Gaštany zasýtia, posilnia nervy a dodajú vitamín C

Patria k jeseni rovnako, ako kapustnica na vianočný stôl. Vychutnajte si ich horúce na prechádzke večerným mestom, alebo doma pred televízorom. Gaštany sú zdravou pochúťkou!

15.11.2018 06:00
Gaštany – potešia vlasy, posilnia srdce Foto:
Jedlé gaštany sú obzvlášť bohaté na draslík.
debata

Draslíková bomba

Sušené gaštany sú obzvlášť bohaté na draslík. Prebytočný sodík sa v našom tele vďaka nemu neutralizuje a podporí jeho vylučovanie obličkami. Vysoký krvný tlak sa napríklad spája s vysokým príjmom sodíka prostredníctvom potravín s vysokým obsahom soli. Znížením hladiny sodíka v krvi možno zabrániť mŕtvici a kardiovaskulárnym ochoreniam.

Dôležité vitamíny

Gaštany bodujú nielen so svojím vysokým obsahom vitamínu B, ale aj vitamínu C. Vitamíny skupiny B hrajú kľúčovú úlohu v energetickom metabolizme, pričom jedlé gaštany nás zásobia hlavne vitamínom B1 a B2. Ten prvý posilňuje naše nervy a podporuje tvorbu sérotonínu v mozgu, takže budeme menej podráždení a vyčerpaní. Okrem toho pomáha nášmu organizmu získavať energiu zo sacharidov. Vitamín B2 zas pomáha detoxikovať pečeň. Na rozdiel od iných potravín, ktoré zasýtia (napríklad zemiaky), nám gaštany tiež dodávajú veľa vitamínu C, ktorý posilní náš imunitný systém. Pozitívny účinok na hladinu cholesterolu v krvi majú aj viackrát nenasýtené mastné kyseliny v gaštanoch.

Tlmiče zápalov

Sekundárne rastlinné látky v gaštanoch majú vysoký antioxidačný potenciál a pôsobia proti zápalom v tele. Okrem toho dokážu tieto „hviezdy“ znížiť riziko rakoviny a chrániť naše srdce.

Zasýtia vďaka komplexným sacharidom

Gaštany vďaka komplexným sacharidom rýchlo zasýtia. Dobrou správou je, že hladina cukru v krvi sa zvyšuje pomaly a postupne, na rozdiel povedzme od bielych cestovín, ktoré ju zvýšia veľmi rýchlo. Hladina inzulínu ostáva po konzumácii gaštanov stabilná a človek dlho sýty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sérotonín #imunitný systém #vitamín C #gaštany #draslík