Sladučká mrkva! Je prínosom, nielen pre oči

Mrkva je úžasná zelenina s mnohými pozitívnymi vlastnosťami. Je nielen zdravá, možno ju uplatniť aj pri skrášľovaní.

31.10.2018 06:00
mrkva, zelenina, šalát, vitamíny Foto:
Mrkva dokáže zmierniť ťažkosti so žalúdkom, a to vďaka sodíku, draslíku a vitamínom skupiny B.
debata

Mrkva sa môže pýšiť nasledovnými živinami: Z minerálov obsahuje draslík, sodík, fosfor, vápnik, horčík, železo, zinok, jód a selén. Okrem toho 90 percent vody, gram proteínov a tri gramy vlákniny. To zďaleka nie je všetko. Táto oranžová zelenina obsahuje tiež vitamín C a A, ako aj vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6 a kyselinu listovú). Dôležitá informácia tiež je, že na 100 gramov obsahuje len 35 kalórií.

Prevencia proti rakovine

Bez ohľadu na prípravu, mrkva je užitočná pri prevencii onkologických chorôb. V kombinácii s inými druhmi zeleniny, ktoré sú tiež bohaté na karotenoidy (špenát alebo paradajky), možno konzumáciu mrkvy vnímať ako prevenciu pred ochorením rakoviny prsníka.

Zdravá pre oči

Mrkva je prínosom aj pre oči. Vitamín A, ktorý obsahuje, zabraňuje chorobám ako šedý zákal, ochorenie sietnice či nočná slepota. Hoci určité ťažkosti ako je krátkozrakosť alebo astigmatizmus nezlepší, tam je na mieste medicínska pomoc, no kto konzumuje veľa mrkvy, hlavne v mladom veku, môže sa týmto problémom vyhnúť.

Silné zuby, zdravé ďasná

Surová zelenina zlepšuje prekrvenie úst a zabraňuje usádzaniu baktérií na zuboch. Prítomnosť fluóru v mrkve, špenáte, jablkách a iných potravinách, môže pomôcť udržať zubnú sklovinu v dobrom stave a zabrániť vzniku kazom.

Reguluje hladinu cholesterolu

Chutná mrkva pomáha aj regulovať hladinu cholesterolu v krvi. Tým možno zabrániť kardiovaskulárnym ochoreniam. Mrkva totiž obsahuje dôležité balastné látky, najmä pektín, vďaka čomu pomáha vyplaviť tuk z tepien. Zároveň tiež pomáha regulovať krvný tlak.

Proti zápche a bolestiam žalúdka

Vysoký podiel vlákniny v mrkve podporuje odplavovanie škodlivých látok z tela, čím sa dá predísť zápche. Mrkva dokáže aj zmierniť ťažkosti so žalúdkom, a to vďaka sodíku, draslíku a vitamínom skupiny B.

Diuretické vlastnosti

Vďaka vysokému podielu vody a minerálom, je hotovým liekom proti obličkovým kameňom. Preto by nemala chýbať v čistiacich diétach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zápcha #cholesterol #vláknina #mrkva #zubný kaz #pektín