na tom bude, pretože skutočne sa jablko pýši výživnou hodnotou. Obsahuje viac ako 30 minerálnych látok a stopových prvkov, za zmienku stojí predovšetkým draslík, ktorý reguluje udržiavanie vodnej rovnováhy a železo. Pre rôzne ovocné kyseliny sa považuje za akúsi „prírodnú zubnú kefku“. Reguluje tiež činnosť čriev a obsahuje dôležité vitamíny (provitamín A, vitamíny skupiny B – B1, B2, B6, E a C, niacín a kyselinu listovú).

Znižuje riziko rakoviny

Dôležitou zložkou je pektín, ktorý znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vedecké výskumy tiež naznačujú, že tí, čo často konzumujú jablká, zriedka trpia na bronchiálne a pľúcne choroby. Pripisuje sa to sekundárnym rastlinným látkam v jablku, takzvaným katechínom. Flavonoidy a karotenoidy obsiahnuté v ovocí zrejme znižujú riziko rakoviny a v organizme majú antioxidačný účinok.

Vitamíny sú v šupke

Asi 70 percent vitamínov sa nachádza v šupke alebo bezprostredne pod ňou. Kto teda šúpe jablko, šúpe aj vitamíny! Šupka je bohatá na železo, horčík, nenasýtené tuky a bioaktívne substancie. V šupke sa nachádza aj 5–35 miligramov vitamínu C (podľa sorty). A dokonca aj ohryzok je cenný, obsahuje jód.

Starý domáci prostriedok

Jablko je domáci prostriedok pri hnačke, v takomto prípade sa odporúča zjesť strúhané a surové. Jablčný ocot zmierňuje zápal hrdla. Zmiešajte lyžicu medu a lyžičku jablčného octu v pohári horúcej vody a vypite. Ak vás trápi zachrípnutie, spoľahnite sa na pečené jablko s medom. Jablko pred spaním zabráni poruchám spánku a ak si ho doprajete ráno, zodpovedne vás „prebudí“. Tehotným ženám pomôže pri rannej nevoľnosti – treba ho zjesť ešte predtým, ako vstanete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hnačka #cholesterol #jablko #nespavosť #jablčný ocot #pektín